Ακούστε τα ΜΑΝΤΑΤΑ !

Ιδιωτική ιστοσελίδα.
Άγιοι _ Θεόδωροι _ Γρεβενών , υψόμετρο 812 μ. (πλατεία), κάτοικοι 143.

Λεωνίδας Λόλας, Συνταξιούχος Δάσκαλος (leololas@gmail.com)

Προβληματισμοί 1

Ο Κοροναϊός
κι ο Μάρτης... το χαβά του !
24 του Μάρτη 2020
  10 μέρες κλεισμένοι στο σπίτι με τα μέτρα να γίνονται συνεχώς αυστηρότερα - δεύτερη μέρα με περιορισμό μετακίνησης εκτός κατοικίας για ολόκληρο τον πληθυσμό - κι ο Θεός ξέρει πού θα φτάσουμε!
  Τα πρώτα μέτρα μιλούσαν για περιορισμό των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων άνω των 65 χρονών. Να μη βρίσκονται πολλοί μαζί και κοντά - κοντά ο ένας με τον άλλο.
  Κλείνουν τα καταστήματα, οι ναοί, θέατρα, γήπεδα, αεροδρόμια και λιγοστεύουν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς. 
  Μόνον τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και των ηλεκτρονικών θα λειτουργούν, αλλά οι πελάτες θα πρέπει να είναι μακριά, δυο μέτρα ο ένας από τον άλλο και να πληρώνουν με κάρτα κι όχι με χαρτο-νομίσματα.
   Αυτά αφήνονταν στην ατομική διάκριση κι ευθύνη του καθενός και δεν ανταπέδωσαν πολύ. Αποτέλεσμα; Τα μέτρα έγιναν αυστηρότερα!
   Για να κυκλοφορήσεις πρέπει να στείλεις μήνυμα στο 13033 με αναφορά του λόγου μετακίνησης πότε, πού και για πόσο;
   Οι εργαζόμενοι έχουν τη δική τους βεβαίωση με σφραγίδα του εργοδότη κι αναφέρουν πότε, πού και για πόσο απασχολείται ο εργαζόμενος.
   Έτσι, κάθε μετακίνηση φαίνεται κι ελέγχεται από τους αρμόδιους. Σκοπός του ελέγχου;
Να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ή ν' αργήσει ο Κορονοϊός. Φάρμακο ειδικό δεν έχουμε, εμβόλιο πουθενά, οπότε, ας προφυλαχτούμε με τον εγκλεισμό όλων μας στο σπίτι.
   Άλλοι αντέχουν τον εγκλεισμό κι άλλοι όχι. Άλλοι το παίρνουν στο αστείο κι άλλοι στα σοβαρά. Θα έχουμε αργότερα τα αποτελέσματα. Ευτυχώς υπάρχει το διαδίκτυο! Μ' αυτό λύνονται πολλά προβλήματα επικοινωνίας κι εκπαίδευσης. 
   Οι νεκροί και τα θύματα ξεπερνούν, ίσως, και αυτά του πολέμου. Οι δουλειές σταμάτησαν και μαζί τους σταματούν και τα μεροκάματα μαζί με τα προϊόντα. Οι μαυραγορίτες πήραν θάρρος και δρουν πάλι, ενώ οι στρατηγοί του πολέμου - γιατροί - δίνουν μεγάλες μάχες και ηρωποιούνται δικαιολογημένα. Μερικοί πέφτουν στη μάχη χτυπημένοι από τον αόρατο εχθρό.
   Κλεισμένοι στα σπίτια στο χωριό ή την πόλη προσπαθούμε να βρούμε ασχολίες, για να μην παλαβώσουμε ή μελαγχολήσουμε. Βρήκαμε το χρόνο να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, το σπίτι μας, την αυλή μας, τον κήπο μας, το διάβασμα, τη μουσική, τη φωτογραφία και το βίντεο, το γράψιμο και το θέατρο.
   Σε όλα βοήθησε κι ο καιρός, που έγινε βροχερός, με κρύο, αέρα και χιόνια! Κι η εναλλαγή των εποχών μέσα στο Μάρτη συνεχίζεται! 
   Τη μια μέρα λιακάδα! Βάζεις πλυντήριο και χαίρεσαι τη λιακάδα. 
   Το βράδυ σουφρώνει το πρόσωπό του ο ουρανός, αρχίζει να σκοτεινιάζει με μαύρα σύννεφα και να τη η ψιχάλα, που σε λίγο γίνεται χιονόνερο. Το πρωί ξυπνάς και τα βλέπεις όλα άσπρα κι ελπιδοφόρα. Κατά τις δέκα με έντεκα τρέχουν τα σταλάγματα από τις στέγες και μέχρι τις δώδεκα ψάχνεις να φωτογραφήσεις το χιόνι, που έγινε άφαντο! Το κακό, όμως δεν είναι που έγινε άφαντο το χιόνι και δεν το φωτογράφησες, αλλά που πάγωσε τα λουλούδια της αμυγδαλιάς, της αχλαδιάς, της δαμασκηνιάς, της ροδακινιάς κλπ.
   Το μεσημέρι απολαμβάνεις καμιά ώρα ανοιξιάτικο ήλιο! 
   Μετά ο ήλιος αρχίζει να παίζει μαζί σου το κρυφτούλι πίσω απ' τα σύννεφα! 
  -Τζα! Εδώ είμαι. Εκεί είμαι. 
  -Πού είσαι ο ήλιε;  
  -Τι είπαν στην τηλεόραση για τον καιρό; 
  -Α, τα ίδια και πάλι τα ίδια. 
   Τοπικές βροχές, πτώση θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά.
   Είκοσι οι νεκροί, εκατόν τριάντα τα νέα κρούσματα, τριάντα πέντε διασωληνωμένοι, δώδεκα θεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο, πηγαίνοντας στο σπίτι τους.
   Τη γλίτωσαν οι τυχεροί!
   Αύριο θ' ακούσουμε τα νεότερα. 
   Αύριο είναι εθνική γιορτή. Γιορτάζουμε την εθνική λευτεριά μας. 
  -Από τον Κορονοϊό πότε θα λευτερωθούμε; Θα επιζήσουμε; Πόσοι και ποιοι;
  -Θεέ μου, δώσε μας κουράγιο!
Λεωνίδας Λόλας
*
"Ιδέα για ηλεκτροκίνητα"
21 του Φλεβάρη 2020  
Χαίρομαι πολύ, που θα χρησιμοποιηθεί καθαρή ενέργεια για την κίνηση των αυτοκινήτων.
Όμως! Ενώ ψάχνουμε την ταχύτητα και την αφαίρεση της μόλυνσης στην κίνηση, χάνουμε χρόνο σε φόρτιση. Γιατί δεν ακολουθούμε τη λύση της έτοιμης "φορτισμένης" μπαταρίας, όπως με τις σημερινές καινούργιες;
Σταματάς στο σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας, δίνεις τη δική σου "αφόρτιστη" μπαταρία και παίρνεις την έτοιμη "φορτισμένη" μπαταρία!
Λεωνίδας Λόλας
*
"Ι.Μ. Σταγιάδων"
25 του Οχτώβρη 2019  
  Πριν φύγω για τα χειμαδιά - Αθήνα - προέκυψε ένα ταξίδι στο Μοναστήρι των Σταγιάδων. Είχα μερικά χρόνια να περάσω από κει κι άρπαξα την ευκαιρία. Οδηγούσε ο γαμπρός μου, ο Πάνος, και για συντρόφους είχαμε την αδελφή μου, Ροϊδούλα, και τον παππούλη, τον π. Κοσμά.
  Φτάσαμε κατά τις δέκα το πρωί. Όλα ήταν ήσυχα και το μοναστήρι ... ησυχαστήριο! 
Απ' έξω, ως συνήθως, η όψη θυμίζει Βυζάντιο. Εξωτερική κι εσωτερική Πύλη. Παρακάμψαμε  την πρώτη, περνώντας από τον πλαϊνό αυτοκινητόδρομο. Μεγάλη η Πύλη, δεν βρίσκεις τρόπο για να μπεις. Χτυπήσαμε το κουδούνι. Επισκεπτήριο από τις εννιά μέχρι τις δώδεκα. Ευτυχώς ήρθαμε νωρίς!
  Η Πύλη άνοιξε και μια μοναχή εμφανίστηκε στο πλαίσιο της εισόδου. Μόλις είδε τον παππούλη και την αδελφή μου, χαμογέλασε και μας υποδέχτηκε ευχάριστα.
  Μπήκαμε στην αυλή και μετά στον ιερό ναό. Μετά το καθάρισμα έγινε 'καινούργιος"!
  Ανάψαμε το κεράκι μας, προσκυνήσαμε και κατευθυνθήκαμε προς την τραπεζαρία, όπου μας περίμενε η ηγουμένη. Χαιρετηθήκαμε δεόντως, κουβεντιάσαμε για το λόγο που πήγαμε και συζητήσαμε για διάφορα θέματα.
Χώρος υποδοχής - προθάλαμος για το αρχονταρίκι
  Έτσι, μάθαμε πως το μοναστήρι έχει τρεις τέσσερις μοναχές μόνον, που είναι πια ηλικιωμένες ή και άρρωστες. Για να τα βγάζουν πέρα, λειτουργεί το σύστημα του δανεισμού των μοναχών.
  Λυπηθήκαμε γι' αυτό. Εδώ είχε έρθει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, το 2004, για τα χίλια χρόνια από την ίδρυση του μοναστηριού. Τότε πρέπει να είχε τις διπλάσιες μοναχές, αν θυμάμαι καλά, και ήταν νέες.
  Μαραζώνουν και τα μοναστήρια, όταν δεν ανανεώνεται το προσωπικό.
Αγναντιά Χασίων Καλαμπάκας
  Φεύγοντας, φωτογράφησα, από το αυτοκίνητο, την Αγναντιά Καλαμπάκας, όσο μπορούσα καλύτερα, χωρίς στάση.
  Φθινόπωρο παντού! Μέσα μας, στο μοναστήρι, στη φύση... 
  Καλό χειμώνα!
Λεωνίδας Λόλας
*
"Παγωμένο" ποίμνιο!
25 του Γενάρη 2017  
  Του αγίου Γρηγορίου, σήμερα, κι οι χωριανοί θα ήθελαν να εκκλησιαστούν.
  Λέω, θα ήθελαν, γιατί δεν ξέρω αν το αποφάσισε κανένας να πάει στην εκκλησία μας, τους Αγίους Θεοδώρους. Γιατί; Θα σας το εξηγήσω...
Οι φωτογραφίες είναι παλιές - δεν είναι φετινές, που έχει πολύ χιόνι
  Είχαμε χρόνια, τώρα, να δούμε πολλά χιόνια στο χωριό μας. 
  Λίγο ο μη καλός προγραμματισμός μας, λίγο η τσιγκουνιά μας, λίγο οι "καλοκαιρινοί" χειμώνες των προηγούμενων ετών, η προηγούμενη εκκλησιαστική επιτροπή δεν έβαλε ποτέ αντιψυκτικό στο νερό του καλοριφέρ του ναού μας (το ειδικό υγρό, παραφλού ακούω να το λένε), για να μην παγώνει το χειμώνα το νερό του.
  Τώρα η Επιτροπή άλλαξε. Μάλιστα δεν βρίσκονταν άτομα να μπουν σ΄ αυτήν και αναγκάστηκαν οι δυο μόνιμοι ψάλτες - ο Αντρέας κι ο Γιάννης - να συμπληρώσουν την Εκκλησιαστική Επιτροπή!
  Ο Αντρέας κι ο Θανάσης, φίλοι μου, είναι πάνω από ογδόντα χρονών! Ο Βασίλης κι ο Γιάννης πάνω από εβδομήντα πέντε! 
  Καλοί είναι, αν δεν έχουν την υποχρέωση να μείνουν μέχρι τα εκατό!
  Είναι λίγο οξύμωρο να λέμε πως είμαστε Χριστιανοί και μάλιστα ορθόδοξοι  και την ίδια στιγμή να μη θέλει κανένας να προσφέρει υπηρεσίες στην οργανωμένη εκκλησία μας. Δε βρέθηκαν άλλοι δυο χριστιανοί, να συμπληρώσουν την Εκκλησιαστική Επιτροπή; 163 -165 άνθρωποι ζουν μόνιμα στο χωριό μας. Όλοι τους χριστιανοί της ταυτότητας είναι;
  Όμως, να μην αδικώ τις χωριανές μας. Αυτές είναι πιο πιστές κι εκκλησιάζονται πιο τακτικά. Τι να κάνουν, όμως, για να τα βγάλουν πέρα με τα κρύα; 
  Να πας στην εκκλησία και να παγώνεις; Αν κάνεις προσευχή, μάλλον θα παρακαλάς να αντέξεις το κρύο και να φτάσεις στο σπίτι σου, χωρίς κρυολόγημα, παρά να σου συγχωρήσει ο Θεός τις αμαρτίες σου, να υμνήσεις το Θεό και να του ζητήσεις ό,τι άλλο θέλεις.
  Ένα μόνο δε σκέφτηκε ο παπάς του χωριού: Να βάλει στην εκκλησιαστική επιτροπή και γυναίκες! Ναι, γυναίκες, που είναι πιο τακτικές, αν δεν είναι πιο πιστές από τους άντρες, και, φυσικά, πιο καλές στη συντήρηση του ναού, από άποψη καθαριότητας, στολισμού και τακτοποίησης.
  Και γιατί όχι; Ίσοι δεν είμαστε απέναντι στον ιδρυτή της Εκκλησίας μας, το Χριστό;
  Φέτος κι ο χειμώνας άλλαξε κι ήρθε ο κανονικός χειμώνας με τα κρύα, τις βροχές και τα μπόλικα χιόνια του. Και καλά έκανε. Κάθε χρόνο λέγαμε : Πού είναι ο χειμώνας; Πού είναι τα χιόνια; Χάλασαν όλα! Χάλασε ο κόσμος!
  Και να, που ξαναήρθε ο χειμώνας με τα κρύα και τα χιόνια!
  Κι η εκκλησιαστική Επιτροπή άλλαξε κι η νέα, λέμε, θα έχει πιο πολλή όρεξη για δουλειά!
  Όμως, αντί να πάμε καλύτερα, πάμε χειρότερα. (Κάτι μου θυμίζει αυτό).
  Και δε φταίνε οι καινούργιοι Επίτροποι. Όχι! 
  Επειδή με την παλιά επιτροπή, ήταν λίγο σφιχτός ο ταμίας (τι να κάνει ο άνθρωπος; πώς να πληρώσει τα έξοδα της εκκλησίας; Πού να βρεθούν χρήματα; Γάμοι και βαφτίσια είναι άγνωστες λέξεις στην εκκλησία μας! Εδώ μόνο κηδείες έχουμε και συνταξιούχους του ΟΓΑ !) και δεν άναβε εύκολα το καλοριφέρ. Άλλωστε ο ίδιος ερχόταν κατά τις εννιά στην εκκλησία! Ε, είναι κι ογδόντα οχτώ χρονών, νομίζω! Και πολλά έκανε!
  Ο ταμίας με τον παπά δεν άναβαν το καλοριφέρ...! 
  Κι οι εκκλησιαζόμενοι ποιοι ήταν; 
  Κυρίως ηλικιωμένοι! Από πενήντα μέχρι ενενήντα πέντε και άνω χρονών! Συνήθως γυναίκες. Πόσο θα άντεχαν; Αραίωσαν κι αυτοί. 
  Πέντε έξι γυναίκες, δυο ψάλτες, ένας παπάς και πού και πού δυο τρεις άντρες, οι οποίοι, βλέποντας πως δεν έρχονται άλλοι, έφευγαν κι αυτοί!
  Αυτή ήταν η ενορία μας!
  Ήρθε ο χειμώνας. Ήρθαν τα χιόνια! Πάγωσαν τα νερά! Το καλοριφέρ δεν ανάβει, αφού πάγωσαν τα νερά. Χώρια οι διακοπές ρεύματος... Τριάντα πέντε χωριά στο νομό μας δεν είχαν φως μια και δυο και τρεις μέρες!
  Ήρθε και ξαναήρθε ο υδραυλικός, τα βρήκε όλα χάλια, χωρίς ρεύμα κι είπε : Μόλις ξεπαγώσουν τα νερά κι έρθει το ρεύμα, θα τα φτιάξουμε.
  Σωστά! Το ρεύμα ήρθε, αλλά πότε θα ξεπαγώσουν τα νερά, να ρίξουμε μέσα αντιψυκτικό, να φτιάξουμε τις βλάβες και να ξαναλειτουργήσει το καλοριφέρ; Τώρα, που τα πρώτα χιόνια πάγωσαν κι έπεσαν άλλα από πάνω και θα πέσουν κι άλλα;
  Είδε κι απόειδε ο Αντρέας κι έφυγε για ξεχειμώνιασμα στη Θεσσαλονίκη!
  Η αφεντιά μου έχει από το Νοέμβρη στην Αθήνα. 
  Μέχρι την Άνοιξη τι θα γίνει; Σε λυπάμαι, Γιάννη, που θα μείνεις μόνος σου! Ά, είναι κι η παπαδιά, ναι! Εσείς θα τα τραβήξετε όλα!
  Γι΄αυτό, λέω, πως το χειμώνα δε βλέπω κανέναν στην εκκλησία! 
Η Δήμητρα, η Ελένη κι ο Γιάννης
