Άγιοι Θεόδωροι
Το "παπαδοχώρι" των Γρεβενών
12 του Γενάρη 2024
Οι Άγιοι Θεόδωροι ήταν "παπαδοχώρι" ! "Παρήγαγε"... παπάδες !
Όταν δημιουργήθηκε το χωριό )1970-1973), χτίστηκε ο ιερός ναός των Αγίων Θεοδώρων στην κορυφή του υψώματος, βορειοανατολικά του χωριού. Διώροφος και ψηλός, με γυναικωνίτη, που είχε τη σκάλα του εξωτερικά, από το καμπαναριό, το οποίο έπεσε με το σεισμό του 1995.
Όσο για τους ιερείς που λειτούργησαν σ' αυτόν, μπορώ να θυμηθώ :
Ο παπά Γιώργης (o μόνος από το Σιταρά), παπά Κοσμάς, παπά Χαρίσης, παπά Σπύρος και παπά Χαράλαμπος (στην Παναγιά της Γεωργίτσας Γρεβενών - Γεωργιτσιώτες) |
Σέργιος Σιγάλας Μητροπολίτης Γρεβενών |
Μετά έγιναν (μια φουρνιά) πολλοί παπάδες από το χωριό μας.
Όσοι έγιναν στα Γρεβενά, τους χειροτόνησε ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Σέργιος Σιγάλας. Όλοι τους αυτοί πήγαν στην Εκκλησιαστική Σχολή Ιερέων Καρδίτσας κι έτσι... δεν ήταν "αγράμματοι".
*
Ο π. Γιαννούλας στο μνημείο πεσόντων |
1. Ο παπά Γιαννούλας Παπαϊωάννου, χωριανός μας, από τη Γεωργίτσα Γρεβενών. Χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Γρεβενών Χρυσόστομο στη Γεωργίτσα, πριν από τη μετακόμισή της και την ίδρυση των Αγίων Θεοδώρων. Λειτούργησε στην Πηγαδίτσα, σε άλλα χωριά των Γρεβενών και στο Μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα, όπου έμεινε μερικά από τα τελευταία χρόνια της υπηρεσίας του, σαν κοσμοκαλόγερος. Στο τέλος της ζωής του έμεινε στο σπίτι του γιου του, παπά Χαράλαμπου, στους Αγίους Θεοδώρους, από όπου αποδήμησε.
***
Ο π. Χαράλαμπος κι ο π. Γρηγόρης (με τη μαγκούρα) |
Χειροτονήθηκε από το Μητροπολίτη Γρεβενών Σέργιο Σιγάλα. Έμενε στο χωριό μας και λειτουργούσε, μέχρι που πήρε σύνταξη. Άνθρωπος απλός. Χτυπούσε την καμπάνα πρωί και βράδυ. Αν δεν είχε Λειτουργία, διάβαζε τον όρθρο κι έφευγε. Θυμάμαι, πως ήταν ο μόνος, που ήθελε να διαβάζουμε (οι ψαλτάδες) ΚΑΙ το Μεσονυκτικό. Κάθε βράδυ - είχε δεν είχε Λειτουργία την επόμενη μέρα - χτυπούσε την καμπάνα και διάβαζε τον Εσπερινό, έστω και μόνος του.
Στα χρόνια του μεταφέρθηκε το Νεκροταφείο κοντά στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων και χτίστηκε το νέο Κοιμητήριο (Οστεοφυλάκιο).
***
Χειροτονήθηκε από το Μητροπολίτη Γρεβενών Σέργιο Σιγάλα.
Είχε έδρα την Άνοιξη Γρεβενών.
Άνθρωπος πολύ απλός κι αγαθός, λες και γεννήθηκε για να γίνει παπάς!
Θυμάμαι που διανυκτέρευε στο καμπαναριό του Αγίου Νικολάου, αφού δεν εύρισκε σπίτι ενοικιαζόμενο στη Άνοιξη.
Απεδήμησε πολύ νέος.
***
Ο παπά Σπύρος λειτουργεί στη Γεωργίτσα |
Χειροτονήθηκε από το Μητροπολίτη Γρεβενών Σέργιο Σιγάλα.
Είχε έδρα στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης, που ανήκει εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Γρεβενών.
Δραστήριος και πολύ ενεργητικός. Ανακαίνισε, προσφέροντας και προσωπική εργασία, τους ιερούς ναούς της ενορίας του. Συνταξιοδοτήθηκε και ζει στην Κοζάνη με την κόρη του και την οικογένειά της .
