Ακούστε τα ΜΑΝΤΑΤΑ !

Ιδιωτική ιστοσελίδα.
Άγιοι _ Θεόδωροι _ Γρεβενών , υψόμετρο 812 μ. (πλατεία), κάτοικοι 143.

Λεωνίδας Λόλας, Συνταξιούχος Δάσκαλος (leololas@gmail.com)

Διάκος

Στο χωριό μας αντί στο Διάκο!
8 του Σεπτέμβρη 2023
    8 του Σεπτέμβρη, χτες, και η Γένεση της Παναγιάς γιορτάστηκε στους Αγίους Θεοδώρους Γρεβενών αντί να γίνει -όπως κάθε χρόνο- στον εγκαταλειμμένο Διάκο.
    
Γεμάτη, χτες, η εκκλησιά μας και το παράπονο των προσκυνητών της Παναγιάς του Διάκου ήταν ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους, αφού οι συνεχόμενες βροχές ακύρωσαν την εκδρομή για το προσκύνημα-πανηγύρι στο Διάκο.
    Ο πατήρ Παύλος τέλεσε τη θεία Λειτουργία και τις αρτοκλασίες με κάθε επισημότητα, ενώ έψαλαν οι: Γιώργος Παπαγεωργίου, Ιωάννης Σαμαράς, Λεωνίδας Λόλας και Ανδρέας Βλάχος.
    
Ακολούθησε το παραδοσιακό γεύμα -που θα δινόταν στο Διάκο- στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Το μενού περιείχε μακαρονάκι κοφτό με χταπόδι, αφού ήταν Παρασκευή, ταραμοσαλάτα και σαλάτα.
    
Νερό, αναψυκτικά και κρασάκι προσέφερε η κάβα του γαμπρού μας, Σπύρου Τζημορώτα, όπως και στην εκδήλωση της Παναγιάς στη Γεωργίτσα.

    
Το γεύμα ευλόγησε ο πατήρ Παύλος και παραβρέθηκαν 80-90 περίπου χωριανοί και προσκυνητές της Παναγιάς.
    "
Και του χρόνου (μέσα) στην Παναγιά του Διάκου", ευχήθηκε ο εφημέριός μας και όλοι συμφωνήσαμε. 
    Εσείς;
Λεωνίδας Λόλας
*
Αύριο, στην Παναγιά του Διάκου!
7 του Σεπτέμβρη 2022
Φίλοι του Διάκου, Αγιοθεοδωρίτες, προσκυνητές της Παναγιάς αύριο πάμε στην Παναγιά του Διάκου.
Το πρόγραμμα έχει: Θεία Λειτουργία, αρτοκλασία, γεύμα και χορό στο μεσοχώρι με τραγούδια των γυναικών.
Προχτές, η γνωστή ομάδα του Διάκου καθάρισε το χώρο κι η αφέντρα του Διάκου, η Παναγιά, μας περιμένει όλους (και την Αρχαιολογική Υπηρεσία).
Καλή αντάμωση στο Διάκο!
(1η φωτογραφία της Παναγιάς, 2η του αγίου Αθανασίου)
Λεωνίδας
*

 Στους Αγίους Θεοδώρους... η Παναγιά!

8 του Σεπτέμβρη 2021

  Μέρες ετοιμαζόμαστε για τη γιορτή της Παναγιάς στο Διάκο Γρεβενών! 
  Διακιώτες, Αγιοθεοδωρίτες και φίλοι ή προσκυνητές της Παναγιάς του Διάκου περιμέναμε πώς και πώς την ημέρα της γιορτής του Γενέσιου της Παναγιάς - μέρα που πανηγυρίζει ο ναός - να πάμε στο Διάκο και να προσκυνήσουμε την Παναγιά! 
  Η κατασκευή του υπόστεγου (κιόσκι) από προσφορές συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και όλοι θέλαμε να δούμε τη δομή και τη χρήση του την ημέρα της γιορτής.
  Ο παπά Γιάννης είχε ανακοινώσει το πρόγραμμά του και όλοι ξέραμε πως θα λειτουργηθούμε στο Διάκο την Τετάρτη 8 του Σεπτέμβρη, πλην βροχής.
  Στους Αγίους Θεοδώρους Γρεβενών είναι σπάνιες οι βροχές και τα χιόνια. Είναι παράξενο, αλλά αληθινό. Έχουμε δροσιές, αεράκι κι αέρηδες, ομίχλη, ζέστη το μεσημέρι - πλην της πλατείας - όχι όμως και βροχές.
  Μέρες παρακολουθούσαμε τις προβλέψεις του καιρού, που μας έδιναν βροχές την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη. Την Τετάρτη έλεγαν καλοκαιρία. Έριξε μια βροχούλα την Κυριακή. Μετά τίποτε! Δευτέρα και Τρίτη καλοκαιρία. Ε, λέγαμε, πάει τελείωσαν οι βροχές των ημερών για το χωριό μας. Και να που μετά τις δύο τη νύχτα προς Τετάρτη άρχισε μια ποτιστική βροχή, που είχε διάρκεια μέχρι τις εφτά το πρωί.
  Όλα πήγαν κατ' εξαίρεση, όπως είπε ο πάπα Γιάννης. Σύμφωνα με την απόφασή του η θεία λειτουργία άλλαξε τόπο διεξαγωγής στις έξι το πρωί κι έγινε στους Αγίους Θεοδώρους.
  Αυτό δυσαρέστησε πολλούς χωριανούς. Κάποιοι φίλοι μας - από άλλα χωριά έφτασαν στο Διάκο, μη γνωρίζοντας την αλλαγή. Ανάμεσά τους κι ο πάπα Ανδρέας από το Φελλί, που ήρθε στην εκκλησιά μας καθυστερημένα.
  Τελικά έγινε το συλλείτουργο στην εκκλησία του χωριού μας, κοινώνησαν όσοι ήθελαν, και μοιράστηκε σε έτοιμο πακέτο ό,τι προσφέρθηκε από τους χορηγούς.
  Ας ελπίσουμε πως του χρόνου δε θα έχουμε βροχή και κοροναϊό και θα βρεθούμε στην Παναγιά του Διάκου να προσκυνήσουμε και να χαρούμε την παλιά μας εκκλησιά, τη φύση, το κιόσκι και να χορέψουμε στην πλατεία του Διάκου! 
  Χρόνια πολλά, χωριανοί!
 Λεωνίδας
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.