Ακούστε τα ΜΑΝΤΑΤΑ !

Ιδιωτική ιστοσελίδα.
Άγιοι _ Θεόδωροι _ Γρεβενών , υψόμετρο 812 μ. (πλατεία), κάτοικοι 143.

Λεωνίδας Λόλας, Συνταξιούχος Δάσκαλος (leololas@gmail.com)

Πολιτεία

Εκδρομή στα μοναστήρια
5 του Ιούνη 2024
    Χτες, Τρίτη 4 του Ιούνη 2024,  24 Αγιοθεοδωρίτες κι Αγιοθεοδωρίτισσες, μαζί με τον εφημέριό μας, παπά Χρήστο, και την πρεσβυτέρα, Μαρία, του παπά Ανδρέα από το Φελλί, πήραμε μέρος στην ημερήσια εκδρομή με 6 λεωφορεία, που διοργάνωσε η Μητρόπολη Γρεβενών, μετά τη λήξη των κατηχητικών μαθημάτων της περιόδου 2023 - 2024.
    Το πρόγραμμα περιείχε προσκύνημα στο νέο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του Λιτόχωρου και στο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου, πατριάρχου Αλεξάνδρειας, στον Κολινδρό Πιερίας
    Το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου είναι χωμένο στα ριζά του Ολύμπου μέσα σε πυκνή, δασωμένη περιοχή. 24 μοναχοί κι ο ηγούμενος προσφέρουν τη διακονία τους καθημερινά και το μοναστήρι σφύζει από ζωή και τάξη!
    Η υποδοχή ήταν φιλικότατη, γεμάτη αγάπη!
    Στο αρχονταρίκι μας προσφέρθηκαν νεράκι, χυμοί και γλυκά.
    Μετά ξεχυθήκαμε σε όλους τους χώρους, πλην των κελιών. 
    Στην εκκλησία, ανάβοντας κεράκι. 
    Στο μουσείο, όπου φυλάσσονται διάφορα κειμήλια και οστά οσίων κι αγίων. Γραπτά, άμφια,  εικόνες, διάφορα εξαρτήματα της καθημερινής ζωής κι εργαλεία.
    Στην έκθεση προϊόντων αγοράσαμε ότι δεν μπορείς να φανταστείς: μέχρι μέλι, τυριά και κρέατα!
    Όλοι οι χώροι προσεγμένοι κι ελκυστικοί κρατούσαν τα μάτια μας ολάνυχτα και την ψυχή ξάγρυπνη! Ζούσαμε σε άλλον κόσμο και το πνεύμα περιπλανιόταν ιστορικά ανά τους αιώνες με σεβασμό και σοβαρότητα! Αρκετά με την τροφή του πνεύματος...!
    Μόνον η έκθεση μας προσγείωσε - ευτυχώς - ομαλά! Αποχαιρετήσαμε, κάπως βιαστικά το μοναστήρι του Ολύμπου και ξεχυθήκαμε στο Λιτόχωρο για φαγητό. Τα γευστικότατα εδέσματα έφεραν ευθυμία κι επανήλθαμε στη γήινη ζωή.
    Πήραμε το δρόμο για τον Κολινδρό, και φτάσαμε περίπου, σε μια ώρα! 
Διασχίσαμε την κωμόπολη και βρεθήκαμε μπροστά στο γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου. Άλλη όψη...

    Ένα τεράστιο, νεόκτιστο, όμορφο κτίριο στην κορφή μιας ράχης - αντίθετα με το πρώτο μοναστήρι - έδειχνε να λάμπει με κάποια ένοχη περηφάνια στο αγροτικό περιβάλλον της Πιερίας. Πέρα στον ορίζοντα ο Όλυμπος μου έκλεινε το μάτι : υπάρχει σύγκριση μεταξύ των δύο μονών; 