  Τότε τι μπορεί να γίνει, ώστε να τελείται η θεία λειτουργία στους Αγίους Θεοδώρους;
  1. Υπομονή μέχρι να μας φτιάξει ο υδραυλικός το καλοριφέρ.
  2. Να ντυθούμε πιο βαριά για να αντέξουμε το κρύο.
  3. Ο Παπαχαρίσης να ανάβει από τον εσπερινό το καλοριφέρ - όταν γίνει - βάζοντάς το στο χαμηλό (12 βαθμούς) και πραγματικά γλυκαίνει μέχρι το πρωί.
  4. Μέχρι να γίνει το καλοριφέρ και να ζεστάνει ο καιρός, ο Παπαχαρίσης να μην τελεί τον όρθρο, αλλά μόνον τη θεία λειτουργία. Όπως γίνεται στις κατασκηνώσεις, στο στρατό και σε ειδικές περιστάσεις. Μήπως δεν είναι ειδική περίσταση ο βαρύς χειμώνας με τα χιόνια και τους πάγους;
  Σκέψεις δικές μου είναι. Δεν είμαι ο παπάς, ο Δεσπότης κι ούτε ο ειδικός. 
  Αυτή είναι η γνώμη μου και την εκφράζω ελεύθερα σαν ένα άτομο από το ποίμνιο του ενοριακού εφημερίου μας.
   Λεωνίδας Λόλας
*
Γιατί, Εργάνη;
10 Γενάρη 2015  
  Γιατί, φέτος, δεν είδαμε ούτε τσιγαρίδες ούτε "λουκατσιάρια" ούτε κάλαντα ούτε... ;
  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Αγίων Θεοδώρων όχι μόνο σταμάτησε τη δράση του - όσο κι αν λένε το αντίθετο κάποια άτομα που τον υπηρέτησαν τα περασμένα χρόνια - αλλά και δεν προβλέπεται να επανέλθει στη δράση, αν δεν κινηθούν κι άλλοι Αγιοθεοδωρίτες.
  Τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. παραιτήθηκαν "με το νου τους στο καφενείο" ή στο δρόμο... 
Οι παραιτήσεις γίνονται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. στα Γραφεία του Συλλόγου ή στις Γενικές Συνελεύσεις.
  Ένα μέλος έμεινε από το Διοικητικό Συμβούλιο κι είναι μόνο του. Τι να πρωτοκάνει; 
 -Βάλε ανακοίνωση για εκλογές, του είπα.
 -Δεν έρχεται κανένας, λέει, κι έχει δίκιο. 
  Όμως η απάντηση δεν είναι σωστή. Δε λειτουργούν έτσι τα σωματεία. 
  Προκηρύσσεται Γενική Συνέλευση, μια εβδομάδα νωρίτερα, με θέμα : "εκλογές νέου Διοικητικού Συμβουλίου". 
  Οι ανακοινώσεις γράφουν τον τόπο και το χρόνο που θα γίνει η Συνέλευση και μπαίνουν  στα τζάμια όλων των καφενείων του χωριού, στα Γραφεία του Συλλόγου και στο face book, για να έχουμε ίσως και μέλη από τους απανταχού ευρισκόμενους Αγιοθεοδωρίτες. 
  Παρουσιαζόμαστε όσοι θέλουμε και θέτουμε υποψηφιότητα. 
  Αν δεν είμαστε πολλοί στη Συνέλευση, επαναλαμβάνουμε τις εκλογές, χωρίς ανακοίνωση, την επόμενη εβδομάδα, την ίδια μέρα, ίδια ώρα και με το ίδιο θέμα.
  Χωριό χωρίς πολύ νέο κόσμο είμαστε. Στην επαναληπτική Συνέλευση δεν είναι υποχρεωτική η μεγάλη απαρτία.  Αν είμαστε 15 κάνουμε τις εκλογές. Αν είμαστε 10 πάλι κάνουμε εκλογές. Αν είμαστε 7 ή 5 - δεν ξέρω πόσα μέλη λέει το καταστατικό, πως χρειάζονται για το Δ.Σ. -  κάνουμε την εκλογή δια βοής και τελειώνουμε. 
  Μπορεί να μην το λέει έτσι το καταστατικό, αλλά είμαστε νόμιμοι. Τηρήσαμε τη διαδικασία και δεν πετάξαμε κανέναν απ' έξω. Όποιος ήθελε να βάλει υποψηφιότητα, είχε το χρόνο να το κάνει και το ήξερε. Δεν έγιναν οι εκλογές με "σου... μου..." και συνωμοσίες... επιλογές...
  Περιμένουμε να δούμε αν ξεναρκωθεί η ΕΡΓΑΝΗ κι αν θα δραστηριοποιηθεί τις Αποκριές. Είμαι σίγουρος πως δε θα γίνει τίποτα. Από τότε που διαλύθηκε η ποδοσφαιρική μας ομάδα, ο "ΑΕΤΟΣ", διαλύθηκε και η ΕΡΓΑΝΗ.
  Ο προβληματισμός είναι κοινωνική υγεία. 
  Τα ξαναλέμε.
   Λεωνίδας Λόλας
*
Γιατί, σύμφωνα με το Νίτσε, δεν μπορούν να καταστρέψουν τους Έλληνες;
Σάββατο, 12 Ιούλη 2014
  Πιο επίκαιρος από ποτέ ο Φρειδερίκος Νίτσε.
  Στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Η Γέννηση της Τραγωδίας» (1872) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 15, ο Νίτσε κάνει μία ιδιαίτερη μνεία στο ελληνικό έθνος αποδεικνύοντας ότι ο Νίτσε είναι πολύ μπροστά από την εποχή του.
  Το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:
  «Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.
  Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.
  Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του.
  Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ' αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
  Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα».
Εικονογραφίες (www.iconspainter.com) Πηγή : Ανταποκριτές  
                                                                                      Λεωνίδας Λόλας
Γιατί πληρώνουμε Δημοτικά τέλη;
Κυριακή, 13 Απρίλη 2014
  Ανάμεσα στα σπίτια του Γιάννη Λόλα και του αδερφού του Παναγιώτη Λόλα (στο χωριό μας Άγιοι Θεόδωροι) υπάρχει κολόνα φωτισμού.
  Συνέχεια αλλάζουν τη λάμπα, που καίγεται αμέσως ή δεν ανάβει ποτέ, γιατί το ντουί έχει πρόβλημα.
  Όλο θα αλλάξουν το ντουί, λένε,  κι όλο άλλαχτο είναι...
  Αποτέλεσμα; Γυρνάμε στο σπίτι μας το βράδυ περπατώντας στο ... σκοτεινό άγνωστο!
  Θα αλλάξετε ποτέ το ντουί; 
  Ή τζάμπα πληρώνουμε δημοτικά τέλη και ΔΕΗ ;
  Το έστειλα και με e-mail στο Δήμο Γρεβενών τελειώνοντας: Ευχαριστώ που μου αφήσατε το κουτί των παραπόνων (αυτό εδώ) ανοιχτό. 
                                                                                                                                      Λεωνίδας Λόλας
Ένα χρηματιστήριο του παλιού καιρού
Τρίτη, 23 Απρίλη 2013
  (Ένας παλιός θρύλος λέει ότι στα χρόνια των κουρσάρων ο Κωνσταντής, που είχε πλουτίσει από την πειρατεία, μετανιωμένος για την κουρσάρικη ζωή του, πήρε την απόφαση να εγκατασταθεί στη στεριά. Με δυο συντρόφους του λοιπόν και δυο μπαούλα γεμάτα χρυσά νομίσματα ανέβηκαν σ’ ένα ορεινό χωριό και παρουσιάστηκαν στο καφενείο σαν διώκτες των κουρσάρων, που ο βασιλιάς της Ισπανίας τους είχε ανταμείψει για τις υπηρεσίες τους. Για να καλοπιάσουν μάλιστα τους χωριανούς και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, άνοιξαν τα μπαούλα και τους μοίρασαν από τρία φλουριά. Τα χρήματα αυτά έφεραν αναστάτωση στο χωριό.)
***
  Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν μοναδικές σε κίνηση για το ειρηνικό χωριό. Ένας δυνατός εμπορικός άνεμος φύσηξε ξαφνικά και το αναστάτωσε. Κάθε χωριανός το νόμισε χρέος να πάει στο παζάρι και να εμπορευτεί. Κι έπεσαν όλοι με πάθος στο εμπόριο, αγόραζαν και πουλούσαν και μάλιστα πουλούσανε κείνα που είχαν αγοράσει χτες. Η βάση ήτανε να μην κάθεται κανένας με σταυρωμένα χέρια και κατάντησε έτσι το παζάρι ένα είδος χρηματιστήριο εκείνου του καιρού. Ο κυρ Σωκράτης με τον αδερφικό του φίλο Νικολή τριγύριζαν με τα σακούλια τις μπαγκανότες (χάρτινες τουρκικές ή αιγυπτιακές λίρες) στο χέρι κι έκαναν το μεγαλύτερο αλισβερίσι (δοσοληψία, συναλλαγή). Ο μαυροπίνακας του σχολείου (το είχαν κλείσει από χρόνια) κουβαλήθηκε στην πλατεία, στήθηκε κάτω από την κερασιά κι ο Γιαννούλης Κακουλής έγραφε την κάθε ώρα τις πορείες των τιμών. Είχε την εντολή από την κοινότητα να πληροφορεί πρόθυμα όσους δεν ήξεραν να διαβάζουν κι έτσι λάβαιναν όλοι γνώση πού βρισκόντανε τα φασόλια, να πούμε, κι αν σύφερνε (συνέφερε) να κρατάει κανένας φασόλια στα χέρια του ή να τα δώσει και να πάρει ρεβίθια, που έδειχναν ύψωση.
 -Πού βρίσκεται η φακή, Γιαννούλη;
 -Δεκαπέντε μπαγκανότες το καντάρι.
 -Δεκαπέντε! Τι λες, βρε παιδί; Το πρωί ήτανε δεκατρείς;
  Ο Γιαννούλης έδωσε την εξήγηση πως ανέβηκε η φακή γιατί έγινε ζήτηση. Ο κυρ Σωκράτης είχε αγοράσει όσα σακιά με φακή βρήκε μπροστά του και τώρα πού φακή; Και δεκάξι να ’δινες, ζήτημα αν θα ’ρισκες. Οι χωριανοί τραβήχτηκαν παρέκει να σκεφτούν και, σαν πονηροί που ήταν, αποφάσισαν για φακή, γιατί κάτι θα ’ξερε ο κυρ Σωκράτης. Έτσι, όταν σε λίγο βγήκε ο κυρ Νικολής να πουλήσει φακή στα δεκάξι, έπεσαν κι αγόραζαν κι έστησαν και μάλιστα καυγά ποιος να πρωτοπάρει. Ο κυρ Σωκράτης μπήκε κι αυτός στη μέση κι είχε μια ύποπτα μεγάλη χαρά, που θ’ αγόραζε επιτέλους κι άλλα φακή, καθώς έλεγε. Οι χωριάτες τον παρακάλεσαν να τους αφήσει να πάρουνε κι αυτοί οι φουκαράδες, που το ’χανε λαχτάρα, κι ο κυρ Σωκράτης λύγισε στο τέλος και τραβήχτηκε. Πέσανε τότε στη φακή σαν χρυσοθήρες. Κανένας τους όμως δε σκέφτηκε τούτο: Πώς βρέθηκε στα χέρια του κυρ Νικολή η φακή, αφού την είχε αγοράσει όλη ο κυρ Σωκράτης; Κανένας; Όχι βέβαια. Βρέθηκε κάποιος να το σκεφτεί, ο καφετζής, αλλά όταν το σκέφτηκε, ήτανε πια αργά. Η φακή είχε πάρει τον κατήφορο κι όταν οι καινούριοι ιδιοκτήτες της θέλησαν να την πουλήσουν στα δεκαεφτά, για να βγάλουν κι αυτοί μια μπαγκανότα κέρδος, κανένας δεν αγόραζε. Ο κυρ Σωκράτης, που του λέγανε να πάρει, αποκρινότανε πως, τι να πάρει που καταστράφηκε με την καταραμένη τη φακή.
 -Στα πόσα είναι τώρα, Γιαννούλη; ρώτησε μ’ ένα θλιβερό ύφος;
 -Στα δώδεκα.
 -Τα βλέπετε; Στράφηκε στους χωριανούς. Κι όσο σκέφτομαι πως την αγόρασα στα δεκατρία!... Μη μου μιλάτε πια για φακή, αφήστε με στον πόνο μου.
  Οι χωριανοί τον άφησαν. Η μόνοι τους παρηγοριά ήτανε πως, αφού κι ο κυρ Σωκράτης την έπαθε με τη φακή, τι μπορούσανε να κάνουν αυτοί; Έβρισαν τη φακή, βλαστήμησαν το ριζικό τους και την έδωσαν στα δέκα. Ο κυρ Σωκράτης δείχτηκε καλός και την αγόρασε.
  -Και στα εννιά να μας πλέρωνες κυρ Σωκράτη μας, πάλι θα σου τη δίναμε την άτιμη. Πάρ’ τηνε και να μην την ξαναδούνε τα μάτια μας!
  -Στα εννιά όχι, δε σας την παίρνω, τους αποκρίθηκε με ύφος πατρικό. Στα δέκα θα σας την πάρω. Γιατί να χάσετε σεις τη μπαγκανότα; Ας τήνε χάσω ’γώ, που βουτήχτηκα έτσι κι αλλιώς στη συφορά.
  Στα πατρικά τούτα λόγια ένιωσαν οι χωριανοί μέσα τους μια τέτοια δυνατή εκτίμηση για τον άνθρωπο αυτό, ώστε μπορούσανε για χατίρι του να κάνουνε και φόνο. Τραβήχτηκαν με σεβασμό παρέκει, αφού του παρέδωκαν τη φακή κι όλη εκείνη τη μέρα στάθηκαν μακριά από τον πίνακα του Γιαννούλη.
  Μέτρησαν και ξαναμέτρησαν τα λειψά τους λεφτά και πολλές φορές έκοψαν το μέτρημα στη μέση, για να ορκιστούν πως δε θα ξαναφάνε φακή σ’ όλη τους τη ζωή. Την άλλη μέρα έριξαν όλο τον παρά τους στα φασόλια. Έπαιξαν με τα πάνω και τα κάτω σαν παλαβοί κι είχανε μια τέτοια μανία, σαν να ‘’παιρναν εκδίκηση.
  Ένα πρωί, τέλος, αφού οι χωριανοί μίσησαν και βλαστήμησαν όλα τα όσπρια και τα λοιπά εμπορεύματα, το αλισβερίσι κόπηκε ξαφνικά. Ο παράς χάθηκε από την αγορά και κανένας δεν μπόρεσε να καταλάβει πού κρύφτηκε.
                                                Κώστας Δ. Χατζηαργύρης (ο συγγραφέας του)
  Σημείωση 1η
  Το κείμενο αυτό είναι παρμένο από το Δεύτερο Μέρος του μαθήματος «Η Γλώσσα μου», που εκδόθηκε το 2003 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ΣΤ΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου.
  Σημείωση 2η
  Το αντιγράφω εδώ, γιατί νομίζω πως είναι πολύ επίκαιρο και για την προηγούμενη δεκαετία στην Ελλάδα και για τη σημερινή δεκαετία σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
 * * *
  Ποιος είναι ο (κάθε) Κωνσταντής με τους συντρόφους του, ο κυρ Σταμάτης, ο κυρ Νικολής, ο Γιαννούλης, ο καφετζής, οι χωριάτες, οι φακές, τα όσπρια και τ’ άλλα εμπορεύματα; 
  Μη ρωτάτε.
  Ο νοών, νοείτω …
  Το μόνο που σας θέλω, όμως, μη βλαστημάτε τη φακή, τα φασόλια και τα μακαρόνια. Αυτά θα μας χρειαστούν, να μας κρατήσουν ζωντανούς! Αλλιώς… θα χαθούμε.
                                                            Λεωνίδας Λόλας