***
5. Ο παπά Χαράλαμπος Παπαϊωάννου,
γιος του παπά Γιαννούλα, χωριανός μας, από τη Γεωργίτσα Γρεβενών.
γιος του παπά Γιαννούλα, χωριανός μας, από τη Γεωργίτσα Γρεβενών.
Χειροτονήθηκε από το Μητροπολίτη Γρεβενών Σέργιο Σιγάλα.
Ι. Παπανικολάου, Ανδρ. Βλάχος, Δ. Παπανικολάου, π. Χαράλαμπος, π. Γρηγόρης, αρχιμανδρίτης Κοσμάς, Λ. Λόλας, Β. Παπαγεωργίου, Ανάσταση στους Αγίους Θεοδώρους * |
Λειτούργησε τα πιο πολλά χρόνια στο Ελευθεροχώρι και στους Αγίους Θεοδώρους, από όπου συνταξιοδοτήθηκε. Για λίγα χρόνια είχε μέχρι και τέσσερα χωριά : το Δεσπότη, τον Αιμιλιανό, το Ελευθεροχώρι και τους Αγίους Θεοδώρους!
Αρκετά δραστήριος. Φρόντισε για την κατασκευή της περίφραξης των Αγίων Θεοδώρων και να γίνει το κουβούκλιο, όπου ανάβουμε τα κεριά.
***
Ο παπά Χαρίσης, τρισάγιο στο Ηρώων |
Χειροτονήθηκε από το Μητροπολίτη Γρεβενών Σέργιο Σιγάλα.
Ήταν εφημέριος στο Κληματάκι Γρεβενών και ήρθε στους Αγίους Θεοδώρους μετά τον παπά Χαράλαμπο.
Αγαθή ψυχούλα ο άνθρωπος! Αγαπητός σε όλον τον κόσμο.
Έμεινε στο χωριό μας, από όπου συνταξιοδοτήθηκε.
***
7. Ο παπά Ηλίας Λόλας, χωριανός μας, από τη Γεωργίτσα Γρεβενών.
Χειροτονήθηκε από το Μητροπολίτη της ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών (σήμερα Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης) Αλέξιο.
Είναι εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο των Αμπελακίων Τρικάλων. Ο ιερός ναός ήταν ημιτελής και τον αποπεράτωσε με τη βοήθεια του ποιμνίου του, που τον υπεραγαπά.
***
8. Ο παπά Κοσμάς Παπαϊωάννου, χωριανός μας, από τη Γεωργίτσα Γρεβενών.
Χειροτονήθηκε από το Μητροπολίτη της ιεράς Μητροπόλεως Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημο Γκατζιρούλη.
Λειτούργησε στο Μοναστήρι της Φανερωμένης στη Μπάλα Αττικής, στον Εσταυρωμένο Αιγάλεω, στην Αγία Παρασκευή Δάσους Χαϊδαρίου και στον Άγιο Νεκτάριο Χαϊδαρίου, από όπου συνταξιοδοτήθηκε και μένει στην Καισαριανή Αθηνών.
Προσέφερε πολύ μεγάλο έργο ως εξομολόγος με πνευματικά παιδιά εντός και εκτός της Ελλάδας, αποκτώντας πολύ μεγάλο σεβασμό κι αγάπη από το πολυπληθές ποίμνιό του. Αρκετά από τα πνευματικά παιδιά του έγιναν κληρικοί και ιεραπόστολοι.
Οι δωρεές κι οι προσφορές του δεν έχουν τέλος. Πολλές από αυτές έγιναν προς τον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων (επίχρυσο Ευαγγέλιο, Ασημένιο Δισκοπότηρο, ντουλάπια, εικόνες, κ.ά.).
***
π. Ιωάννης Λαζαρίδης |
Το 2019 ο Μητροπολίτης μας έστειλε για δυο χρόνια τον παπά Γιάννη Λαζαρίδη από το Δαφνερό Κοζάνης.
Χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Γρεβενών Δαβίδ.
Άριστος ψάλτης με φωνή στεντόρεια!
Έμενε στα Γρεβενά και στις Αμυγδαλές Γρεβενών, από όπου ήταν η πρεσβυτέρα.
Το 2021 πριν τα Χριστούγεννα αρρώστησε από κορονοϊό και μετά μετατέθηκε στην Κιβωτό Γρεβενών.
***
Το Γενάρη του 2022 ο Μητροπολίτης μάς έστειλε τον παπά Παύλο Βασιλειάδη από το Καλονέρι Βοΐου Κοζάνης, κάτοικο Γρεβενών.
Χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Γρεβενών Δαβίδ.
Άνθρωπος απλός, γνώστης της ζωής, ήρθε με πολλή όρεξη για δουλειά, μάθηση και πίστη στο Θεό! Στεντόρεια φωνή, κοινωνικός κι αγαπητός στον κόσμο.
Πρωτοχρομιά 2024 ο π. Παύλος κόβει και μοιράζει την πίτα |
*
Στις 5 του Γενάρη, του Σταυρού, το 2024, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στους Αγίους Θεοδώρους, αγίασε τα ύδατα και γύρισε όλα τα σπίτια του χωριού με τον Αγιασμό και βοηθό του το μικρό Ευθύμη. Γύρισε άρρωστος στο σπίτι του, στα Γρεβενά, και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Όλοι μας του ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και καλή επιστροφή στο ποίμνιό του!
Αυτή την εβδομάδα ο Δεσπότης μας έστειλε, για όσο χρόνο χρειαστεί, τον παπά Χρήστο Παπά από το Τριφύλλι.
Τι να πούμε;
Από "παπαδοχώρι"...
ζητιανεύουμε... παπά !!!
Λεωνίδας
*
Μαγική βραδιά !
31 του Δεκέμβρη 2023
Βράδυ, Παραμονή Πρωτοχρονιάς 2024 κατά τις έξι με εφτά στους Αγίους Θεοδώρους Γρεβενών. Είμαι μέσα στο σπίτι κι ετοιμάζομαι να πάω στο καφενείο. Έξω νύχτωσε για τα καλά.
Είμαι απορροφημένος με την αποθήκευση των φωτογραφιών της ημέρας από τα Λουκατσιάρια, που γύρισαν όλο το χωριό από σπίτι σε σπίτι.
Ο υπολογιστής κατεβάζει τις φωτογραφίες κι εγώ ντύνομαι, όταν ξαφνικά, ακούω το ήρεμο κουδούνι μες στη σιγαλιά! Ποιος να είναι; αναρωτήθηκα. Να είναι ο φίλος μου ο Θανάσης και πέρασε να με πάρει να πάμε μαζί ;
Έτρεξα στην πόρτα και την άνοιξα με απορία, όταν άρχισε ν΄ ακούγεται μες στο σκοτάδι μια χαρμόσυνη μελωδία βιολιού και τα κάλαντα από αγγελικές - παιδικές φωνές !
"Άγιος Βασίλης έρχεται..."
Έμεινα κολόνα στην είσοδο! Τι έκπληξη ήταν αυτή;
Ένα κορίτσι έπαιζε βιολί κι η αδερφή της κράταγε τη μουσική γραμμένη σ΄ ένα φύλλο χαρτιού, κρατώντας το κινητό τηλέφωνό της με αναμμένο το φακό για να φέγγει. Άλλα δυο αγόρια κι ένα κορίτσι έλεγαν μαζί τους τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς έτσι, σα να είχαν κάνει χίλιες πρόβες κι η παιδική - μελωδική φωνή ανεβοκατέβαινε στα ουράνια!
Τα έχασα! Κούνησα το κεφάλι μου κι αναρωτήθηκα: Άραγε, συμβαίνει αλήθεια αυτό στο χωριό μας, σήμερα, ή έχω παραισθήσεις;
Κι όμως! Συνέβη τη βραδιά της Παραμονής! Συμβαίνουν αυτά την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως συμβαίνουν τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, των Φωτών, του Ευαγγελισμού και της Ανάστασης!
Λυπάμαι πολύ, αν δεν μπορώ να σας μεταδώσω τη μαγεία της βραδιάς καλύτερα, με φωτογραφίες των παιδιών! Είναι παιδιά κι απαγορεύεται από τους σύγχρονους νόμους η ανάρτηση παιδικών φωτογραφιών. αλλιώς, θα βλέπατε μέσα στο σκοτάδι απίθανες ασπροφωτισμένες εικόνες των αγγελόφωνων καλαντάρηδων!
Ποια ήταν τα παιδιά; Η Ελισάβετ, η Ευαγγελία, το Χριστινάκι, ο Λευτέρης, ο Κωνσταντίνος κι απέξω τα συνόδευαν με το τραγούδι και την προστασία τους οι μαμάδες κι η θεία τους.
Απίθανη συντροφιά! Το φως του κινητού εστίαζε στο χαρτί κι έμοιαζε σαν παχνί με το Θείο Βρέφος! Τα παιδιά γύρω του έμοιαζαν με την Παναγία και τον Ιωσήφ. Οι υπόλοιποι ήταν οι βοσκοί κι οι μάγοι με τα δώρα!