    Κι όμως! Οι μοναχές της καθαρότατης μονής μας οδήγησαν στον ωραιότατο ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου θαμπωθήκαμε από τον πολυτελή στολισμό! Όλα έγιναν σε ρυθμούς Αγίου Όρους! Το ανατολικό μέρος του ιερού ναού διατηρεί το άβατο για τις γυναίκες και τις μοναχές.
    Προσκυνήσαμε, ανάψαμε κεράκι και, βγαίνοντας, μας προσφέρθηκε καφές και κέικ.     
Τον απολαύσαμε, μέσα στην απογευματινή ζέστη, στο δροσερό χώρο υποδοχής. Ένα ανοιχτό και διαμπερές σαλόνι με πολλούς και διάφορους καναπέδες και τραπέζια. Ρουφούσαμε τον καφέ, αγναντεύοντας νότια τα χωράφια, τα Παλιάμπελα και τον Όλυμπο και βόρεια την αυλή του μοναστηριού και γύρω γύρω το Ναό, την Έκθεση, το Αρχονταρίκι, τα κελιά, τα παρτέρια με τα λουλούδια και τα σκαλιά της εξόδου! 
    Στο τέλος ιερείς και μοναχές έψαλαν τον εσπερινό και αρτοκλασία. Μοίρασαν τους άρτους σε όλους και πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Γυρίσαμε αργά, κουρασμένοι κι ευχαριστημένοι. Αύριο ξημερώνει καινούργια μέρα! Ας ευχηθούμε να τη ζήσουμε.
    Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα!
*
Λεωνίδας
Ευαγγελισμός - Εθνική Γιορτή
25η Μαρτίου 2024
    Εθνική γιορτή σήμερα !
    Οι Αγιοθεοδωρίτες πήγαμε πρώτα στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων να γιορτάσουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και μετά
*
    Ήρθαμε μπροστά στο μνημείο των πεσόντων.
    Περιμέναμε τον παπά Χρήστο, που έψαλε το τρισάγιο για τους πεσόντες στους αγώνες του Έθνους, της Πατρίδας κι ιδιαίτερα της Ελληνικής Επανάστασης.
                                            *
    Μετά ψάλαμε όλοι μας στην Παναγία το "Τη Υπερμάχω".
    Για την Τοπική Κοινότητα κατέθεσε στεφάνι ο νέος Πρόεδρός της, Ηλίας Πηλιτζίδης, και για την Εθνική Αντίσταση κατέθεσε ο γέροντας Σπύρος Πασσιάς.
    Κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων και των πεσόντων για την ελευθερία.
  
    Στη συνέχεια ακούσαμε τα ποιήματα από τους μικρούς μαθητές, Νίκο Περπερή, Παντελή και Παναγιώτα Σταυράκη, όλα εγγόνια του μακαρίτη παπά Θανάση Ζυγούρα από τη Γεωργίτσα.
Αγαπούν το χωριό, είναι κάτοικοι Αττικής και βρέθηκαν εδώ για το τριήμερο της εθνικής γιορτής.
    Σειρά είχε ο Εθνικός Ύμνος.

    Η τελετή έληξε κι οι χωριανοί έλαβαν από την κοινοτική Αρχή το λουκουμάκι και το αναψυκτικό τους, ευχόμενοι "χρόνια πολλά με ειρήνη"!
    Χρόνια πολλά, χωριανοί !
    Πάντα ελεύθεροι με ειρήνη!
*
Λεωνίδας
Αγία Τριάδα Αιμιλιανού
5 του Ιούνη 2023

    
Το μικρό εκκλησάκι που στήθηκε, γρήγορα - γρήγορα, από τον αποδημήσαντα προς Κύριον Άγιο των φυλακών - Γερβάσιο, ολοκληρωμένο με το εικονογραφημένο εσωτερικό του και την ιδιωτική περίφραξη, ελκύει κάθε χρόνο τους προσκυνητές του!

    Ευκαιρία για τους Αιμιλιανιώτες, Ανθρακιώτες, Αγιοθεοδωρίτες, Φελλιώτες κι άλλους προσκυνητές από τα γύρω μέρη να βρεθούν στο νέο τόπο προσκυνήματος της αγίας Τριάδας.

    Μετά το χτύπημα του Κορωναϊού, ο αριθμός των πιστών - επισκεπτών συνεχώς ανεβαίνει.
    Ο πατήρ Παύλος τέλεσε τη θεία λειτουργία, την αρτοκλασία και ψάλλαμε όλοι μαζί την επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του κεκοιμημένου αδελφού ημών Γερβασίου, που πρόσφεραν τα εναπομείναντα μέλη της οικογένειας Ραπτοπούλου.
  