Μας μείνανε μόνον οι ευχές για το 2013!
  Λίγες μέρες ανάπαυλας στο χωριό, γέμισμα της μπαταρίας και... πάλι "τα κεφάλια μέσα" στην πόλη!
  Ανάμεσα στις άνετες και ήρεμες ώρες στην ύπαιθρο, έρχονταν και ξαναέρχονταν στο μυαλό οι δύσκολες μέρες της καινούργιας χρονιάς 2013.

  Τα ανίψια μας, Βαγγέλης και Δάφνη με την Ελισάβετ στο τζάκι με τη Βούλα.
  Στη θαλπωρή του τζακιού σκεφτόμουν τις κρύες μέρες στην Αθήνα και όλες τις πόλεις ή και τα σπίτια των χωριών, που καίνε πετρέλαιο, ρεύμα ή έχουν άλλη ευρωβόρα πηγή θέρμανσης.
  Πώς θα ζεσταθεί φέτος ο κόσμος;
  Πώς θα βγάλει χειμώνα;
  Τέλος του μηνός (κέρδισε μια βδομάδα από την αλλαγή πληρωμής το κράτος) θα γίνουν διπλές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις. 
  Η ΔΕΗ ανεβάζει την τιμή του ρεύματος. 
  Η Εφορία θα μας στείλει τα πέμπτα των χαρατσιών με το λογαριασμό της ΔΕΗ. 
  Η ανεργία αυξάνεται. 
  Τι θα κάνουμε;
  Και τα λεφτά που έρχονται απ' έξω, που θα πάνε; ...
  Μα... δεν είπαν πως κάποια απ' αυτά θα δοθούν για ανάπτυξη;
  Μια ελπιδοφόρα αναλαμπή (ο νηστικός κομμάτια ονειρεύεται) μου ήρθε κι αναθάρρησα. 
  Είπαν πως εκτός από τις τράπεζες για δάνεια και τις πληρωμές των κρατικών χρεών θα αρχίσουν ή θα συνεχίσουν πάλι τα μεγάλα έργα οδοποιίας και τα λιμάνια!
  Ναι, έχεις δίκιο! Υπάρχει φως στο τούνελ... 
  Αν αρχίσουν οι δρόμοι και τα μεγάλα έργα, θα τα πάρουν οι εργολάβοι κι οι μηχανικοί (πάλι αυτοί θα τα φαν μαζί με κείνους που θα τα δώσουν!), θα πάρουν τεχνίτες κι εργάτες. Θα δώσουν μεροκάματα, δηλαδή. 
  Θα κινηθεί το χρήμα στο φούρνο, το μπακάλη  το μανάβη, το εμπορικό, τη μάντρα, το βενζινάδικο, το καφενείο, την αγορά γενικά. Θα πληρωθούν τα ενοίκια, τα δάνεια, η θέρμανση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα πάσης φύσεως χρέη κι ίσως φτάσουν και στη διασκέδαση.
  Όπα! Πήρα φόρα, ε;
  Καλά! Οι μέρες του 2013 ξεκίνησαν κι εμείς μπορούμε να είμαστε λίγο αισιόδοξοι. Όχι πολύ. Λίγο, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα. 
  Τώρα, όλα γίνανε λίγα και μικρά. Λίγη ή καθόλου δουλειά. Λίγα ή καθόλου λεφτά. Λίγη ή καθόλου υγεία. Λίγη ή καθόλου "ζωή"! 
  Γυρίσαμε πίσω στις μικρές μεταπολεμικές μέρες του 50 και του 60... Όλα ξεκινούσαν από το μηδέν και το λίγο!
  Τότε γεννήθηκα κι εγώ. Στο μηδέν! Κι όμως ήταν καλές... Γιατί; Θα σου πω...
  Όταν ξεκινάς από το μηδέν κι ανεβαίνεις, είναι καλά. Βλέπεις την άνοδο, την πρόοδο.
Αλίμονο, όμως, γι' αυτούς που ξεκινούν από πάνω προς τα κάτω! Αυτούς τους κυριεύει ο κατήφορος και κατρακυλούν, γκρεμοτσακίζονται, χάνουν το θάρρος τους και δεν ξέρεις πού θα καταλήξουν.
  Τότε ανέβαιναν οι αξίες. Τώρα κατρακυλούν.
  Μας έφταναν τα λίγα και πασχίζαμε για κάτι παραπάνω. Τώρα μας πήραν τα πολλά και δε μας αρκούν τα λίγα. 
  Χανόμαστε, όταν ακούμε περικοπή. Κοιτάμε να περισώσουμε "πάσει θυσία" ό,τι περισσότερο μπορέσουμε. Η απληστία δεν ξεκολλάει από πάνω μας ή ξεσκίζει και παίρνει μαζί της τις σάρκες μας.
  Κουράγιο αδέρφια! Αρκεστείτε στα λίγα (αρκεί να υπάρχουν κι αυτά) κι αν μπορείτε να βρείτε κάτι παραπάνω, ψάξτε το. 
  Αρκεί να βλέπεις γύρω σου. Κι όπως τότε βόηθα όσους μπορείς. 
  Κουράγιο... κι έρχονται καλύτερες μέρες. 
  Καλή χρονιά! 
Της... Συντέλειας... το Κήρυγμα!
  Και χωρίς να το καταλάβουμε - με τούτα και με κείνα - έφτασαν τα Χριστούγεννα!
Μέσα στην κακομοιριά μας, τη φτώχεια μας, τη γκρίνια μας, 
τις περικοπές, το τελευταίο κουτσουρεμένο δώρο, 
την ανεργία μας, τις απολύσεις, 
τις κινεζοαγορές μας, την αναμονή των δις από την Ευρώπη, 
το ψάξιμο ενός φτωχομεροκάματου, 
τις πληρωμές των λογαριασμών και χαρατσιών, 
τις ελληνικές αναλαμπές με τις πρωτιές των ΑΜΕΑ, των κοριτσιών μας στο πόλο, 
των ερυθρολεύκων ή των πρασίνων, των μελανολεύκων,
το κόλλημα στην τηλεόραση για τη συντέλεια του κόσμου (πάει πέρασε κι αυτό κι ο Θεός δεν έκανε λάθος, που μας άφησε στη χλιμάρα μας - "Τι τους θέλω, έτσι όπως είναι τώρα;" Είπε. "Αυτοί είναι βαρέλι δίχως πάτο! Θα μου φάνε όλες τις θεϊκές μου οικονομίες! Ας τους, να ψωμώσουν, λίγο, και μετά τους παίρνω - συγγνώμη, τους καταστρέφω)
Θέλουν και στο ίντερνετ με το φέις  μπουκ, να αντικαθιστά ένα σωρό υπηρεσίες, 
αλλά και χρονοτόπους διασκέδασης (!)
με το παρκάρισμα (εγκατάλειψη) των αυτοκινήτων, λόγω ακρίβειας...
ΞΕΧΑΣΑΜΕ πως έρχονται τα Χριστούγεννα!
-Και τι να τα κάνεις τα Χριστούγεννα, όταν βρίσκεσαι σε τέτοια άθλια κατάσταση;
-Α, καλά! Ξεχνάμε, φαίνεται, πως, όταν γεννήθηκε ο Χριστός, οι συνθήκες στην ανθρωπότητα ήταν πολύ χειρότερες.
  Ζούγκλα! 
  Ο πλούσιος και τότε ήταν ο άρχοντας του κόσμου! (Για νέο μας το λες;)
  Οι άρχοντες ήταν και τότε με τον πλούσιο! (Κάτι μας είπες!)
Άρχοντες γίνονταν μόνον οι πλούσιοι ή μόνον αυτοί, που τους πρότειναν οι πλούσιοι.
-Πες τε μου σήμερα πόσοι από αυτούς, που είναι "άρχοντες", δεν είναι πλούσιοι ή φίλοι τους ή κουμπάροι τους! (Στο λαό θα βρεις λίγους πλούσιους. Στους πολιτικούς πόσους φτωχούς θα βρεις; αν βρεις!)
  Οι συντεχνίες δημιουργούσαν και άλλαζαν τις καταστάσεις. (Έχουμε και σήμερα κάτι συνδικαλισταράδες!!! Ποιος δεν έχει βίλα ή πισίνα;)
  Οι προδότες δεν απουσίασαν από το προσκήνιο ποτέ. (Ευτυχώς, γιατί μετά τον Εφιάλτη ενωθήκαμε και σωθήκαμε! Μετά τον Ιούδα είδαμε τη θεϊκή διάσταση του Ιησού!)
-Οι εκμεταλλευτές παντός τύπου και σαρκός; Ατελείωτοι και περισσότεροι από σήμερα!
-Οι γυναίκες να είναι ίσες με τους άντρες; Πλλλάαακα μου κάνεις;
-Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι; Και δεν υπάρχουν δούλοι και σκλάβοι; Απαράδεκτο!
Ποιος κάθεται να δουλέψει για να βγάλουμε τα προς το ζειν; (βιζείν, ήθελε να πει) Δεν κάνουμε μια εκστρατεία (σαν τους μωαμεθανούς) να τα αρπάξουμε από άλλους, που δουλεύουν, σαν καλοί νοικοκύρηδες, και τ' απιθώνουν στα πιθάρια; Έτσι, για να μη μουχλιάσουν!
-Αδικία είναι να θέλω το συμφέρον μου ενάντια σ' αυτόν, που δεν έχει λεφτά, αξίωμα ή "μπάρμπα στην Κορώνη"; 
-Δία μου, βοήθα με! (Το "συγχώρα με" δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα)! 
-Δία μου, Θα σου σφάξω το μοσχαράκι του γείτονα! (Κι ύστερα σου λέει πως φταίει η Τουρκιά για το μπαχτσίσι!)
-Εμ! άιντε, πια!
  Γεννήθηκε ο Ιησούς, για να μας διδάξει την ΑΓΑΠΗ, όχι γι' αυτόν! 
  Άλλος πάλι κι Αυτός! Δεν ήθελε να αγαπάμε τον ίδιο!
 Ήθελε, λέει, να αγαπάμε το συνάνθρωπο! 
  Κι αν αγαπάμε το συνάνθρωπο, Αυτός θα νιώθει πως αγαπάμε τον ίδιο! 
-Μέγας είσαι, Κύριε, και θαυμαστά τα έργα σου!
  Είπε πως :
 "Ουκ έστι" δούλος ή ελεύθερος! (Ναι, καλά! Ας ζούσες τότε και σου 'λεγα! Ή, σήμερα, αν είσαι ιδιωτικός υπάλληλος, δεν είσαι το ίδιο;)
 "Ουκ έστι" άνδρας ή γυναίκα! (Καμιά γκόμενα σε θρέφει;)
 "Ουκ έστι" Έλλην ή βάρβαρος! (Αν σ' ακούσει η Χρυσή Αυγή...!)
 "Ουκ έστι" πλούσιος ή φτωχός! (Η λαδωμένη Δ.Ο.Υ. είσαι;)
 "Ουκ έστι" μορφωμένος ή βλάχος! (Όχι Βλάχος! - Το β ή Β κάνει τη διαφορά)
 "Ουκ έστι" σπουδαγμένος ή αγράμματος! (-Ξέρεις να συμπληρώσεις αίτηση; -Εσύ ξέρεις να σφάζεις μοσχάρι;)
  Αλλά ποιος να αναγνωρίσει την προσφορά Του
Τα λαμόγια; Οι σατανάδες της καθημερινότητάς μας; Οι κλέφτες του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού πλούτου;
  Γι΄αυτούς όλος ο κόσμος δουλεύει γι΄αυτούς. Η ζωή των άλλων μετράει σαν τη ζωή των κοτόπουλων και των αρνιών. (Τον οβελία μου και μη μου μιλάτε)
  Γι΄αυτούς υπάρχει ένας τρόπος σκέψης, ο δικός τους:  
-Ηλίθιος είσαι; Δε βλέπεις το συμφέρον σου; Θα φας εσύ, θα φάω κι εγώ!
-Αγαθός είσαι; Δε βλέπεις που σ' εκμεταλλεύονται; Άρπαξε την ευκαιρία και κοίτα το καλό της οικογένειάς σου. 
-Με το σταυρό στο χέρι πας; Δε βλέπεις, που αυτός έβαλε τους δικούς του όλους στο δημόσιο και ψήφιζε αλλού; Ψήφισε κι εσύ εδώ...   να σου βολέψουμε τα παιδιά σου. (Γιατί δεν τους είπα ακόμα: πάρ΄τα, να μη στα χρωστάω;).
-Κι αν δε βγείτε, θα μου τα βολέψετε;
-Να τος, που ξύπνησε και άσχημα! Να βγούμε εμείς και θα δεις... Ίδιοι είμαστε όλοι;
-Ε, αϊ... (Θου, Κύριε, φυλακή τω στόματί μου!)
  Όποιος βλέπει τη διαφορά της ειδωλολατρικής, της υλικής ή αθεϊκής ζωής και την προτιμάει από τη ζωντανή χριστιανική θεώρηση, ας αναλογιστεί τα πάντα και ας διαλέξει...
-Καλά Χριστούγεννα! (σε χριστιανούς και μη!)
Χωρίς μυαλό;
  Κρίση! 
  Παγκόσμια κρίση! 
  Ελληνική κρίση!
  Κι όλα αλλάζουν στην Ελλάδα, σήμερα! 
  Όλα, γιατί είμαστε το διεθνές πειραματόζωο, πάνω στο οποίο πειραματίζονται όλοι οι οικονομολόγοι των Μεγάλων του χρήματος! Κι εμείς, κλεισμένοι στο μαντρί, για να μη μπορούμε να ξεφύγουμε, περιμένουμε την απόφασή τους! 
  -Θα μας σφάξουν για οβελίες ή θα μας χαρίσουν τη ζωή, όπως στις γαλοπούλες ο Ομπάμα;
  Κι ο κόσμος φτωχαίνει, φτωχαίνει καθημερινά! Μέχρι πού, όμως; Κανένας δεν μπορεί να βρει λύση! Κανένας;
  Πάει η δουλειά, η συγχωρημένη!
  Πάει το κομπόδεμα, που είχαμε στην άκρη!
  Πάει το ίδρυμα και το γηροκομείο! Έκλεισε με ό,τι συνεπάγεται, γιατί πήραμε τους παππούδες στο σπίτι να ζήσουμε με τη σύνταξή τους - κι ευτυχώς γι' αυτούς, γιατί τους περιποιούμαστε καλύτερα, να μην πεθάνουν και χάσουμε τη σύνταξή τους!
  Επαληθεύτηκε η προφητεία του Πατροκοσμά του Αιτωλού, πως θα μένουμε (αν έχουμε) στο ίδιο σπίτι 2-3 οικογένειες μαζί, λόγω φτώχειας!
  Και, "καλά", περνάμε με το μακαρονάκι από τη σύνταξη του παππού. Έλα, που έρχεται κι η Εφορία και ζητάει επιστροφές από την ίδια σύνταξη! Από πού να τα δώσει ο παππούς ή όσοι τρώνε από τη σύνταξή του;
  Ναι, όλα τα παράλογα συμβαίνουν στην Ελλάδα!
  Κι ο κόσμος όλος περιμένει να δει πώς διορθώνεται η ρότα μιας χώρας, που αρμενίζει στραβά από την απελευθέρωσή της! Θα τα καταφέρει; Δε θα τα καταφέρει; Ε, όπως και να' ναι, θα δούμε το αποτέλεσμα κι αναλόγως θα πράξουν κι οι άλλοι! 
  Αν δεν τα καταφέρει ο Έλληνας (ο ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ! - θες κοροϊδευτικά, θες γιατί το έχει η μοίρα του), ποιος θα τα καταφέρει;
  Και κάθονται οι δικοί μας σοφοί και νομοθετούν, και νομοθετούν ατέλειωτα κι όλα στραβά πηγαίνουν ή ίσια προς τη φτώχεια!
  Μωρέ, κανένας δε σκέφτεται πού θα τα βρούμε αφού είμαστε συνταξιούχοι;
  Εσείς δε μας πληρώνετε, μας κόβετε, μας μειώνετε τους μισθούς και τις συντάξεις; 
