Ακούστε τα ΜΑΝΤΑΤΑ !

Ιδιωτική ιστοσελίδα.
Άγιοι _ Θεόδωροι _ Γρεβενών , υψόμετρο 812 μ. (πλατεία), κάτοικοι 143.

Λεωνίδας Λόλας, Συνταξιούχος Δάσκαλος (leololas@gmail.com)

Παράδοση

Της αγίας Παρασκευής
 26 του Ιούλη 2022
    Χωρίς καμπάνα, σήμερα, στους Αγίους Θεοδώρους Γρεβενών! Και πού είσαι ακόμα...!     Πήρα τη γιαγιά και τα εγγόνια μου και τράβηξα κατά το Δεσπότη Γρεβενών. Η αγία Παρασκευή είναι χτισμένη σε ένα λοφάκι, πριν βγούμε στον Κάμπο της Πηγαδίτσας.
    
Ο παπά Δημήτρης και ένα ζευγάρι που έψελνε, μαζί με έναν εκκολαπτόμενο νεαρό ψάλτη, και αρχιψάλτη τον Αποστόλη Οικονόμου, είχαν φτάσει στις καταβασίες.     Πάνω στα καλύτερα!

    
Οι λίγοι πιστοί, κυρίως γυναίκες, που χωρούσαν στο μικρό εκκλησάκι, παρακολουθούσαν τη Θεία Λειτουργία βυθισμένοι στη γαλήνη και την ηρεμία!     Χρόνια αναγνωριστικά, πρωτοχριστιανικά!
    Ένα γεροντάκι, με παρακάλια ψυχής, ζήτησε και έλαβε την άδεια να πει το "Πιστεύω".
    Το είπε με κόμπους και τέτοια συγκίνηση, ώστε μετά έσκυψε ευχαριστημένος - πάνω στο στασίδι - το κεφάλι του από την ικανοποίηση, που αξιώθηκε να ομολογήσει την πίστη του, χωρίς να το διαβάζει από κάπου, κι αναλύθηκε σε εσωτερικά κλάματα με αναφιλητά!     Τάχα, θα είναι παρών του χρόνου και θα μπορεί να το ξαναπεί;     Μετά βγήκαμε έξω και έγινε η περιφορά της εικόνας της αγίας Παρασκευής γύρω από το μικρό εκκλησάκι.    Ύστερα, παρακολουθήσαμε υπαίθρια την αρτοκλασία.     Ο ταπεινός ιερέας, έχοντας συνείδηση της φωνητικής του δεινότητας, έδωσε την ευκαιρία στο ζευγάρι των ψαλτών να ψάλει το "Θεοτόκε, Παρθένε...", ενώ ο ίδιος μπήκε να θυμιάσει και το εσωτερικό του ναού.     Στο τέλος, οι αρκετοί παραβρισκόμενοι, έλαβαν αντίδωρο, τεμάχιο άρτου και διάφορα τυλιγμένα γλυκά.

    Η γιαγιά Βούλα (Παρασκευή), η μικρή Εβίτα (Παρασκευή), πολλά μικρά παιδάκια, αλλά και μεγάλοι άνθρωποι κι ανήμπορα γεροντάκια κοινώνησαν με ευλάβεια, πήραν τα αντίδωρα, είπαν τα χρόνια πολλά κι έφυγαν με την ευχή : να βρεθούν πάλι του χρόνου εκεί με υγεία!

    
Και του χρόνου στην αγία Παρασκευή!
Λεωνίδας 
*
Ψυχοσάββατο 2022
 11 του Ιούνη 2022
    Επί τέλους, μετά την περιπέτεια με τον κορονοϊό, επανήλθαμε στις παραδόσεις μας, διστακτικά μεν, με όρεξη δε.
 
