Ακούστε τα ΜΑΝΤΑΤΑ !

Ιδιωτική ιστοσελίδα.
Άγιοι _ Θεόδωροι _ Γρεβενών , υψόμετρο 812 μ. (πλατεία), κάτοικοι 143.

Λεωνίδας Λόλας, Συνταξιούχος Δάσκαλος (leololas@gmail.com)

Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Ανάσταση 2023

   16 του Απρίλη 2023
    Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες για την Ανάσταση και την Κυριακή της Λαμπρής. 
    Ετοιμάστηκε το κατσικάκι, το κοκορέτσι κι η μαγειρίτσα. Όλα έδειχναν έτοιμα.
    Κατά τις δέκα το βράδυ ανηφορίσαμε για την εκκλησιά. Οι λαμπροφωτισμένοι Άγιοι Θεόδωροι  ανέμεναν τα σπουδαία δρώμενα της βραδιάς.
    Στις έντεκα έφτασε ο πατήρ Παύλος από τον Αιμιλιανό, όπου είχε βγάλει το φως της Ανάστασης. Σε πέντε δέκα λεπτά ξεκινήσαμε να διαβάζουμε και να ψέλνουμε τα τροπάρια του πασχαλινού όρθρου. 
    Έφτασε η ώρα για το φως της Ανάστασης. 
    Ο Σάκης κατέβασε το γενικό διακόπτη κι έσβησαν όλα τα φώτα. Ο π. Παύλος βγήκε με το αναμμένο τρικέρι στην Ωραία Πύλη κι εκφώνησε: 
    "Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός..."
    Οι λαμπάδες μικρών και μεγάλων στριμώχτηκαν κοντά κοντά κι άναψαν με το άγιο φως. Η χαρά πλημμύρισε στα πρόσωπα των πιστών. Η αγωνία για την Ανάσταση του Ιησού έφτασε στο κατακόρυφο!
    Το φως μεταδόθηκε από λαμπάδα σε λαμπάδα κι οι περισσότεροι ακολουθήσαμε τον πατέρα Παύλο στην έξοδο του ιερού ναού. 
    Απέναντι, ακριβώς, είναι η εξέδρα της Ανάστασης. Το κρύο αεράκι δε μας φόβισε. Πολλές λαμπάδες έσβησαν, αλλ' η εξέδρα γέμισε ψαλτάδες και παπάδες (παραβρισκόταν κι ο συνταξιούχος παπά Σπύρος).
    Εκεί μέσα στη δροσερή ή παγωμένη νυχτιά, ανάμεσα στις αναμμένες λαμπάδες και τ΄ανυπόμονα πρόσωπα μικρών και μεγάλων, ακούστηκε το :
    "Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος"!
    Το σκοτάδι της νύχτας έσχισαν αμέσως οι φωτεινές ριπές και τα μπαμ μπουμ των βαρελότων. Το "Χριστός ανέστη" και το "Αληθώς ανέστη" μαζί με τα φιλιά γέμισαν την αυλή της εκκλησίας. 
    Σε λίγο η αυλή άδειασε κι ο ναός έμεινε με λιγότερους από μισούς εκκλησιαζόμενους. Όμως αυτή η θεία λειτουργία είναι τόσο χαρμόσυνη και τόσο όμορφη, που ανταποδίδει και ξεπληρώνει την υπομονή και την επιμονή των παραμενόντων! 
    Ατέλειωτα Χριστός ανέστη και χαρμόσυνα τροπάρια δε σ' αφήνουν να νιώσεις κούραση! Σιγοψέλνεις θες δε θες.
    Τελικά, οι πιστοί κοινωνούν των αχράντων μυστηρίων, μέσα σε κατανυκτικό περιβάλλον, και δε μετανιώνεις, που έμεινες να παρακολουθήσεις μέχρι το τέλος τη Θεία Λειτουργία.
    Στο τέλος, ο π. Παύλος διάβασε τον απόλυτα συγχωρητικό Κατηχητικό λόγο του Ιωάννου Χρυσοστόμου, που συγχωρεί τους πάντες. 
    Ευχαριστημένοι λάβαμε την ευχή του πατρός Παύλου, μαζί με ένα κόκκινο αυγό, που ετοίμασε ο ίδιος με την πρεσβυτέρα και τις ευσεβείς γυναίκες του χωριού μας. Αυτό γίνεται από τον ίδιο για δεύτερη χρονιά και τον συγχαίρουμε!
    Χριστός ανέστη, χωριανοί ! 
Λεωνίδας Λόλας
*