Τρελάθηκα! Τα κέρασα κάτι και τα φωτογράφισα. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να γράψω και τη μελωδία στο κινητό μου! Οι ωραίες στιγμές κι οι μελωδίες δεν επαναλαμβάνονται! Κι ήθελα τόσο πολύ να κρατήσω στ΄ αυτιά μου το πρωτότυπο αυτής της μελωδίας, ώστε δεν τολμούσα να τους ζητήσω την επανάληψή της, μη δεν πετύχει αυτό που είχα ακούσει! Απλά τους υποσχέθηκα να μην αναρτήσω τις φωτογραφίες τους και τηρώ την υπόσχεσή μου.
Καλή χρονιά, σε όλους από τους Αγίους Θεοδώρους Γρεβενών!
Λεωνίδας
*
Γάμος & Βάπτιση
16 του Σεπτέμβρη 2023
Σπάνιοι οι γάμοι και τα βαφτίσια στο χωριό μας, όπως σε όλα τα χωριά. Στις πόλεις δε φαίνεται το φαινόμενο, γιατί είναι πολύς ο κόσμος. Κάποιος θα παντρεύεται. Δυστυχώς, η Ελλάδα γεράζει!
Το χωριό μας είναι ένα πολύ καλό... γηροκομείο! Οι ευχάριστες τελετές είναι σπάνιες (αρραβώνες, γάμοι, γεννήσεις, σχολικές - δεν υπάρχει σχολείο), ενώ οι δυσάρεστες είναι πολλές (κηδείες, μνημόσυνα, τρισάγια)!
Παρ' όλ' αυτά, το χωριό έχει ζωή με τα τρία καφενεία, τη λειτουργία του ιερού ναού των Αγίων Θεοδώρων, την έδρα του μεγαλύτερου Δασικού Συνεταιρισμού του νομού Γρεβενών και της λειτουργίας της Εθνικής Οδού, που συνδέει την Καλαμπάκα και τη Δεσκάτη με τα Γρεβενά!
Ευτυχώς, υπάρχουν κι οι πολιτιστικοί Σύλλογοι, που οργανώνουν χορούς και τηρούν κάποια παραδοσιακά έθιμα!
Σήμερα, Σάββατο 16 του Σεπτέμβρη 2023, στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής - ανάμεσα στο Καρπερό και την Τρικοκκιά, στεφανώθηκαν ο χωριανός μας και στρατιωτικός Δημήτρης Κουτούλας του Γιώργου και της Παναγιώτας με την Πολυξένη (Τζένη) Σιώμου του Γιώργου και της Βάιας από την Τρικοκκιά.
Κουμπάρα ήταν η Χρύσα Παπανικολάου και νονός ο Σάκης Γραββάνης. Στον εντεκάμηνο γιο τους δόθηκε το όνομα των δυο παππούδων του: Γιώργος!
Δημήτρη και Τζένη, να ζήσετε με αγάπη και κατανόηση και να χαίρεστε το μικρό Γιωργάκη σας!
Χρύσα και Σάκη, να σας ζήσουν οι κουμπάροι σας και το βαφτιστήρι σας!Πάντα άξιοι!
Λεωνίδας
*
Βάια Γραβάνη
23 του Γενάρη 2023Κουμπάρα,
ήρθα να σε δω, κατόπιν
εορτής!
Μα,
είχες φύγει μακριά, δεν
ήσουν να με δεις.
Τελευταία επίσκεψη στη Βάια (κουμπάρα) με την αδερφή μου Ροϊδούλα Λόλα |
Πήγες
να βρεις το Γιάννη σου, τον
πολυαγαπημένο,
που
ζήσατε χρόνια πολλά, ζευγάρι
αγαπημένο.
Είχατε
αγάπη ζηλευτή, κι ήταν
για όλους φάρος
και να
σας μοιάσουν ήθελαν, μα
έλειπε το θάρρος.
Τρία
παιδιά μεγάλωσες, με
χάδια και αγάπη΄
τους
έδωσες για οδηγό, όσα συ
είχες μάθει.
Τώρα,
αυτά στα γηρατειά στάθηκαν
παλικάρια
και στη
ρημάδα μοναξιά έρχονταν
σα μανάρια.
Δεν
άντεξες το κλείσιμο μέσα σε
μια καμάρα΄
ήθελες κόσμο
γύρω σου, και σου
΄λειψε, κουμπάρα.
