Ακούστε τα ΜΑΝΤΑΤΑ !

Ιδιωτική ιστοσελίδα.
Άγιοι _ Θεόδωροι _ Γρεβενών , υψόμετρο 812 μ. (πλατεία), κάτοικοι 143.

Λεωνίδας Λόλας, Συνταξιούχος Δάσκαλος (leololas@gmail.com)

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Εικονοστάσι

Το εικονοστάσι της Γεωργίτσας
  Και ποιος δε θυμάται το εικονοστάσι της Γεωργίτσας στην έξοδο του χωριού προς το Σιταρά και Κηπουριό; Στο Σταυρό! Στο Φανό, ναι!
  Ένα πέτρινο εικονοστάσι που το θυμόμαστε από μικροί, από το Δημοτικό Σχολείο, όταν λέγαμε το ποίημα και ξέραμε πως "...έναν πέτρινο σταυρό έχει στολίδι μοναχό..."
  Εκεί βγαίναμε να προϋπαντήσουμε τους άρχοντες!
  Το Μητροπολίτη Γρεβενών, όταν ήρθε να χειροτονήσει τον παπά Γιαννούλα... κ.ο.κ.
  Μετά, το πέτρινο διαδέχτηκε το μεταλλικό (χάλκινο;) όταν το έστησε ο πατέρας μου Γιάννης Λόλας κι ο αδερφός μου Τάκης Λόλας.
  Τώρα πια, αφού το χωριό έφυγε, το εικονοστάσι θα έμενε; Χώρια, που κινδύνευε από καμιά μεγάλη κομπίνα, που πάει για θέρο... 
  Γι' αυτό κι ο π. Κοσμάς Παπαϊωάννου, ο θείος μου, σκέφτηκε έτσι, σκέφτηκε αλλιώς κι αποφάσισε να... στήσει ένα καινούριο και φυσικά έτοιμο. Διάλεξε ένα που του άρεσε και το πρώτο Σάββατο 6 του Οχτώβρη 2012, μαζί με τον πωλητή, Δημήτρη Τσιαμήτρο, και τον τεχνίτη πήγε και το έστησε στη στροφή πάνω από το σπίτι του Δήμου Ζυγούρα και του Γιώργου Στέφου. 
  Από κει βλέπεις όλη τη Γεωργίτσα μπροστά σου! Τέλος πάντων, τα ερείπια της Γεωργίτσας. Ή, γιατί όχι, την εκκλησιά της Παναγιάς της Γεωργίτσας!
  Γυρίζοντας μου μήνυσε : 
  -Πες σε όλους να μη βάλουν καντήλι με λάδι και να μην ανάψουν κεριά, γιατί οι αρκούδες τα κάνουν άνω κάτω, για να πιουν το λάδι και να φαν τα κεριά!
  -Σε ποιους να το πω και πώς; τον ρώτησα. Να βάλω χαρτί; θα εξαφανιστεί από τη βροχή και τον αέρα. Μια λύση υπάρχει: Να βάλουμε εξωτερικά άμμο για ν΄ανάβει ο περαστικός το κερί κι η αρκούδα, αν το φάει, να μη χαλάσει το εικονοστάσι. Άλλωστε είναι σωστό να πούμε στον άλλο μην ανάβεις κερί; Γι' αυτό δεν είναι τα εικονοστάσια;
  Έτσι κι έγινε. Την άλλη μέρα πήγαμε στα Γρεβενά, πήραμε ένα τσιμεντένιο πλαίσιο και το τοποθετήσαμε κολλητά στο πλάι.
  Τώρα μπορείτε να ανάψετε κεριά, αλλά προς Θεού! μη βάλετε καντήλι και λάδι. Όσα βλαχοχώρια το έκαναν, απλά έδωσαν τροφή στις αρκούδες.
  Από τους αγίους, που είναι μέσα, ας έχουμε τη χάρη τους κι ιδιαίτερα εσύ, π. Κοσμά, που το έστησες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.