 Στο τέλος μοιράστηκε αντίδωρο, άρτος, γλυκά κι αναψυκτικά από την εκκλησιαστική επιτροπή και την οικογένεια του πατρός Γερβασίου.
    Αγία Τριάς, ελέησον ημάς!     
Λεωνίδας Λόλας
*
Πανηγυρικά στην Άνοιξη
24 του Μάη 2023

    Στις 20 του Μάη είχε, παλιά, πανηγύρι η Άνοιξη Γρεβενών.
    Αυτήν την ημέρα γιορτάζει ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου του χωριού.
    Τότε, συνήθως, τιμά τον εορτασμό του ιερού ναού κι ο Μητροπολίτης Γρεβενών, παίρνοντας μέρος στη θεία Λειτουργία.
    Φέτος, επειδή τυχαίνει η γιορτή παραμονή εθνικών εκλογών κι οι μέρες είναι πονηρές και, πιθανόν, ταραχώδεις, επέλεξε ο ίδιος να λάβει μέρος στη θεία Λειτουργία της Κυριακής - προ εορτής - στις 14 του Μάη.
    Με παρακάλεσε, λοιπόν, ο παπά Κώστας, εφημέριος της ενορίας αυτής, να τον βοηθήσω στο αναλόγιο και παραβρέθηκα ανήμερα. Στο ψαλτήρι βρήκα τον Τάκη Πλεσιώτη και τον Οδυσσέα Κλεισιάρη, από την Ανθρακιά.     Στη θεία Λειτουργία πήρε μέρος ο Σεβασμιότατος Γρεβενών Δαβίδ, ο διάκονός του Θωμάς κι ο εφημέριος παπά Κώστας Βεντζιλής.     
    Λιγοστοί οι πιστοί, που προσήλθαν στην εκκλησία. Άλλοι τόσοι στο καφενείο, όπου κεραστήκαμε το καφεδάκι και το γλυκό, και "το χωριό ερήμωσε", όπως είπε κι ο Δεσπότης μας.
    Στο τέλος ο Μητροπολίτης μίλησε αγνά και όμορφα στην καρδιά των κατοίκων του χωριού.
Η χάρη του αγίου Νικολάου ας μας βοηθάει όλους!
Λεωνίδας Λόλας
*
Ευχέλαιο στον Αιμιλιανό
16 του Μάρτη 2023
Ακούραστος ο Μητροπολίτης Γρεβενών, κ.κ. Δαβίδ, παρελαύνει από χωριό σε χωριό κι αυτή τη Μεγάλη Σαρακοστή, προσπαθώντας να τονίσει το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων της υπαίθρου!
Χτες, Τετάρτη 15 του Μάρτη, βρέθηκε στον προφήτη Ηλία του Αιμιλιανού, το απόγευμα, και τέλεσε το μυστήριο του Ευχελαίου.
Στο μυστήριο συμμετείχαν 5 ιερείς : ο π. Γεώργιος εφημέριος Τρικοκιάς, ο συνταξιούχος π. Θωμάς Γάκης, ο π. Παύλος Βασιλειάδης Εφημέριος Αγίων Θεοδώρων, ο συνταξιούχος π. Ανδρέας Καραγιάννης εφημέριος Φελλίου και ο συνταξιούχος π. Κωνσταντίνος Βεντζιλής εφημέριος Ανθρακιάς.
Τους Αποστόλους διάβασε ο Λεωνίδας Λόλας.
Η αναμμένη μεγάλη σόμπα γέμισε με γλυκιά θαλπωρή το όμορφο εκκλησάκι του προφήτη κι οι παρόντες ζεστάθηκαν σωματικά και ψυχικά στο κρύο περιβάλλον του φετινού Μάρτη.
Ο Δεσπότης μάς μίλησε απλά και λιτά κατευθείαν στην ψυχή, ενθαρρύνοντας τον καθένα για τον αγώνα της Σαρακοστής, βαδίζοντας προς το Άγιο Πάσχα.
Καλό Πάσχα, Αιμιλιανιώτες!
Λεωνίδας Λόλας
*