  Γιατί μας φορολογείτε στο τέλος της χρονιάς; 
  Γιατί μας δίνετε τα κατά τη φορολογία σας περιττά ή παραπανίσια; Για να φαινόμαστε υψηλόμισθοι; Σε ποιους; Στους ξένους; Σε σας; Δεν είναι στρουθοκαμηλισμός αυτό;
  Γιατί μας δίνετε 1.200€ το μήνα και μας ζητάτε 2.000€ για φόρο με το εκκαθαριστικό;
  Πού θα τα βρούμε; Να μη φάμε δυο μήνες, λέτε;
  Γιατί δε μας δίνετε 1.000€ το μήνα και να μη χρωστάμε τίποτε;
  Θέλει μυαλό ή μετράτε το πολιτικό κόστος, ακόμα;
  Αλλαγές κάνετε. Κάντε την κι αυτή να λαφρύνουμε από το άγχος!
  Κάθε χρόνο ζούμε μ' αυτό το πρόβλημα.
 Ή θέλετε να έχουμε άγχος, ν' αρρωσταίνουμε και να πεθαίνουμε, για να γλιτώσετε από τη συνταξιοδότησή μας;
  Περισσότερο σας στοιχίζουμε με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! (Ποια είναι αυτή η κυρία; ποιος την είδε;) Δεν το καταλαβαίνετε;
  Και τώρα, που θα μας κόψετε κι άλλα, μας ζητάτε να πληρώσουμε περισσότερα! Από πού;
  Φτάνει πια!
  Δώστε μας λιγότερα, αλλά μη μας ζητάτε κι από πάνω φόρους! Μας πρήξατε!
  Γι΄αυτό έχουμε το κεφάλι κάτω!
  Βοηθήστε μας να το σηκώσουμε, αν έχετε ακόμα <νου> κι ελληνική ψυχή...
Χαμός, ανεμοστρόβιλος και καταστροφή! 
Τρίτη, 16 Οχτώβρη 2012
  Κατά τις μεσημεριανές ώρες, σήμερα,  Τρίτη 16 του Οχτώβρη ο καιρός στο χωριό άλλαξε προς το χειρότερο κι  άρχισε να βρέχει δυνατά, ενώ ο βοριάς λυσσομανούσε κυριολεκτικά! Κάποια στιγμή, μάλιστα, έπεσαν και μπαλάκια χαλαζιού, αλλά ελάχιστα. 
  Δεν έφταναν αυτά και καταμεσής στο χωριό πέρασε ένας ανεμοστρόβιλος τόσο δυνατός, που σήκωσε τη βιδωμένη στην τσιμεντένια σκεπή λαμαρίνα στο παλιό κτίριο του Σχολείου! Και το χειρότερο είναι πως η λαμαρίνα έφτασε στην άσφαλτο του δρόμου, που ευτυχώς δεν περνούσε κάποιος, αλλιώς θα θρηνούσαμε θύματα!
  Δεν μας πείραξε και πολύ ο καιρός. Αυτός τη δουλειά του κάνει. 
  Εμάς, μας απασχολεί ένας προβληματισμός και μια απορία και την εκφράζουμε προς κάθε κατεύθυνση:
  Η λαμαρίνα σκέπασε το κτίριο πριν δυο χρόνια.
  Πώς έγινε η στερέωση της λαμαρίνας σε τσιμεντένια σκεπή και μπόρεσε με τον πρώτο ανεμοστρόβιλο να τσαλακωθεί και να σηκωθεί; Τόσο πρόχειρα έγινε η δουλειά ή δεν μπήκαν τα κατάλληλα υλικά;
  Πάντως, τώρα επείγει η γρήγορη αντικατάστασή της, γιατί το κτίριο κινδυνεύει από το βροχόνερο κι οι λαμαρίνες στην αυλή και το δρόμο είναι κίνδυνος για τους πεζούς κι εποχούμενους.
  Κύριοι υπεύθυνοι, έχετε το λόγο.
Ουαί !
27 Σεπτέμβρη 2011
Ουαί! σε μας τους Γρεβενιώτες!
Γιατί ήρθε ο Πατριάρχης στα Γρεβενά;
  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης (Κωνσταντινουπόλεως) Βαρθολομαίος ήρθε στα Γρεβενά, καλεσμένος από το Μητροπολίτη Γρεβενών Σέργιο και τις αρχές του τόπου, για να τιμήσει τη μνήμη του εθνομάρτυρα Αιμιλιανού Λαζαρίδη, Μητροπολίτη Γρεβενών, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα (100 χρόνια) από τότε (1911), που κατακρεουργήθηκε από "βαλτούς" κακοποιούς, φανατικούς μουσουλμάνους.
  Ο Μ Ω Σ ! ! !
  Ο μακαριότατος δεν επισκέφτηκε το ναό και το κενοτάφιο του εθνομάρτυρα Αιμιλιανού, στον τόπο του μαρτυρίου αυτού, του Διακόνου του Δημητρίου Αναγνώστη, από το Λεμπίνοβο - Διάκος Γρεβενών και του αγωγιάτη Αθανασίου Φασούλα από το Σνίχοβο - Δεσπότης Γρεβενών ! 
  Αν δεν πας στον τόπο του μαρτυρίου, τότε πώς θα τιμήσεις τα 100 χρόνια από το μαρτύριό τους 
  Ούτε ένα τρισάγιο στα ματωμένα χώματα;
  Στην άνεση του μητροπολιτικού ναού των Γρεβενών και στην πλατεία της πόλης, μαρτύρησε ο Αιμιλιανός;
  - Φταίει ο Πατριάρχης ; 
  - Φταίει λίγο κι αυτός...
  Μα, πιο πολύ φταίνε οι δικοί μας άρχοντες των Γρεβενών, που τίμησαν τον ίδιο με τραπέζια και δεξιώσεις και κανόνισαν το πρόγραμμά του.
  Πού να ξέρει ο χριστιανός (ο Πατριάρχης), αν υπάρχει ναΐδιο και κοινοτάφιο στον τόπο του μαρτυρίου; Κι αν ξέρει, δεν έφτιαξε εκείνος το πρόγραμμα.
  Ενώ, αυτοί ξέρουν... και το έκρυψαν από τον μακαριότατο! 
  Γιατί;
  Γιατί θα έβλεπε τη γύμνια μας!
  Τι θα έβλεπε; 
  Υπάρχει δρόμος; 
  Πώς θα πήγαινε; 
  Αν έβρεχε, έπρεπε να έχει Χ 4 κι ... AN  έβγαινε! 
  Σκέφτεστε τον Οικουμενικό Πατριάρχη να μένει στο χωματόδρομο με βουλιαγμένο το όχημά του!
  Ο ναός έχει τα χάλια του από τότε που πέρασαν οι ορδές των λαθρομεταναστών Αλβανών!  
  Το κοινοτάφιο έχει τα δικά του. 
  Ποια Αρχή των Γρεβενών μερίμνησε για το δρόμο; 
  Για το ναό; 
  Για το κενοτάφιο;
  Καμία !
  Και να πεις πως είναι πολλά χιλιόμετρα δρόμου... Ελάχιστα!
  Αλλά ποιος θα τιμήσει τους τοπικούς ήρωες; 
  Ούτε η Εκκλησία 
  ούτε ο Δήμος 
  ούτε η Περιφέρεια 
  ούτε το Κράτος 
  ούτε οι βουλευτές μας 
  ούτε οι δυνατοί των Γρεβενών! 
  Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ψήφος, η θέση τους, και τα συμφέροντά τους !
  Καημένε Αιμιλιανέ!!!
  Τι νόμιζες πως θα γίνει, αν ελευθερωθεί ο τόπος για τον οποίο κατακρεουργήθηκες;
  Απλά άλλαξαν τα αφεντικά και τα πρόσωπα. 
 Καλά είσαι εκεί που βρίσκεσαι! 
  Ούτε δρόμο επικοινωνίας των δυο χωριών μας - "Άγιοι Θεόδωροι" και "Δεσπότης" - δεν μπορούσαν να ασφαλτοστρώσουν, γιατί τα συμφέροντα κάποιων - όνομα και μη χωριό - θίγονταν! 
  Όσο για το λαό, (θού, Κύριε.. ) όλοι τους!
  Και θέλεις, Εθνομάρτυρα, να θυμούνται εσένα για 100 χρόνια; Έναν ολόκληρο αιώνα; 
 Μην είσαι και τόσο πλεονέκτης, Αιμιλιανέ ! 
  Δώσαμε το όνομά σου "Αιμιλιανός" στο χωριό Γκριντάδες, τον τίτλο σου "Δεσπότης" στο χωριό Σνίχοβο, απ' όπου καταγόταν ο αγωγιάτης σας, και τον τίτλο του διακόνου σου "Διάκος" στο χωριό Λεμπίνοβο, απ' όπου καταγόταν κι αυτός !
  Πολλά δεν είναι;
 Τον μακαριότατο; το φέραμε για "εφφέ" ή και για... να φάμε!
  Αμέ! Τι άλλο;
  Αίσχος και ντροπή μας !
                                                                  Λεωνίδας Λόλας  
Φτώχεια... ο πλούτος μας!
22 Σεπτέμβρη 2009
Αποκαλύψεις – σοκ από υπουργό του Κ. Καραμανλή
  Για πρώτη φορά ένας πρώην υπουργός βόρειας Ελλάδας των κυβερνήσεων Καραμανλή, ο κ. Νίκος Μάρτης αποκαλύπτει με έγγραφη αναφορά του... στον Κώστα Χαρδαβέλλα το σκοτεινό και ελεεινό πολιτικό παρασκήνιο στη χώρα μας γύρω από τον πλούσιο ορυκτό πλούτο που διαθέτουμε.
 Η πρώτη φράση του εγγράφου του κ. Μάρτη δίνει ακριβώς την εικόνα και τη σημασία που είχε για τη χώρα μας το θέμα αυτό:
  «Το 1981, έτος αφετηρία της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινότητα ως 10ο μέλος ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γκάστον Τορν δήλωνε ότι :
 «Η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρώπη με 3 πλεονεκτήματα
 1) την Εμπορική Ναυτιλία,
 2) τον Ορυκτό της πλούτο και
 3) το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων».  Αυτά λέει στην πρώτη κιόλας φράση ο κ. Μάρτης και μετά προχωράει στις αποκαλύψεις:
  «Εάν θεμελιωνόταν το βιομηχανικό συγκρότημα της Αμφιπόλεως (του Στρυμώνα), όπως αναγγέλθηκε ως οριστική απόφαση και ανακοινώθηκε την 9η Νοεμβρίου 1982 από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γερ. Αρσένη και την 4η Μαρτίου 1983 από τον Διοικητή της ΕΤΒΑ Κουμπή,
  θα είχαμε από τη δημιουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος, πλην άλλων προϊόντων,
 3 τόνους χρυσού ετησίως και 150 τόνους αργυρού ετησίως.
  Σήμερα θα είχαμε τουλάχιστον 60 τόνους χρυσού, 300 τόνους αργυρού και πολλούς τόνους των άλλων προϊόντων.
  Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα ήταν διαφορετική.
  Η Μονάδα που ανέφερα θα αντλούσε κοιτάσματα από τη Χαλκιδική, τη Θάσο και τη Θράκη.
  Το ΙΓΜΕ ανακάλυψε μεικτά θειούχα στο Παγγαίο, στο Κιλκίς και στη Λακωνία. Συνεπώς θα ήταν δυνατή η ανέγερση και δεύτερου συγκροτήματος εκτός από αυτό του Στρυμώνα.
 Αν συνεπώς στα μεταλλεύματα που αποδεδειγμένα υπάρχουν στη χώρα και, κατά πληροφορίες, δεν υπάρχουν όλα σε άλλες χώρες της ΕΟΚ,
 όπως βωξίτες, λευκόλιθοι, νικέλιο, χρώμιο,
 προστεθούν το ουράνιο και τα μεικτά θειούχα,
 η Ελλάδα μόνο με τον ορυκτό πλούτο θα είναι στην πρωτοπορία των της Ευρώπης.
  Οι επιπτώσεις από το Μνημόνιο δεν θα ήταν οδυνηρές και το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδος δεν θα απασχολούσε έντονα τρίτους, αλλά και Έλληνες.
 Το 1981 επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη 75 Γάλλοι δημοσιογράφοι επαρχιακών Γαλλικών εφημερίδων.
  Τους κατατόπισα πάνω στο χάρτη του υπουργείου Βορείου Ελλάδας για την Πολιτιστική Ιστορία της Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, με ιδιαίτερη έμφαση στον Ορυκτό πλούτο τόσο της Βορείου Ελλάδος, όσο και ολόκληρης της Ελλάδας.
  Μετά από μικρό χρονικό διάστημα επισημάνθηκε σε ελληνική εφημερίδα, πως οι Γαλλικές εφημερίδες είχαν γράψει ότι:
  «Η Ελλάδα θα γίνει Μεταλλουργία της Ευρώπης!»
  Σε άρθρο των FINANCIAL TIMES του
1978 (Βιομηχανική Επιθεώρηση, Απρίλιος 1978, σελ. 257) αναφέρεται:
  «Όταν η Ελλάδα γίνει το δέκατο μέλος της ΕΟΚ, ο εκτεταμένος Ορυκτός της πλούτος θα προμηθεύσει την Κοινή Αγορά με μία μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών, που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας της Κοινότητας ως προς πολλά προϊόντα».
  Είναι γεγονός ότι – με εξαίρεση τα Πετρέλαια της Μεγάλης Βρετανίας και του γαιάνθρακα – η χώρα μας είναι η πλουσιότερη χώρα της ΕΟΚ σε μεταλλεύματα οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα. Ορισμένα δε από αυτά είναι και στρατηγικής σημασίας (ουράνιο, νικέλιο, Βωξίτης, χρώμιο)».  Αυτά γράφει ο πρώην υπουργός κ. Ν. Μάρτης στον Κώστα Χαρδαβέλλα.
  Και από Μεταλλουργία της Ευρώπης η Ελλάδα κατάντησε ο ζητιάνος της Ευρώπης.
Αστυνομία
21 Ιούλη 2008
  Τι γίνεται με την Αστυνομία;
  Η Εγνατία οδός άνοιξε. Η κίνηση μεταφέρθηκε σ' αυτήν.
  Τι φυλάει η Αστυνομία στο Κηπουριό; Γιατί δε μεταφέρεται στους Αγίους Θεοδώρους;
  Εδώ δεν έχουμε τη μεγαλύτερη κυκλοφορία ανθρώπων, ζώων και οχημάτων;
  Εδώ δεν είναι και οι Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας;
  Εμείς δε χρειαζόμαστε ειδική προστασία;
  Και μην ακούμε πως θα κοστίσει πολύ η επισκευή του ιδιόκτητου κτιρίου της Αστυνομίας.
  Σκεφτείτε πόσα πληρώνονται κάθε χρόνο σε ενοίκια...
  Τι σκοπό έχετε, κύριοι, Κυβερνώντες; Αρχές και εξουσίες;
Αστυνομία...
21 Ιούλη 2008
-Παγωμένη υπόθεση...
-Γιατί, άραγε;
Αστυνομία !!!
18  Οχτώβρη  2007