Έφυγες
κι άφησες κενή την άδεια
κάμαρή σου,
που
φώλιασες και κλώσησες σε όλη
τη ζωή σου.
Τώρα θα
σε θυμόμαστε όλοι με
τόση αγάπη,
όση μας
έδωσες εσύ με την
καρδιά γεμάτη.
Κουμπάρα,
πού ΄ναι οι πίτες σου; Πού
είναι τα γλυκά σου;
Και τα
γλυκά τα λόγια σου, και η
χρυσή καρδιά σου;
Μοιρολογίστρες: Αρετή Παπανικολάου, Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, Βάια Βέντζιου - Γραββάνη (η από αριστερά μου) |
Πού
είναι τα τραγούδια σου; Η
ανοιχτή αγκαλιά σου;
Με τις
ορμήνιες τις καλές, πού ‘λεγες
στα παιδιά σου;
Φρόντισες
τον κουμπάρο μου, χρόνια
πολλά μ’ αγάπη,
σαν ήρθανε
τα γηρατειά κι
έπεσε στο κρεβάτι.
Σαν
ήρθε το θανατικό κι έφυγ΄
εκείνος πρώτα,
και πήρες
συ τη θέση του, δεν
άνοιγε η πόρτα.
Μεγάλωσαν
τα τέκνα σου, μεγάλωσαν
τα ΄γγόνια΄
άδειασε
και το σπίτι σου κι
ήρθανε άλλα χρόνια.
Κορονοϊός
μας έκλεισε στα
σπίτια από φόβο,
στα δυο
τα μέτρα έφτανε ο
γείτονας με πόνο.
Έκλεισε
πάλι η αγκαλιά για
όλους και για όλα.
Ένιωθες
μόνη στη ζωή κι ας είχες
γύρω απ΄ όλα.
Είδες
κι απόειδες κι έφυγες και σ΄ άλλον
τόπο πήγες
κι
άφησες πίσω τα παιδιά δισέγγονα
κι εγγόνια.
Καλό
ταξίδι, Βάια μου, κουμπάρα,
αγαπημένη!
Σύρε να
βρεις το ταίρι σου, να είστε
ευλογημένοι!
Λεωνίδας
(ο "νούνος")
*
Ο Εσταυρωμένος!
30 του Απρίλη 2021
Με τις χαρές τ' Απρίλη και του Μάη ήλθε κι η Πασχαλιά!
Η φύση άλλαξε. Φόρεσε τα πρασινωπά ενδύματα της ελπίδας, που κάθε μέρα πρασινίζουν πιο πολύ. Τα λουλούδια πλημμυρίζουν τα δάση και τα λιβάδια. Τα φυτά βλασταίνουν, μεγαλώνουν κι ανθίζουν.Τα πουλιά το λένε στα κλαδιά και τις συστάδες. Τα ζαρκάδια χαίρονται την αφθονία της τροφής και πληθαίνουν. Αυτή την εποχή διάλεξε κι ο Κύριος να ζήσει τα πάθη, τη σταύρωση και την Ανάσταση! Χαρμολύπη, που συνοδεύεται από την τέλεια χαρά! Τη Λαμπρή μέρα της χαράς και της ελπίδας! Άραγε θα ήταν τόσο χαρούμενη η Ανάσταση, αν ήταν χειμώνας; Στον Αιμιλιανό Γρεβενών συσταυρωθήκαμε και συμπάθαμε χτες με τον Κύριο. Εμείς κοιμηθήκαμε στο σπίτι μας το βράδυ. Εκείνος έμεινε εσταυρωμένος στον προφήτη Ηλία. Σύγκρυο και ρίγος πότισε όλη τη νύχτα το Άγιο σώμα του, το κοκκινισμένο με το τίμιο αίμα του! Όλα τα δέρνει η πανδημία! Η Ανάστασή Του θα φέρει και την ανάσταση της υγείας του ανθρώπου. Και τότε τέλος η πανδημία!
Σήμερα Τον περιφέραμε γύρω στο παλιό και σκιερό εκκλησάκι. Μετά τον κηδέψαμε.
Τέλος !
Όχι άλλες συγκινήσεις για τα Πάθη Του.
Αύριο θα πάμε να ψάλουμε και να διαλαλήσουμε μαζί με τ' αηδόνια την Ανάστασή Του! Τέρμα ο θάνατος! Τέρμα η πανδημία!
Λαμπροφορεθείτε και γλεντήστε μαζί Του την Ανάσταση!
Πείτε "Χριστός Ανέστη" και χαρείτε την ΕΛΠΙΔΑ !
Λεωνίδας
*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.