Στον προφήτη Ηλία Αιμιλιανού

20 του Ιούλη 2022
Γέμισε, πάλι, η εκκλησιά του προφήτη Ηλία στον Αιμιλιανό Γρεβενών!
Έτσι αντέδρασε ο κόσμος μετά την κλεισούρα του κορονοϊού. Πήρε τη μάσκα του και μπήκε στην εκκλησιά.
Αιμιλιανιώτες, κοντοχωριανοί κι από άλλες περιοχές του νομού και της Ελλάδας προσήλθαν στη χάρη του προφήτη.
Συλλειτούργησαν ο π. Παύλος κι ο π. Βασίλειος Γρίδας, ενώ ο Μητροπολίτης μας, κ. Δαβίδ, μας μίλησε για τον προφήτη, δίνοντας την πραγματική διάσταση στη ζωή και τη δράση του μεγάλου προφήτη.
Τη θεία λειτουργία παρακολούθησε κι ο πρόεδρός μας, Νίκος Φιλιώτης, ενώ αργότερα ήρθε κι ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Σάκης Φωλίνας.
Στη χάρη του προφήτη Ηλία καταφεύγουμε, ζητώντας τη βοήθειά του στους χαλεπούς καιρούς.
Χρόνια πολλά σε όλους!
Λεωνίδας Λόλας
*

Ετήσιο Μνημόσυνο Παπαχαράλαμπου

14 του Φλεβάρη 2022
    Χτες, Κυριακή 13 του Φλεβάρη 2022, έγινε το Μνημόσυνο για τον πρώτο χρόνο από την αποδήμηση του παπά Χαράλαμπου Παπαϊωάννου στους Αγίους Θεοδώρους Γρεβενών.


    Αρχιερατούντος του Μητροπολίτη μας, κ.κ. Δαβίδ, με το διάκο του Θωμά, τον π. Βασίλειο Γρίδα και τον π. Παύλο Βασιλειάδη -το νέο εφημέριό μας- είχαμε Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο του π. Χαράλαμπου.
    Αιωνία του η μνήμη!
Λεωνίδας Λόλας
*
                                    Ορκίζομαι...

4 του Φλεβάρη 2022  
    Παρασκευή, σήμερα, 4 του Φλεβάρη 2022 και τα Γρεβενά έζησαν μια μέρα υπερηφάνειας, αφού στο Στρατόπεδό τους - Κέντρο Κατάταξης Οπλιτών - ορκίστηκαν πίστη στην Πατρίδα και το Σύνταγμά της οι νεοσύλλεκτοι Στρατιώτες της πρώτης σειράς του 2022.
    Τα φανταράκια μας, ενώπιον του Θεού (Ευαγγέλιο), του Στρατού (Ταξίαρχος Νικόλαος Γκόνης), των Γονιών και των φίλων, έδωσαν τον όρκο να "φυλάττουν" πίστη στην Πατρίδα και τους νόμους αυτής, υπακούοντας στους ανωτέρους και τις Αρχές.
    Τα όρκισε ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ.
    Μετά πήραν την πενθήμερη άδειά τους κι έφυγαν για τα σπίτια τους να ξεκουραστούν μαζί με τους δικούς τους.
    Ανάμεσά τους κι ο πρώτος εγγονός μου, ο Λεωνίδας!
    Καλορίζικα, στρατιωτάκια μας! Καλή θητεία!
Λεωνίδας Λόλας
*

                                    Εις μνήμην...

26 του Νοέμβρη 2021  
50 ώρες πριν βρεθήκαμε, μετά της συμβίας μου, κατόπιν ραντεβού, στο Κέντρο Υγείας της Νέας Ιωνίας Αττικής.
Δυο "ελαφροχέρες" κι ευγενικές νοσοκόμες με μια γιατρό, που δεν ήθελε να μου πει το όνομά της (δεν είναι απαραίτητο, είπε), μας χάρισαν την "αναμνηστική", 3η δόση, του εμβολίου κατά του κοροναϊού (Covid-19), χωρίς να καταλάβουμε τίποτε.
Μείναμε 15 λεπτά στον προθάλαμο του Κ.Υ. για πιθανές αντιδράσεις του εμβολίου και ...
πάμε, εξοπλισμένοι με το εμβόλιο-θείο δώρο των γιατρών και του Θεού, για την ελεύθερη ζωή, χωρίς περιορισμούς και τεστ, πλην της μάσκας.
Η μάσκα θα φύγει, όταν θέλει Θεός και μας το πουν οι γιατροί.
Καλό χειμώνα, φίλοι μου!
Λεωνίδας Λόλας
*
Εσπερινός των Αγίων Αναργύρων
30 του Ιούνη 2021  
    Των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, αύριο και πρωτομηνιά του Ιούλη 2021.
    Είπαμε να παραβρεθούμε στον εσπερινό, που θα γίνει στο μικρό εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων στο Φελλί Γρεβενών, και να παρακαλέσουμε τους γιατρούς ιεράρχες της εκκλησίας μας, να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την πανδημία του κοροναϊού του 2019.
    Φτάσαμε νωρίς κι ο κόσμος άρχισε να προσέρχεται με τη μάσκα του. Άναβε το κεράκι του και σταυροκοπιόταν. Κανένας δεν ξέρει τι λέει ο προσκυνητής των εικόνων στην προσευχή του. Ο παπά Ανδρέας περίμενε με τα μάτια καρφωμένα στο δρόμο.
    -Ποιον περιμένεις; το ρώτησα.
    -Το Δεσπότη, μου απάντησε