   Τι έγινε λέει;;;
   Πριν δυο μήνες ήρθαν και περιεργάστηκαν το κτίριο της Αστυνομίας στο χωριό μας και μας είπαν πως θα μεταφερθεί εδώ το Αστυνομικό Τμήμα του Κηπουριού.
   Και τώρα; τι έγινε τώρα και άλλαξαν τα σχέδια της Αστυνομίας; Ποιοι πήραν διαφορετική απόφαση και, μάλιστα, χωρίς να ξέρουν (αν είναι αλήθεια) οι αρχές του τόπου;
  Θα μεταφερθεί, λένε, στο Φελλί και για την εγκατάστασή του  παραχωρείται το παλιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου!
  Δεν είναι ντροπής πράγματα αυτά;
  Αφήνουμε το ιδιόκτητο και πάρα πολύ μεγάλο κτίριο της Αστυνομίας στους Αγίους Θεοδώρους και τον κεντρικό δρόμο (εθνική οδό) για να πάμε και να κρυφτούμε σε μια γωνιά, στο Φελλί; Για ποιους, άραγε, λόγους;
  Και να στεγαστεί η Αστυνομία στο παλιό κτίριο του Φελιού, που βγήκε ακατάλληλο μετά το σεισμό και χτίσανε καινούργιο;
  Την άλλη φορά μας πούλησαν και δεν εγκαταστάθηκαν εδώ οι συνοριοφύλακες, όπως έπρεπε, και πήγαν στη Δεσκάτη,  λες κι οι Λαθρομετανάστες από την Αλβανία περνούν πρώτα από τη Δεσκάτη και μετά έρχονται στα Γρεβενά!
  Τα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα βρίσκονται στη Λάρισα;
  Επιτρέπεται να ξεκινούν οι συνοριοφύλακες από τη Δεσκάτη, να έρχονται στους Αγίους Θεοδώρους, να πιάνουν κάποιους λαθρομετανάστες, να τους μεταφέρουν στην έδρα τους - στη Δεσκάτη - κι από κει με ειδικό όχημα να ξαναπερνούν από το χωριό μας για να τους παν στα σύνορα της Αλβανίας;
  Ποιοι ήταν αυτοί, οι σοφοί, που τα σχεδίασαν έτσι σοφά;
  Αλλά συμβαίνουν όλα, όταν έχεις πλάτες στο νομαρχιακό, το δημαρχιακό, τον αστυνομικό ή τον πολιτικό θώκο.
  "Θού, Κύριε, φυλακή τώ στόματί μου"!
  Αστυνομίααα!!!
Η ζώνη
 Σεπτέμβρης 2007
  Κάθε χρόνο, πριν από χρόνια, με ένα μηχάνημα δημιουργούνταν αντιπυρική ζώνη στο γύρο του χωριού μας.
  Τα τελευταία χρόνια δε βλέπουμε καμιά τέτοια ζώνη και προβληματιστήκαμε πολύ με τη φωτιά στην αυλή της Τασιάς.
  Τι έγινε η αντιπυρική ζώνη; 
Το Α. Τ.
 Σεπτέμβρης 2007
  Με χαρά είδαμε κάποιους μελετητές - μηχανικούς να εξετάζουν το κτίριο της Αστυνομίας στο χωριό μας.
  Δύο σενάρια κυκλοφορούν:
  Ή θα στεγαστεί Τμήμα Μεταγωγών ή - το πιθανότερο - θα λειτουργήσει ξανά το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Θεοδώρων.
  Πολύ καλά τα νέα μας.
Το γήπεδο
 Ιούλης 2007
   Δεν έχω αντιπολιτευτική διάθεση για τα θέματα που αφορούν το χωριό μου.
  Όσοι με ξέρουν από παλιά, θυμούνται πως πάντα πασχίζω για το καλό του χωριού μου, έστω κι αν χάνω από την τσέπη μου.
  Μα πώς να το κάνουμε;
  Έτοιμο για γκαζόν το γήπεδο του χωριού μου από την προηγούμενη δημοτική αρχή με εγκεκριμένο το απαιτούμενο κονδύλι κι ακόμα να σπαρθεί.
   Οι προηγούμενοι δεν ήταν καλοί και τους αλλάξαμε.
  Τι γίνεται με τους νέους και καλούς;
 Ή, μήπως, πρέπει να περιμένουμε τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και τα προεκλογικά τάματα;
Μήνυμα
  2005
   Προσωπικά θέλω να σ' ευχαριστήσω γι' αυτά που μας έδωσες, και αυτά  που θυσίασες για να μας τα δώσεις.
  Να σ' έχει ο Θεός καλά, και να στ' ανταποδώσει με πολλά χρόνια, όλα  υγεία, ευτυχία, ξεκούραση...
   Να ξέρεις ό,τι με το τελευταίο φύλλο κάτι σταμάτησε μέσα μου.
  Ήταν μια μορφή επικοινωνίας  και μάλιστα πολύ σημαντική.
  Όλοι ήμασταν ένα! Τώρα ?
  Ανεξάρτητα απ' αυτά, αφού ήρθε η ώρα και πήρες αυτή την απόφαση (εύκολα η δύσκολα) σου εύχομαι, αυτόν το χρόνο που θα έχεις (χωρίς υποχρεώσεις πλέον), να τον αξιοποιήσεις και να τον ευχαριστηθείς, όπως εσύ ξέρεις, καλύτερα.
  Αληθινά, είμαι πολύ περήφανος για σένα.
  Με πολύ σεβασμό και εκτίμηση, ο ανιψιός σου,   
                                                                                          Γιάννης Δημητρίου Λόλας.
Η Παναγιά του Διάκου!

  Είπαμε να περιμένουμε την Αρχαιολογία για τη συντήρηση και σωτηρία του Ιερού Ναού της Παναγιάς του Διάκου, αλλά για πόσο; 
Δε μας άρεσε και πριν από χρόνια η εσωτερική υποστύλωση του ναού κι η εγκατάλειψή του σα βορά του χρόνου και των λαθρομεταναστών.

  Ούτε η κάλυψη του τρούλου με μολύβι.

  Ή δεν ήξεραν τη δουλειά τους οι τεχνίτες ή δεν έκαναν καλή δουλειά.

  Σημασία έχει πως, σήμερα ο ναός είναι ξέσκεπος, με ανοιχτά παράθυρα, μαύρο και σκοτεινό το μέλλον του.

  Τι γίνεται, κύριοι, υπεύθυνοι της Αρχαιολογίας, της Μητρόπολης, του Νομού, του Δήμου ή δεν ξέρω ποιοι άλλοι είστε υπεύθυνοι;
Δεν θα γυρίσω να πάρω την Άννα. Συγγνώμη

18 Δεκέμβρη 2011


  Η Άννα ήταν ακόμα στον παιδικό σταθμό. Είχε πάει απόγευμα και η μαμά της δεν είχε εμφανιστεί. Οι νηπιαγωγοί δεν ήξεραν τι να κάνουν. Ώσπου το κοριτσάκι έβγαλε κάτι απ’ την τσέπη του. Ήταν ένα σημείωμα:

    «Δεν θα γυρίσω να πάρω την Άννα. Δεν έχω λεφτά, δεν μπορώ να τη μεγαλώσω. Συγγνώμη. Η μαμά της».
Προβλήματα της εποχής!

