Ακούστε τα ΜΑΝΤΑΤΑ !

Ιδιωτική ιστοσελίδα.
Άγιοι _ Θεόδωροι _ Γρεβενών , υψόμετρο 812 μ. (πλατεία), κάτοικοι 143.

Λεωνίδας Λόλας, Συνταξιούχος Δάσκαλος (leololas@gmail.com)

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Μνημόσυνα

  Τρία μνημόσυνα στο χωριό αυτό το τριήμερο!
*  Το Σάββατο 20 του Οχτώβρη, στο χωριό είχαμε το ετήσιο μνημόσυνο της Χρυσούλας Παπαστεργίου.
*  Την ίδια μέρα, αλλά στο Φελλί, έκανε το ετήσιο μνημόσυνο του πεθερού του, Δημήτρη Κουταλή, ο Γιάννης Μ. Λόλας κι η σύζυγός του Βαγγελή.
*  Σήμερα, Κυριακή 21 του Οχτώβρη 2012, έγινε το σαρανταήμερο μνημόσυνο της Ευαγγελής Ζυγούρα, πρεσβυτέρας του π. Σπυρίδωνα Ζυγούρα.
   Ο κόσμος στο τελευταίο μνημόσυνο μπορεί να ήταν και 300 άτομα! 
  Από νωρίς έφτασε κι ο Μητροπολίτης Γρεβενών, κ. κ. Σέργιος, ο οποίος πήρε μέρος στη Θεία Λειτουργία και τέλεσε το μνημόσυνο, με τη βοήθεια του π. Μανόλη Σκλαβούνα από τον Έλατο, του π. Χαράλαμπου Παπαϊωάννου, του π. Σπυρίδωνα Ζυγούρα, του π. Γρηγορίου Παπανικολάου και του π. Κοσμά Παπαϊωάννου, για να τιμήσει τη μνήμη της πρεσβυτέρας. 
  Εκτός των ψαλτών του χωριού μας, πήραν μέρος ψάλτες από το Παλιόκαστρο κι ο συνταξιούχος Θεολόγος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, κ. Δάρδας Αναστάσιος, ο οποίος και έκανε το κήρυγμα του Ευαγγελίου. Ο ίδιος είχε πει και τον επικήδειο λόγο στην κηδεία της πρεσβυτέρας.
  Πάνω από 100 Παλιοκαστρίτες παραβρέθηκαν στο μνημόσυνο και κοινώνησαν (δείγμα αγάπης και σεβασμού προς την μεταστάσα πρεσβυτέρα), ενώ πολύς ήταν ο κόσμος από την Αθήνα, τα Γρεβενά και άλλα χωριά. 
  Μετά το μνημόσυνο το τραπέζι έγινε στο μεγαλύτερο κατάστημα του χωριού (Καλπίνη) του Νίκου Ζυγούρα, αλλά πού να χωρέσουν! Στρωμένο μέσα κι έξω το μαγαζί κι ο κόσμος έφαγε με βάρδιες!
  Αιωνία η μνήμη αυτών!