    Σε λίγο έφτασε κι ο Μητροπολίτης μας, ο Δαβίδ των Γρεβενών, μαζί με το Διάκο του, τον παπά Βασίλη, και τον ψάλτη, το
γιατρό Χρήστο. Το τοπικό ζεύγος των ψαλτών, ο Τάκης κι η Νίκη έκαναν χώρο στο αναλόγιο. Δεν ήθελα να προστεθώ κι εγώ στο σύνολο ούτε κι η Αναστασία. Έτσι, ανέλαβα τα καθήκοντα του φωτογράφου.
    Με πολύ σεβασμό ο παπά Ανδρέας, ο Διάκος κι ο παπά Βασίλης συνεργάστηκαν με το Δεσπότη μας κι ο Εσπερινός τέλειωσε, όπως τελειώνει σε ένα ήσυχο, χωρίς μικρόφωνα και τυμπανοκρουσίες, εκκλησάκι στην ύπαιθρο.
    Δεν έλειψε κι η απαραίτητη αρτοκλασία, όπου ο Δαβίδ ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους.
    Στο τέλος, ο Ποιμένας μίλησε για τους γιατρούς-αγίους της θρησκείας μας, τους αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό. Μίλησε τόσο απλά, που γαλήνεψε τις καρδιές των πιστών, τις ρημαγμένες από τη σκληρή και θανατηφόρο πανδημία.
    Με λίγα λόγια μας είπε :
    Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο με αγάπη. Ο άνθρωπος λειτούργησε σαν άνθρωπος και ξέπεσε από τη θέση του (τον παράδεισο). Δεν ξέπεσε, όμως, από την αγάπη του Θεού.
    Γι΄ αυτό ο Θεός έδωσε σοφία σε εκλεκτούς ανθρώπους, που μπορούσαν να βοηθήσουν και να γιατρεύουν τους ανθρώπους, όταν αρρώσταιναν.
    -Εσείς πού πάτε, όταν αρρωσταίνετε; ρώτησε τους πιστούς.
    -Στους γιατρούς, απάντησε το εκκλησίασμα.
    -Καλά κάνετε! Το γιατρό να ακούτε, όταν οι αρρώστιες είναι σωματικές. Το γιατρό! Και να κάνετε πέρα τον παπά, τον καλόγηρο και το Δεσπότη! Το γιατρό! Και να του έχετε εμπιστοσύνη και να δέχεστε τις θεραπείες με τα φάρμακά τους και τα εμβόλιά τους.
    Όταν, όμως, οι αρρώστιες είναι ψυχικές, να πάτε στον παπά και τον καλόγηρο. Πέρα το γιατρό! Γιατί κι αυτός ανακατεύτηκε λίγο πέρυσι στα θρησκευτικά μας πιστεύω (διάδοση του ιού μέσα από τη θεία μετάληψη).
    Στο τέλος, ο Δεσπότης μας μοίρασε αντίδωρο και άρτο.
    Οι επίτροποι μοίρασαν γλυκά κι αναψυκτικά.
    Ευχαριστημένοι από τη βραδινή μας ψυχική μετάληψη φύγαμε για το σπίτι με ενισχυμένα τα εφόδια της πίστης μας.
    Να είσαι καλά, ποιμένα μας!
    Να σου δίνει ο Θεός σοφία για να μας ποιμαίνεις σωστά.
    Καλό μήνα!
Λεωνίδας
*
    
    
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.