   Ο άνθρωπος που λέει την ιστορία την διηγείται σαν κάτι συνηθισμένο. Ο Στ. Σιφνιός είναι υπεύθυνος της   κοινωνικής υπηρεσίας στα Παιδικά Χωριά SOS. «Οι νηπιαγωγοί κάλεσαν την Εισαγγελία», λέει. «Και ο εισαγγελέας έστειλε το παιδί σ’ εμάς».
   Όλα αυτά δεν έγιναν σε κάποιο βιβλίο του Ντίκενς. Έγιναν σε μια συνοικία της Αθήνας. Η μαμά της Άννας δεν είναι τρελή. Είναι μια κοπέλα που έχασε τη δουλειά της και πανικοβλήθηκε. Σαν την ιστορία της, υπάρχουν τουλάχιστον πεντακόσιες ακόμη ιστορίες. Σήμερα στην Ελλάδα πεντακόσιοι γονείς είναι σε τέτοια οικονομική κατάσταση, που ζήτησαν στα Παιδικά Χωριά SOS να αφήσουν εκεί το παιδί τους.
  «Μέχρι πριν από δύο χρόνια, το 95% των αιτημάτων είχε να κάνει με κακοποίηση. Αποφάσιζε ο εισαγγελέας πως κινδυνεύει το παιδί», λέει στην «Καθημερινή» η κοινωνική λειτουργός των Χωριών SOS, Π. Βασταρούχα. «Τώρα τα μισά αιτήματα είναι από γονείς σε απόλυτη φτώχεια. Οκτώ στις δέκα φορές είναι Έλληνες, τις πιο πολλές φορές μονογονεϊκές οικογένειες, συνήθως χωρίς άλλους συγγενείς».
   Η κυρία Μαρίνα εδώ και 19 χρόνια είναι μητέρα στα Χωριά SOS. Εκείνη ζει την ιστορία από την άλλη πλευρά. «Το καινούργιο παιδάκι το φέρνει στο σπίτι μας η μαμά του», λέει. «Του δείχνει το κρεβάτι του, του δείχνει το δωμάτιό του, του δείχνει εμένα. Και μετά, «σ’ αγαπάω» λέει, και φεύγει. Και το παιδάκι μένει στην πόρτα». Το ακούω στη φωνή της.
   Η κυρία Μαρίνα κάνει προσπάθεια για να συνεχίσει. «Κανένα τους δεν φωνάζει», λέει. «Στέκονται στην πόρτα και κοιτάζουν μέχρι να χαθεί η μαμά τους. Αν είναι αδελφάκια, δύο ή πιο πολλά, εκείνο το βράδυ δεν μπορείς να τα χωρίσεις. Τα βάζεις το καθένα στο κρεβάτι του και δέκα λεπτά μετά γίνονται ένα κουβάρι, μαζεύονται όλα μαζί ξανά, να αγγίζουν το ένα το άλλο».
   Κανονικά, τα Χωριά SOS δεν δέχονται παιδιά που η οικογένειά τους είναι απλώς φτωχή. Γι’ αυτές τις οικογένειες υπάρχει πρόγραμμα στήριξης στο σπίτι. Αλλά η απόλυτη φτώχεια δεν πάει σχεδόν ποτέ μόνη της. «Ήρθε ένα κοριτσάκι εδώ και νόμιζα πως έχει πρόβλημα. Τριών χρόνων, δεν ήξερε ούτε 15 λέξεις», λέει η κοινωνική λειτουργός. «Το είδαν οι γιατροί και είπαν πως η υγεία του είναι μια χαρά. Ο μπαμπάς του στις λαϊκές, η μαμά του τυφλή, το είχαν εγκαταλείψει το παιδί. Όταν δεν σου μιλάει κανείς, πώς να μάθεις λέξεις;». Η φτώχεια οδηγεί στην παραμέληση, ακόμα και στην κακοποίηση. Κάποιοι άνθρωποι, πριν φτάσει το παιδί τους εκεί, διαλέγουν την άλλη λύση. Όσο ακραία κι αν φαίνεται σ’ εμάς.
   «Έβγαινα απ’ το Χωριό να πάρω γάλα για τα δικά μου τα παιδιά», λέει η κυρία Μαρίνα. «Στην κεντρική πύλη ήταν μια γυναίκα μ’ ένα κοριτσάκι. Δεν ήξερε ότι εγώ είμαι μητέρα SOS, δεν με είδε καν. Κρατούσε το παιδί της όρθια και του μιλούσε. «Μη νομίζεις πως η μαμά δεν σ’ αγαπάει. Σε λατρεύει η μαμά, αλλά δεν έχει να σου δώσει φαγητό. Αυτοί οι καλοί άνθρωποι εδώ…». Νόμιζε πως θα μπει μέσα, θα βρει κάποιον να αφήσει το παιδάκι και θα φύγει».
Η κυρία Μαρίνα κρατάει με το χέρι της το μέτωπό της. Όσα χρόνια κι αν είσαι εδώ, μερικά πράγματα δεν τα συνηθίζεις ποτέ. «Το κρατούσε απ’ το χέρι», λέει. «Κι αυτό δεν μιλούσε. Μόνο είχε σηκώσει το κεφαλάκι του και την κοίταζε. Δεν ξέρω τι έγινε μετά. Έφυγα. Είχα να πάρω γάλα στα δικά μου τα παιδιά».
 (Από το διαδίκτυο)
Ακόμα το πρόβλημα με το νερό!
 Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε!
  Έχει δύο χρόνια που τέλειωσε το νέο εσωτερικό δίκτυο κι ακόμα να αντικατασταθεί η ροή από το νέο αντλιοστάσιο, στο νέο κεντρικό αγωγό (που είναι μισοτελειωμένος), στη νέα δεξαμενή κι από κει στο νέο εσωτερικό δίκτυο.
  Μια περίεργη παγωμάρα διέκρινε το Δήμο Γρεβενών τα δύο τελευταία χρόνια για το θέμα κι έφτασε να λέμε πως οι αρμόδιοι τα έχουν βάλει με τους Αγίους Θεοδώρους. Κι ίσως να έχουμε δίκιο. Αλλιώς δεν εξηγείται...
  Να μην κινείται κανένας... και τώρα, που έρχονται οι εκλογές, μας έριξαν στάχτη στα μάτια;
  Τι έγινε, λέτε; 
  Ορίστε: 
  "Πριν από 3 εβδομάδες έβαλαν το νερό να τρέχει και στα δύο εσωτερικά δίκτυα - το παλιό και το νέο, ενώ ο κεντρικός αγωγός (για 700 μέτρα περίπου) δεν αντικαταστάθηκε ακόμα κι οι διαρροές απ' αυτόν έγιναν πηγές ποταμών! Και το νέο εσωτερικό δίκτυο έχει διαρροές, αλλά ποιος να το ελέγξει και να τις επισκευάσει;"
  Μια παράξενη σιγή και στασιμότητα επικρατεί παντού για το θέμα, ενώ παράλληλα η αμηχανία κάνει τους Αγιοθεοδωρίτες ν' απορούν : Να κάνω τη σύνδεση με το νέο εσωτερικό δίκτυο ή όχι; Κι αν σπάσει; Θα χρειαστώ πάλι το παλιό; Και πόσα θα πληρώσω φέτος, πάλι;
  Γόρδιος δεσμός η υπόθεση και καλείται να το λύσει ο νέος (τρίτος) δήμαρχος που θα τον αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Κέρδισα το... κατσίκι, μα έχασα το... νερό!
  Δε θα ήθελα να πληρώσω ένα κατσίκι για λάθη άλλων, αλλά, προκειμένου να τελειώσει το δίκτυο ύδρευσης των Αγίων Θεοδώρων, θα το προτιμούσα.
  Το ξέρω πως δεν το πιστεύετε και με κοροϊδεύετε γι' αυτό. Όμως σκεφτείτε τι πληρώνουμε τώρα με την "Τρόικα" και μετά κάντε ό,τι θέλετε. Εμείς χρεοκοπήσαμε την Ελλάδα; Όχι! Κι όμως πληρώνουμε και τα χαλαλίζουμε, αν σωθεί η Χώρα και μαζί της κι εμείς. Σωστά; Ε, τότε το ίδιο λέω κι εγώ. Θα πλήρωνα ένα κατσίκι αλλά το χωριό (κι εγώ μαζί του) θα είχε νερό από το νέο δίκτυο. Σωστό;
  -Ποιος ξέρει ποια δεκαετία θα τελειώσει; Πάμε στοίχημα ένα κατσίκι; Όχι; Είναι κρίσιμες εποχές; Ε, άιντε! Τότε... ένα μπουκάλι τσίπουρο;   
  -Μέσαααααα!!!!!!!!!                            (Απάντηση στο παρακάτω Κουίζ)
 Ο Γείτονάς μας, ο Ριτζάι !
 Μα τέλος πάντων, δεν το καταλαβαίνει κανείς; Τι φυλάει η Αστυνομία στο Κηπουριό;
  Δεν ακούσατε πως ο Ριτζάι με τη Σούλα μεταφέρθηκαν στις υψίστης ασφαλείας φυλακές των Γρεβενών; Στο χωριό μας, δηλαδή. Και για να μη "ρίχνουμε" τους Φελιώτες, ανάμεσα σε μας (Άγιοι Θεόδωροι) και το Φελλί Γρεβενών.
   Άλλωστε, από τότε που λειτουργεί η Εγνατία Οδός, δεν ξαναπέρασε ξένος από το δρόμο του Κηπουργιού κι η Τροχαία "ελέγχει και γράφει" μόνο στο χωριό μας.
  Λέω, μήπως περάσει ο Παλαιοκώστας για να ελευθερώσει το Ριτζάι, αλλά ξέχασα: αυτός περνάει μόνο με ελικόπτερο...
  Οπότε, ο Ριτζάι θα παραμείνει γείτονάς μας για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα.
Πολιτικό κουίζ : Τι θα γίνει στις 29 του Μάη 2010 ;
  Όλοι περιμένετε να σας πω πως θα συμπληρωθούν 557 χρόνια από την Άλωση της Πόλης. Αμ, δε! Θα συμπληρωθούν 4 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν τα έργα για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των Αγίων Θεοδώρων Γρεβενών κι ακόμα δε θα έχουν τελειώσει!!!
  Κι ύστερα μου λέτε, γιατί έχασε η Ν.Δ.;;; Μπράβο, Αντώνη, μεγάλε! Αυτό χρειαζόταν η Ν.Δ. για να ξυπνήσει και το κατάφερες, εν μέρει. Δεν κληρονομεί κανένας τους λαούς... Ξυπνάτε, εντεύθεν κι εκείθεν...
  Μου έλεγε κάποιος, σαν ανέκδοτο, κι ισχυριζόταν πως είναι πραγματικότητα:
 Όταν πέθανε κάποιος πολιτικός από την Καρδίτσα, (παλιά μιλάμε) άφησε κληρονομιά στις κόρες του τόσα και τόσα χρήματα και σπίτια. 
  Άφησε και στο μεγάλο γιο τόση περιουσία (τα λέω σύντομα κι ήταν στη διαθήκη του αυτά, λένε).
  Στο δεύτερο γιο... άλλα τόσα.
  Στον τρίτο άφησε : 8.000 βόδια, που αν τα εκμεταλλευτεί, μπορεί να γίνει μ' αυτά μέγας και τρανός!
  Σκέφτεται ο μικρός και ξανασκέφτεται... Εμείς βόδια δεν έχουμε... Άρα με κοροϊδεύει ο πατέρας...
  Πάει στη μάνα του και τη ρωτάει:
  -Καλά, ρε μάνα, έχουμε βόδια εμείς;
  -Όχι, του λέει αυτή.
  -Και τι μου γράφει ο συγχωρεμένος, ο πατέρας μου, στη διαθήκη;
  -Μα, αγόρι μου, του λέει εκείνη. Εσύ του έμοιασες στην πολιτική. Είσαι άρρωστος μ' αυτήν. Έτσι θ' ασχολείσαι συνέχεια μ' αυτήν και μπορείς να ζήσεις απ' αυτήν.
  -Μα, τα βόδια ποια είναι;
  -Ε, δεν κατάλαβες; Το λαό της Καρδίτσας, εννοεί!!!
  Κι ύστερα μου λες τι θα γίνει στις 29 Μαΐου 2010; Συμπληρώνονται 4 χρόνια από τότε που δημοπρατήθηκε το έργο για την αντικατάσταση του δικτύου της ύδρευσης των Αγίων Θεοδώρων Γρεβενών κι άμα τελειώσει πριν συμπληρωθούν τα 4 χρόνια, εγώ θα βάλω ένα ψημένο κατσίκι στοίχημα (θα είναι κι η εποχή του και θα συμμετέχω στο φαγοπότι)!
Ποιος εγκαινίασε το γήπεδο;
  Το γήπεδο των Αγίων Θεοδώρων, που εγκαινιάστηκε ως έδρα του Αετού Αγίων Θεοδώρων στις 19-9-2009, δεν τελείωσε εντελώς. Ή, αν θέλετε, δεν παραδόθηκε από τον εργολάβο και δεν παραλήφθηκε από τις δημόσιες αρχές.
  Αν είχε παραληφθεί, τα εγκαίνια θα τα έκανε ο Δήμος. Δημοτικό έργο δεν είναι; Για το πότε θα τελειώσει; Ρωτήστε κανένα προφήτη.
Ντροπή σε όλους μας, τους Γρεβενιώτες!
  Ντροπή σε όλους τους Γρεβενιώτες και ιδιαίτερα σε όλους τους Αγιοθεοδωρίτες, δεξιούς, αριστερούς, πασόκους και όλους τους υπόλοιπους!
  Ντροπή σε όλους τους πολιτευτές: παλιούς, πρώην και νυν!
  Γιατί  Ντροπή;  Γιατί για τα Γρεβενά δούλεψαν λίγοι και ξεχάστηκαν!
  Ντροπή, γιατί όλοι εκλέγονται για το συμφέρον τους!
  Ντροπή, γιατί, σήμερα, όλοι ξεχάσαμε τον Εθνομάρτυρα Αιμιλιανό Λαζαρίδη, που πάσχιζε το 1900-1908 να τονώσει το ελληνικό αίσθημα των ραγιάδων των Γρεβενών και στον αγώνα του κατακρεουργήθηκε κι αυτός κι ο διάκος Δημήτριος Αναγνώστης από το Διάκο (Λεμπίνοβο) κι ο κυρατζής Θανάσης Φασούλας από το Δεσπότη (Σνίχοβο)!
  Ντροπή, γιατί τόσα χρόνια, πασοκτσήδες και νεοδημοκράτες βουλευτές, υφυπουργοί κι υπουργοί από τα Γρεβενά δεν μπόρεσαν να ασφαλτοστρώσουν 5 χιλιόμετρα δρόμο προς το Κοινοτάφιο του Αιμιλιανού (που βρίσκεται στην περιοχή μας), αν και το θέταμε σαν αίτημα κι εκείνοι το έταζαν (μέχρι "προσωπικό τάμα" το έκαναν ή "μόλις δημοπρατήθηκε", μας έλεγαν)!
  Και το αποτέλεσμα; Σήμερα Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008 (έναν αιώνα μετά από το δράμα του εθνομάρτυρα) ενώ είχε κανονισθεί Θεία Λειτουργία στο Κοινοτάφιό τους, αναβλήθηκε για λόγους αγνώστους ή φανερούς.
  Πού να γίνει Λειτουργία; Για να φτάσεις στον τόπο του μαρτυρίου έπρεπε να έχεις μπότες μέχρι το γόνατο για να βγεις από τις λάσπες! Με το αυτοκίνητο; Βάλτωνες κι έμενες, εκτός αν είχες 4Χ4 κι ας είχαν ρίξει την τελευταία στιγμή χαλίκι ορυκτό!
  Πήρα τον τοπικό Σύμβουλο κ. Αθανάσιο Γιαννούλα (πού να ξέρει πως σήμερα θα γινόταν Θ. Λειτουργία στο Κοινοτάφιο; Κανένας δεν του το είπε και καμιά ανακοίνωση δεν εμφανίστηκε πουθενά) και τον τελευταίο Πρόεδρο της Κοινότητας των Αγίων Θεοδώρων κ. Ευθύμιο Κοπάνα με το 4Χ4 τζιπ του και πήγα να προσκυνήσω στο Κοινοτάφιο ή να αποδώσω τιμή σ' αυτούς που πάλεψαν να είναι ο τόπος μας λεύτερος και τι να δω; φρέσκο χαλίκι μέσα στο βούρκο στρωμένο με τεράστιες αυλακιές-ροδιές από τα προηγούμενα οχήματα που πέρασαν!
  Στον τόπο του μαρτυρίου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κ. Ψευτογκάς Δημήτρης, η σύζυγος κι η πεθερά του τοπικού Αντιδημάρχου μας Τάκη Ψευτογκά, ένας μάλλον μοναχός, ένας ιερέας και δυο λαϊκοί,  που μόλις είχαν ρίξει τρισάγιο στο Κοινοτάφιο κι έφευγαν!
  Ανθρώπινη η χειρονομία του μοναχού, που άνοιξε ένα τάπερ και μας πρόσφερε κουλουράκια σπιτικά! Απάλυνε την αγανάκτησή μας και "θεοσχωρέσαμε" τους κατακρεουργηθέντες μάρτυρες.
  Έβγαλα δυο τρεις φωτογραφίες στο ναΐδιο και το Κοινοτάφιο και φύγαμε.
  Αίσχος σε όλους μας! Ντρέπομαι που μένω στα Γρεβενά και τους Αγίους Θεοδώρους! Αν ήταν σε άλλο τόπο αυτό το Κοινοτάφιο θα ήταν χρυσοφτιαγμένο και θα το προσέγγιζες με αεροπλάνο, ελικόπτερο, ποταμόπλοιο, λεωφορείο και ΙΧ μέσα από τετράδιπλο ασφαλτόδρομο!
  Τώρα; Να είναι καλά οι έμποροι Γρεβενών που δεν άφησαν, παλιά, να γίνει ασφαλτόδρομος, φοβούμενοι μη λειτουργήσει ως περιφερειακός δρόμος των Γρεβενών και χάσουν τους πελάτες τους και όλοι οι Δήμαρχοι, Νομάρχες και βουλευτές που πέρασαν από τα Γρεβενά οι οποίοι το έταζαν για να βγουν και μετά το έβρισκες σαν όνειρο στο καλάθι των αχρήστων!
  Συγχώρα μας, Εθνομάρτυρα Αιμιλιανέ Λαζαρίδη, Δημήτριε Αναγνώστη και Θανάση Φασούλα!