   Σήμερα, Σάββατο 11 του Ιούνη 2022, στην εκκλησία μας, των Αγίων Θεοδώρων, επέστρεψε το έθιμο να μοιράζουμε σιτάρι, ψωμάκι, πίτες κλπ για τη συγχώρεση των ψυχών των προκοιμηθέντων αδελφών μας.
    Το "να κυρά κι δό ΄μοι", που λέγαμε στα παλιά χωριά μας.
    Ο πατήρ Παύλος, ο εφημέριός μας, ευλόγησε το δίσκο με το σιτάρι, έψαλε το τρισάγιο μετά τη θεία Λειτουργία, μαζί με τους τέσσερις ψάλτες του και ζήτησε από τον Κύριο να συγχωρήσει και να αναπαύσει τις ψυχές των τεθνεώτων αδελφών μας.

    Μετά, οι Αγιοθεοδωρίτισσες ανέλαβαν δράση.
    Μοίρασαν η μια στην άλλη και σε όλο το εκκλησίασμα ό,τι έφτιαξε μόνη της - οι ηλικιωμένες ό,τι αγόρασαν έτοιμο - και εισέπραξαν το "Θεός σχωρέσει" από τους λαμβάνοντες το δώρο.
    Φυσικά η πανδημία πρόσθεσε κάτι στο έθιμο, που μάλλον είναι και καλό - πολιτισμένα πράματα! Μέσα στην εκκλησία κρατούσαμε αποστάσεις και φορούσαμε μάσκες, οι περισσότεροι, ενώ τα φαγώσιμα ήταν τυλιγμένα σε νάιλον.
    Θεός σχωρέσει, χωριανοί!
Λεωνίδας 
*
Των Αγίων Θεοδώρων 2022
12 του Μάρτη 2022
    Με τίποτε δεν αλλάζουμε τα έθιμα και τη γιορτή της εκκλησιάς μας τη μέρα που θυμόμαστε το θαύμα των κολύβων του Αγίου Θεοδώρου.
    Φέτος είχαμε ένα πρόβλημα. Ο π. Παύλος κόλλησε κορονοϊό και δεν μπορεί να εμφανιστεί πουθενά, μέχρι τη Δευτέρα 14 του Μάρτη.
    Χτες, την Παρασκευή, είχαμε τους Α΄ Χαιρετισμούς κι ο εφημέριος έλειπε. Δεν βρέθηκε κάποιος άλλος. Όλοι είχαν τις ενορίες τους.
    Σήμερα, ο Μητροπολίτης μας, μάς έστειλε τον π. Αθανάσιο να αναπληρώσει τον π. Παύλο.
    Η Δήμητρα ετοίμασε το δίσκο με το σιτάρι σε ανάμνηση του θαύματος των κολύβων.
    Η θεία λειτουργία (απόλαυση!) άρχισε και τέλειωσε όμορφα με πολλή προσοχή και προσευχή.
    Ο π. Αθανάσιος ευχαρίστησε όλο το εκκλησίασμα και είπε πως ο Δεσπότης μας - που έλειπε σήμερα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων - θα είναι μαζί μας αύριο, Κυριακή της Ορθοδοξίας.
    Επίσης, διάβασε το σιτάρι των γυναικών και τέλεσε αρτοκλασία.
    Χρόνια πολλά, χωριανοί!
 Λεωνίδας 
*
Ψυχοσάββατο 2021
19 του Ιούνη 2021
Φτωχό κι απέριττο, φέτος, το Ψυχοσάββατο στις 19 του Ιούνη 2021 στο χωριό μας, τους Αγίους Θεοδώρους Γρεβενών, λόγω των μέτρων του κοροναϊού!

Όμως, το μήνυμα στάλθηκε στις ψυχούλες μας από τους προσελθόντες στην εκκλησία μας:
"Ο κορονοϊός ήταν μια πληγή της ανθρωπότητας
που ήλθε, φεύγει και θα φύγει μακριά",
δυστυχώς, αφήνοντας πόνο και θλίψη!
Ο παπά Γιάννης συνόδευσε τις προσευχές μας για τη συγχώρεση των ψυχών των κεκοιμημένων μας.
Του χρόνου με υγεία, πάλι, χωριανοί!
 Λεωνίδας 
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.