  Εσείς κατακρεουργηθήκατε για τα Γρεβενά κι εμείς σκοτωνόμαστε για την ησυχία μας! Μη μας τους κύκλους... ταράττετε!
  Αύριο θα γίνει στο Μητροπολιτικό Ναό η Θεία Λειτουργία και θα πάμε ατσαλάκωτοι, στεγνοί και σιδερωμένοι στην εκκλησιά.
  Πειράζει να δεηθούμε εκεί που θα έχει και καλοριφέρ; Εσείς δεν είχατε εκεί που σας κατακρεούργησαν;
 Λεωνίδας Φανερός
Πού είσαι, κύριε εισαγγελέα;
   Αν οι εργολάβοι κι οι μηχανικοί, που έχουν αναλάβει την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των Αγίων Θεοδώρων δεν είναι ευαίσθητοι, τότε δεν υπάρχει δημόσιος έλεγχος να δει τις τερατώδεις παραλείψεις και θανάσιμες παγίδες που αφήνουν πίσω τους;
  Όλο το καλοκαίρι γεμίζει το χωριό από παιδάκια. Έρχονται στον παππού και τη γιαγιά να πάρουν αέρα μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία. Κι όμως οι κύριοι φρόντισαν ν' αφήσουν πίσω τους φρεάτια ανοιχτά, και σκάμματα επικίνδυνα έτσι ώστε να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή τα εγγονάκια μας!
   Τι είπατε; Δεν το ξέρετε οι υπεύθυνοι; Και ποιος επιβλέπει τα έργα; Εμείς, ο λαός;
   Κύριε, εισαγγελέα, τρέξε!
Παραλειπόμενα των εγκαινίων των Φυλακών 
7 Ιούνη 2008
   Σπουδαίο γεγονός για τα Γρεβενά και τον τόπο μας τα εγκαίνια των φυλακών.
   Παρόντες όλες οι αρχές. Συμπολίτευση κι αντιπολίτευση.
   Οικοδεσπότης ο Δήμαρχός μας, αλλ' όχι αβρός προς όλους, δεν ανέφερε τις παρουσίες της αντιπολίτευσης λες κι ήταν απόντες. Όσο για τους Αγίους Θεοδώρους... μάλλον αλλεργία τον πιάνει αν πιάσει στο στόμα του το όνομα του χωριού μας! Σκεφτείτε μόνον τούτο: Ζήτησε από τις Αρχές να μην ξεχάσουν αυτόν τον τόπο, τον κόσμο του Φελλιού και τα προβλήματα που δημιουργεί η παρουσία των Φυλακών στο διαμέρισμα του Φελλιού  "και τα γειτονικά διαμερίσματα..." λες και οι Φυλακές συνορεύουν με πολλά δημοτικά διαμερίσματα... Το Διαμέρισμα του Φελλιού και το Διαμέρισμα των Αγίων Θεοδώρων έχουν σχέση με τις Φυλακές και κανένα άλλο. Αλλά η αλλεργία από τους Αγίους Θεοδώρους σου φέρνει "αγιοθεοδωρίτιδα", φαίνεται, κ. Νούτσο!
   Αντίθετα, ο Νομάρχης Γρεβενών ανταπέδωσε στον καθένα ό,τι του έπρεπε. Τι προσέφερε η αντιπολίτευση και τι συνέχισε η σημερινή Κυβέρνηση.
   Συγχαρητήρια, κύριε Κουπτσίδη! 
   Στον ίδιο τόνο, θα έλεγα, κινήθηκε κι ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Φώλιας, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης ανέπτυξε περισσότερο το έργο της Κυβέρνησης και το ρόλο της Δικαιοσύνης.
Πού πάει η Αστυνομία; 
17 Απριλίου 2008
  1.  Εκπολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος                                                     16  Απριλίου 2008 
  2.   Αγίων Θεοδώρων Γρεβενών «Η Εργάνη»,
  3.   Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αγιοθεοδωριτών Γρεβενών
  4.   «Οι Άγιοι Θεόδωροι»,
  5.   Α. Σ. «ΑΕΤΟΣ» Αγίων Θεοδώρων,
  6.   Δασικός Συνεταιρισμός Αγίων Θεοδώρων,
  7.   Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Σ. Ε. Δάσους Γεωργίτσας
  Παραλαβή Απάντησης: Ζήσης Παναγιώτης – Άγιοι Θεόδωροι Γρεβενών
  Κινητά τηλέφωνα: 6974638270-6976675771 Email: lfaneros@otenet.gr
   Προς :  1) Υπουργό Εσωτερικών,
                   2) Υπουργό Ανάπτυξης & Βουλευτή Γρεβενών,
                   3) Υπουργό Μακεδονίας Θράκης,
                   4) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
                         Κοινοποίηση:   1) Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας,
                                                        2) Νομάρχη Γρεβενών,
                                                        3) Δήμαρχο Γρεβενών,
                                                        4) Δ/τή Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών
    Θέμα:   «2η επιστολή των Αγιοθεοδωριτών Γρεβενών
                  για την Παραμονή του Αστυνομικού Σταθμού
           των Αγίων Θεοδώρων στην έδρα του».
               Συνημμένα  – 2
   Σχετικές: 1) 7001/2/476-η Α.Μ.Υ. 71389/Αθήνα 6 Οκτωβρίου 2007 απόφαση του  Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.,
                2) Η από 24 Οκτωβρίου 2007 Διαμαρτυρίας μας (Αγιοθεοδωριτών Γρεβενών),
                3) Η από 6 Απριλίου 2008 επιστολή – διαμαρτυρία μας (Αγιοθεοδωριτών Γρεβενών),
                4) 17283/1019 – 14 Μαρτίου 2008 απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ανδρέα Λεούδη,
                5) ΥΓ/2998/ 20 Ιουνίου 1974/ Νομαρχία Γρεβενών / ΥΓ / Δ/νση Γεωργίας/ Τμ. Εποικισμού
   Επειδή τα νεότερα στοιχεία κι οι εξελίξεις που σχετίζονται  με το παραπάνω θέμα τρέχουν με  γοργό ρυθμό, σας εκθέτουμε και τα εξής:
   1. Το 3όροφο κρατικό κτίριο 600m² (2 όροφοι υπέργειοι και ένας όροφος μισός υπέργειος μισός υπόγειος), το οποίο υπάρχει στους Αγίους Θεοδώρους στο υπ’ αρ. 249 οικόπεδο των  Αγίων Θεοδώρων, που παραχωρήθηκε το 1974 (5η σχετική), ανήκει στη Διοίκηση Χωροφυλακής Ν. Γρεβενών και είναι έδρα του Αστυνομικού Σταθμού των Αγίων Θεοδώρων από το 1972, χωρίς να έχει καταργηθεί ποτέ.
   2. Η κατάσταση του κτιρίου των Αγίων Θεοδώρων είναι πάρα πολύ καλή και για τη βελτίωσή του απαιτούνται μικρές δαπάνες της τάξης των 100.000 – 200.000€. Οι μετρήσεις κι οι μέχρι σήμερα μελέτες από διάφορους φορείς ήταν όλες θετικές για την επισκευή του κτιρίου.
   3. Από σήμερα μπορεί να το χρησιμοποιήσει η Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., βάζοντας το κλειδί στην πόρτα του, αφού ακόμα και τώρα το χρησιμοποιούν οι άνδρες της.
   4. Τα Σώματα Ασφαλείας, Συνοριοφυλάκων, Τροχαίας, Αστυνόμευσης και Μεταγωγών μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα στο χώρο των Αγίων Θεοδώρων, επειδή οι άμεσες επεμβάσεις, επικοινωνίες, μεταφορές και μεταγωγές των κρατουμένων γίνονται πιο εύκολες κι ακίνδυνες για όλους - λόγω της Εθνικής Οδού που περνάει ακριβώς μπροστά από το κτίριο-έδρα και οι Άγιοι Θεόδωροι έχουν πλατιούς δρόμους ασφαλτοστρωμένους, αφού το χωριό έχει χτιστεί το 1970-72 με σχέδιο πόλης.
 Α  Ν  Τ  Ι  Θ  Ε  Τ  Α
   1. Στο Φελλί δεν υπάρχει σήμερα μεγάλο και κατάλληλο κτίριο.
   2. Για να επισκευαστούν και να χτιστούν νέα κτίρια απαιτείται πολύς χρόνος και ποσό άνω των 800.000€ , που θα το χρεωθεί ο ελληνικός λαός άσκοπα.
   3. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την υπ’ αριθμό 4 παραπάνω σχετική απόφασή του έκρινε άκυρη την με  «αριθ. 62/2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών, ως μη νόμιμης, για τους ειδικότερα εκτιθέμενους λόγους» σ’ αυτήν.
Ε Π Ο Μ Ε Ν Ω Σ
  Α. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών – ως άκυρη (μας αδικεί κατάφορα) θεωρείται ανύπαρκτη,  κι εμείς
  Β. Για όλους τους παραπάνω λόγους, για να λειτουργήσουν γρηγορότερα οι Φυλακές Γρεβενών αλλά προπαντός για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος
 Ζ   Η   Τ   Ο   Υ   Μ   Ε
Να παραμείνει ο Αστυνομικός Σταθμός στους Αγίους Θεοδώρους.
  Μετά τιμής :
 Οι φορείς και οι Αγιοθεοδωρίτες Γρεβενών
Πού πάει η Αστυνομία; 
6 Απρίλη 2008
  Θα μπορούσατε ν' αφήσετε το ιδιόκτητο σπίτι σας και να πάτε σε σεισμόπληκτο καλύβι που θέλει σχεδόν εξ αρχής φτιάξιμο; Ε, αν σας φαίνεται παράξενο, δείτε τη Διαμαρτυρία μας παρακάτω και βγάλτε συμπεράσματα δικά σας, για να δείτε πού παν τα χρήματα του λαού...
--------------
  Εκπολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Αγίων Θεοδώρων Γρεβενών «Η Εργάνη» ,
  Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αγιοθεοδωριτών Γρεβενών  «Οι Άγιοι Θεόδωροι»,
  Α. Σ. «ΑΕΤΟΣ» Αγίων Θεοδώρων ,
  Δασικός Συνεταιρισμός Αγίων Θεοδώρων ,
   Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Σ. Ε. Δάσους Γεωργίτσας
  Παραλαβή Απάντησης: Ζήσης Παναγιώτης – Άγιοι Θεόδωροι Γρεβενών 51100,
  Κινητό τηλέφωνο: 6974638270e-mail : lfaneros@otenet.gr και llolas@vivodinet.gr
  Προς :  1) Υπουργό Εσωτερικών
                 2) Υπουργό Ανάπτυξης & Βουλευτή Γρεβενών
                 3) Υπουργό Μακεδονίας Θράκης
                 4) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
      Κοινοποίηση:  1) Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
                                   2) Νομάρχη Γρεβενών
                                   3) Δήμαρχο Γρεβενών
                                   4) Διευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών
  Θέμα: «Παραμονή του Αστυνομικού Σταθμού των Αγίων Θεοδώρων στην έδρα του».
  Εμείς, οι φορείς των Αγίων Θεοδώρων, που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή, σε συνέχεια της από 24 Οκτωβρίου 2007 Διαμαρτυρίας των Αγιοθεοδωριτών Γρεβενών, σας εκθέτουμε τα εξής:
  Με την υπ’ αριθμ. πρωτοκ. 7001/2/476-η Α.Μ.Υ. 71389/Αθήνα 6 Οκτωβρίου 2007 απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η «μεταφορά του Αστυνομικού Σταθμού Αγίων Θεοδώρων από το Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίων Θεοδώρων στον οικισμό του Φελλίου, καθόσον παραχωρείται από το Δήμο Γρεβενών στην Αστυνομία κτίριο 1.000m²» λόγω της ίδρυσης και λειτουργίας στο μέσον της οδού Αγίων Θεοδώρων - Φελλίου του Σωφρονιστικού Καταστήματος υψίστης ασφαλείας Δυτικής Μακεδονίας.                  
   ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΑΥΤΗΣ
   Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ο Μ Α Σ Τ Ε  
και    Ζ  Η  Τ  Ο  Υ  Μ  Ε :
  την παραμονή του Αστυνομικού Σταθμού των Αγίων Θεοδώρων Γρεβενών στην έδρα του, (το χωριό μας) για τους εξής λόγους:
   1.  Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι το μεγαλύτερο και κεντρικό χωριό της περιοχής.
   2. Διασχίζεται από την Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων – Αθηνών.  
   3.  Υπάρχει στους Αγίους Θεοδώρους 2όροφο κτίριο 600m² περίπου, με υπόγειο, ιδιόκτητο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τώρα του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα (2006) ο Αστυνομικός Σταθμός Αγίων Θεοδώρων από το 1972.  
  4.  Η κατάσταση του κτιρίου των Αγίων Θεοδώρων είναι πάρα πολύ καλή και για τη βελτίωσή του απαιτούνται μικρές δαπάνες.
  5.  Η απόσταση των Αγίων Θεοδώρων από τις Φυλακές είναι 2  χιλιόμετρα, περίπου, (όση και του Φελλίου από αυτές).
  6.  Οι Φυλακές υδρεύονται από πηγή των Αγίων Θεοδώρων, χωρίς ανταποδοτικά οφέλη.
  7.   Η διακίνηση των κρατουμένων θα είναι ασφαλέστερη από το χωριό μας και υποχρεωτική, ενώ το Φελλί είναι στην άκρη της περιοχής και φυσικά αδιέξοδο που δεν οδηγεί πουθενά από κει και πέρα.
 Α  Ν  Τ  Ι  Θ  Ε  Τ  Α
   1.   Το Φελλί είναι μικρότερο χωριό κι απέχει απ’ την Εθνική Οδό 4  χιλιόμετρα  (και 2  χιλιόμετρα περίπου από τις Φυλακές).
   2.   Δεν υπάρχει κτίριο 1.000m² στο Φελλί παρά ένα μικρό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου κι ένα άλλο σεισμόπληκτο (κρίθηκε ακατάλληλο από την ειδική επιτροπή το 1995) που δεν ξεπερνούν τα 2 μαζί τα 200-250m².  
   3.   Η επισκευή των εν λόγω κτιρίων απαιτεί πολύ μεγάλες δαπάνες και κρίνονται ασύμφορες για το Ελληνικό Δημόσιο.
   4.  Επίσης, τα κτίρια αυτά δεν είναι λειτουργικά, είναι ισόγεια και χωρίς υπόγεια. Κατασκευάστηκαν για τη λειτουργία τους ως Δημοτικά Σχολεία, σε αντίθεση με το κτίριο των Αγίων Θεοδώρων που κατασκευάστηκε ειδικά για τη λειτουργία του σαν έδρα Αστυνομικού Σταθμού.
   ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ 
Ζ   Η   Τ   Ο   Υ   Μ   Ε
Να παραμείνει ο Αστυνομικός Σταθμός στους Αγίους Θεοδώρους.   
Αυτό άλλωστε επιβάλλει και το δημόσιο συμφέρον για λόγους εξοικονόμησης δαπανών.
 Απριλίου 2008
Και το κτίριό μας είναι αυτό!
Αφήνουμε το μέγαρο ... και μπαίνουμε στο τσαντίρι!
Εξελίξεις στο Πνευματικό Κέντρο 
 Παράξενο μου φάνηκε πριν 10 μέρες, όταν με αναζήτησαν υδραυλικοί της ΔΕΥΑΓ για ν' ανοίξω το υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου και ν' ασχοληθούν με την αποχέτευση των αποχωρητηρίων του.
   -Μα πώς το θυμηθήκατε; τους ρώτησα. 
   -Μας το ζήτησε ο Αντιδήμαρχος, ο κ. Ψευτογκάς, απάντησαν. 
   Εργάστηκαν δυο μέρες εκεί. έβαλαν βρύσες, καζανάκια, άλλαξαν ό,τι είχε χαλάσει. Έσκαψαν τον τοίχο κι άλλαξαν τους πήλινους σωλήνες της αποχέτευσης. Είπαμε πως όλα τέλειωσαν, γιατί λειτουργούσαν όλα. Την περασμένη Δευτέρα δοκίμασαν και την αποχέτευση. Τι να πεις; Τόσο άτυχοι είμαστε; Ο αγωγός της αποχέτευσης είναι βουλωμένος!
   -Τι θα κάνουμε; τους ρώτησα.
   -Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Χρειάζεται να έρθει το αποφρακτικό μηχάνημα. Μόνο έτσι θα τελειώσει το έργο.
   -Και δεν το φέρνετε;
   -Άλλοι θα το φέρουν.
   Τηλεφώνησα στον κ. Αντιδήμαρχο και του το είπα.
Θα περιμένουμε τη σειρά μας, μου είπε. Δεν το χρειαζόμαστε μόνον εμείς το μηχάνημα.
   Συμφωνώ, κ. Δήμαρχε. Μόνο μην περιμένουμε άλλα εννιά χρόνια. Γιατί από τότε το ζητούσα. Πέρασαν πρόσωπα και πράγματα, μα τα υδραυλικά και τα αποχετευτικά συστήματα δεν εδέησε να τελειώσουν. 
  Ποιος ξέρει; Ίσως επί των ημερών σου τελειώσουν!
Διαμαρτυρία 
Οκτώβριος 2007
  Αγιοθεοδωρίτες Γρεβενών                                    24  Οκτωβρίου 2007
Δ ι α μ α ρ τ υ ρ ί α
 Προς                                                                                           
  Α) Υπουργό Εσωτερικών
  Β) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
  Γ) Υπουργό Ανάπτυξης και Βουλευτή του Νομού Γρεβενών
  Δ) Υπουργό Μακεδονίας Θράκης
  Κοινοποίηση:
  Α) Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
  Β) Νομάρχη Γρεβενών
  Γ) Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών 
  Δ) Δήμαρχο Γρεβενών
  Ε) Τοπικά Μ. Μ. Ε.
  Εμείς οι Αγιοθεοδωρίτες, που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή,
Δ ι α μ α ρ τ υ ρ ό μ α σ τ ε   έ ν τ ο ν α,
  Ε π ε ι δ ή,  ενώ:
  Στο χωριό μας υπάρχει τριώροφο κτίριο 600 τ.μ. περίπου, ιδιόκτητο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τώρα του Υπουργείου Εσωτερικών,
  Λειτουργούσε μέχρι πρότινος Αστυνομικός Σταθμός στο κτίριο αυτό,  
  Το χωριό μας έχει σχέδιο πόλης με άνετους ασφαλτόδρομους και τοπικούς παράλληλους της εθνικής οδού, πλατείες, γήπεδα, άφθονο νερό,
  Βρισκόμαστε επί της εθνικής οδού Γρεβενών Καλαμπάκας,
  Επισκέφτηκαν δυο-τρεις φορές το εν λόγω κτίριο ειδικοί επιστήμονες (μηχανικοί κ.λπ.) για να εξετάσουν την κατάστασή του και το βρήκαν εντάξει πέρα από τις απαραίτητες επισκευές – επιδιορθώσεις κι ελαιοχρωματισμούς,
  Το χωριό μας βρίσκεται πιο κοντά στις Φυλακές Γρεβενών (ακόμα κι από το Φελλί, που παραχώρησε το έδαφος), με όσα προβλήματα μπορεί να μας δημιουργήσει η λειτουργία τους,
  Από το Τοπικό Δημοτικό Διαμέρισμά μας, των Αγίων Θεοδώρων, θα υδρεύονται οι Φυλακές χωρίς καμία ανταπόδοση,
  Εντούτοις:
  Με τη λειτουργία των Φυλακών Γρεβενών το κτίριο της Αστυνομίας (σε απόσταση 2  χιλιομέτρων περίπου απ’ αυτές) θα μείνει ανεκμετάλλευτο,
  Ενώ θα εγκατασταθεί στο Φελλί Γρεβενών Αστυνομικός Σταθμός, που Θα στεγαστεί σε κτίρια σεισμόπληκτα και μη, Θα απομακρύνει τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Φελλίου από το Σχολείο τους και φυσικά θα χρειαστεί να χτίσουν άλλο κτίριο.
  Επειδή, λοιπόν, γίνεται μεγάλη αδικία σε βάρος του χωριού μας ή μας εγκαταλείπουν όλες οι Αρχές – τοπικές και μη
Ζ Η Τ Ο Υ Μ Ε
 Από το Υπουργείο Εσωτερικών : να επανδρωθεί το κτίριό του στους Αγίους Θεοδώρους με τη μεταφορά του Αστυνομικού Τμήματος του Κηπουριού και Σταθμό Συνοριοφυλάκων, καθώς επίσης να προσλάβει, εκτός ΑΣΕΠ, 10 Αγιοθεοδωρίτες για πολιτικό προσωπικό των Φυλακών Γρεβενών.
Οι Αγιοθεοδωρίτες Γρεβενών
Πρόβλημα αποχέτευσης στο γήπεδο; 
Οχτώβρης 2007
  "Οι πολλές οι μαμές ή κουτσό ή γκαβό θα το βγάλουν το παιδί" έλεγαν οι παλιοί μας κι είχαν, φαίνεται, δίκιο.
   Άλλαξε ο Δήμαρχος, άλλαξαν αρκετοί αντιδήμαρχοι, άλλαξαν μηχανικοί και μελετητές κι άλλαξαν αρκετοί εργολάβοι από τότε που πάρθηκε η απόφαση να φτιαχτεί το γήπεδό μας. 
   Και το αποτέλεσμα - πριν ακόμα παραδοθεί ή αν έχει παραδοθεί και παραληφθεί το έργο είναι ακόμα χειρότερα - :
   Δυο ηλιακοί είναι σπασμένοι, οι βάνες στα αποδυτήρια χαλασμένες, τα νερά που μπαίνουν από το πάνω μέρος του γηπέδου δεν απορροφούνται από το στραγγιστικό σύστημα του εσωτερικού γηπέδου κι ούτε μερίμνησαν να απομακρύνονται με κάποιο εξωτερικό αυλάκι ή οχετό.
   Έτσι το γκαζόν, είπε ο υπεύθυνος, θα χαλάει λόγω των λιμναζόντων βροχόνερων.
Εισακουστήκαμε για τη στροφή!
Οχτώβρης 2007
   Κάποιος είδε την παρατήρησή μας για την επικίνδυνη στροφή και κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές ή με πρωτοβουλία δική του κόπηκαν τα κλαδιά που εμπόδιζαν την ορατότητα για τους διερχόμενους οδηγούς.
  Μπράβο του! Δεν έχω τη διάθεση να κάνω κακόπιστη κριτική.
  Είμαι ευχαριστημένος γι' αυτό που έγινε, αλλά θα ήθελα να κοπούν και δυο τρία ακόμα κλαδιά που εμποδίζουν την ορατότητα της στροφής γι' αυτούς που κινούνται στο δρόμο από και προς το ναό των Αγίων Θεοδώρων.
Το νερό στις φυλακές!
Αύγουστος 2007
   Είδαμε πριν από μέρες στην τηλεόραση τους Φελλιώτες να διαμαρτύρονται με κατάληψη στις Φυλακές Γρεβενών, γιατί δεν προσέλαβαν πολλούς χωριανούς τους για προσωπικό των Φυλακών.
  Μήπως το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς αφού οι Φυλακές είναι - έστω και για λίγα μέτρα - πιο κοντά στο χωριό μας;
  Θα μου πείτε πως δεν είναι δικό μας το έδαφος, όπου χτίστηκαν. Ναι, αλλά όλα τα κακά που θα φέρουν οι φυλακές στη γύρω περιοχή θα επηρεάζουν κι εμάς.
   Ή μήπως ξεχνάμε πως το νερό που τους παραχωρείται είναι δικό μας;
   Αλήθεια, άρχοντές μας: με ποια συμφωνία παραχωρείτε το νερό;
Η επικίνδυνη στροφή 
Ιούλης 2007
   Πολύ καλή η ενέργεια του τοπικού Συμβούλου μας, του Θανάση Γιαννούλα,  για το κλάδεμα και το κόψιμο άχρηστων δέντρων στα κεντρικά παρτέρια και δημόσιους χώρους!  Έχω όμως μια παρατήρηση - αίτηση προς τον ίδιο και το Δήμο μας:
  Να κοπούν ή να κλαδευτούν τα δέντρα στην επικίνδυνη στροφή, απέναντι από το σπίτι του Θανάση Δήμου, εκεί που πολλοί σκοτώνονται ή τραυματίζονται ή βγαίνουν από το δρόμο τακτικά πολλά αυτοκίνητα με μικρές ή μεγάλες ζημιές. Εκεί η ορατότητα φτάνει τα 30 μέτρα. Και με τα 50 χιλιόμετρα ταχύτητας έχει πρόβλημα ορατότητας ο οδηγός.
  (Τέλειωσε το κονδύλι για τα κλαδέματα, μου είπε ο Θανάσης, και πώς να τους ζητήσω κι άλλα;)
  Ε, αν είναι για ένα μεροκάματο να χάσουμε ζωές, να το ζητήσει από μένα ο Δήμος.
  Θα φανώ και δωρητής...
Τέλειωσε η πλατεία!
Ιούλης 2007
  Δεν το πιστεύω!  Η κεντρική πλατεία του χωριού μου τέλειωσε; 
  Δηλαδή, στρώθηκε με κυβόλιθους, όπως οι πεζόδρομοι στα Γρεβενά; 
  Ε, αυτό είναι απ'  τ' Άγραφα!
  Από τον καιρό των Προέδρων της Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων, που έκαναν κάποιες παρεμβάσεις στην κεντρική πλατεία μας, είχαν να γίνουν έργα στον παραπάνω χώρο. 
  Χωρίς να θέλουμε σε καμιά περίπτωση να μειώσουμε τις ενέργειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, την επένδυση του μαντρότοιχου με πέτρα και πλακόστρωση με πέτρα των μισών πεζοδρομίων της καθώς και τη δημιουργία του "πενταγώνου" και της κυβόστρωσης του ενός τρίτου του κεντρικού χώρου της.
  Βέβαια, θα μου πείτε πως χρειάζονται περιποίηση τα εσωτερικά παρτέρια, που είναι επικίνδυνα για φωλιάσματα φιδιών και άλλων ερπετών ή ζωυφίων, αυτόματο πότισμα (σταγόνες) των φυτών των παρτεριών, δημιουργία κερκίδων (τσιμεντένιας σκάλας) στο χώρο του μπάσκετ, που γεμίζει με λάσπες με την παραμικρή βροχόπτωση, τη δημιουργία πράσινου στον ίδιο χώρο, τη δημιουργία παιδότοπου, δεντροφύτευσης και στήσιμο χώρων καθαριότητας (βρύσης και τουαλέτας) για τους αθλούμενους και τους διερχόμενους ή επιστρέφοντες από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, ιδίως αν αυτοί είναι ηλικιωμένοι ή γέροι με προβλήματα συχνοουρίας κλπ.  
  Όμως, του στραβού το δίκαιο να λέγεται:
  Συγχαρητήρια, για την πλακόστρωση, κύριε Δήμαρχε!
Το δίκτυο ύδρευσης
Αύγουστος 2006
* Από τα προβλήματα του χωριού μας ξεχωρίζει αυτό του νερού που πίνουμε.
  Το δίκτυο ύδρευσης είναι παλιό, από τότε που έγινε το χωριό, και θέλει αλλαγή.
  Όλοι οι υποψήφιοι, πριν εκλεγούν, μας υπόσχονται να το αλλάξουν, αλλά είναι πολλά τα λεφτά, φαίνεται.
  Το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών - προς τιμή του - δημοπράτησε το έργο με το υπέρογκο ποσό των 1.300.000 ευρώ αλλά χρειάστηκε, λέει, λόγω ύψους του ποσού να το εγκρίνει "ειδικά" ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Λεούδης.  
  Τελικά, αν ακούσαμε καλά από το ραδιόφωνο, εγκρίθηκε το ποσό των 855.396,68 ευρώ και το έργο το ανέλαβε ο κ. Τσουκαλάς, αλλά δεν προβλέπεται να αρχίσει φέτος, αφού έρχεται... ο Χειμώνας, οι εκλογές και καμιά κίνηση δε φαίνεται στον ορίζοντα.
  Κι εμείς τι φταίμε;
Το γήπεδο
Αύγουστος 2006
 * Τα έργα στο γήπεδο του χωριού μας δεν προχωρούν. Γιατί άραγε; 
  Μήπως δεν υπάρχουν χρήματα ή να γίνει (όταν γίνει) από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, που σημαίνει πως, αν είναι του άλλου κόμματος ο Δήμαρχος, θα το "τελειώσει εκείνος" ή αν είναι ο σημερινός, θα τρενάρει λίγο ακόμα;     
  Χθες, 8 Αυγούστου, μεταφέρθηκαν σωληνώσεις για τα αποστραγγιστικά του γηπέδου.
  Μακάρι να συνεχιστούν τα έργα, έστω καρκινοβατώντας.
Η πλατεία
2006
  * Σχεδόν το 40% της πλατείας του χωριού μας πλακοστρώθηκε με κυβότουβλα. Αυτά που βλέπουμε και στα Γρεβενά και σ' όλες τις μεγάλες πόλεις. 
  Καλό αυτό, αλλά γιατί έμεινε στη μέση; Μείναμε από λεφτά;  Και πώς θα αισθάνονται φέτος οι υποψήφιοι, που θα έρθουν στο Αγιοθεοδωρίτικο Αντάμωμα το βράδυ του 15Αύγουστου και θα πατούν ή θα χορεύουν πάνω στη χαλασμένη πλατεία;  
Το Δημόσιο Αποχωρητήριο
2006
 * Τα δημόσια αποχωρητήρια έγιναν, πρόχειρα, τον καιρό του σεισμού. Για τότε λύθηκε το πρόβλημα. 
  Αργότερα ζητήσαμε από τον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων, τον κ. Ευθύμιο Κοπάνα, να τα συνδέσει με το δίκτυο της αποχέτευσης και το έκανε. 
  Ζητήσαμε κι από το σημερινό Δήμαρχο, κ. Αθανάσιο Ζιώγα,  και τους σημερινούς αρμόδιους να το συμμορφώσουν. Δεν έγινε ακόμα.
  Θα το ζητάμε συνέχεια μέχρι να γίνουν. 
Το παλιό κτίριο του Σχολείου
Αύγουστος 2006
  * Το παλιό κτίριο του Σχολείου λειτουργεί πρόχειρα σαν Πνευματικό Κέντρο με Δανειστική Βιβλιοθήκη, Αίθουσα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Γραφείο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου "Η ΕΡΓΑΝΗ", Γραφείο της Ποδοσφαιρικής ομάδας "ΑΕΤΟΣ", Αίθουσα μελλοντικής έκθεσης Λαογραφικού Μουσείου και Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων - Εκδηλώσεων. 
  Χρειάζεται όμως επισκευές με κυριότερη την επισκευή των εσωτερικών αποχωρητηρίων (ύδρευση κι αποχέτευση). Τα βρομόνερα πέφτουν στο υπόγειο-ισόγειο και δεν είναι να μπει εκεί κανένας, πέρα από το ότι οι καρέκλες μας βρομίζουν.  Κάθε χρόνο παίρνουμε την υπόσχεση πως θα επισκευαστούν αλλά μάταια!
Η Παιδική Χαρά 
Αύγουστος 2006
 * Η Παιδική Χαρά του χωριού μας θα εκλέξει πολλούς δημάρχους μέχρι να γίνει. Σαν τη γέφυρα τη Πηγαδίτσας με τις εκλογές των βουλευτών για 4-5 δεκαετίες! Ήμουν μικρός και γέρασα μέχρι να γίνει η γέφυρα!  Η Παιδική Χαρά μας μόνον παιδική χαρά δεν είναι.   Ποιος θα μας τη φτιάξει τώρα που υπάρχουν παιδιά; 9 μαθητές έχει ακόμα το Δημοτικό Σχολείο Αγίων Θεοδώρων! Δε δικαιούνται Παιδική Χαρά;  Μάλλον... κανένας.  Στα μέσα του Σεπτέμβρη στήθηκε ένα τοιχίο στο επάνω κι ένα στο κάτω μέρος της Παιδικής Χαράς με απώτερο σκοπό να μπαζωθούν κατωφερείς επιφάνειες. Όλοι μας κοροϊδεύουν. 
Εσωτερική οδοποιία
Σεπτέμβρης 2006
 * Η Εσωτερική οδοποιία του χωριού μας έχει τα χάλια της. Η φτιαγμένη χάλασε, ενώ υπάρχουν ακόμα δρόμοι χαλικοστρωμένοι.  Κατανοούμε μόνο τούτο: Αφού θα σκάψουν για το νέο υδρευτικό δίκτυο, είναι σωστό να πέσει η άσφαλτος μετά το έργο. Μη φτιάχνουμε και μετά χαλάμε για να το ξαναφτιάχνουμε.  Οι τσιμεντοστρώσεις στον ασφαλτόδρομο είναι μπαλώματα του 1950.
     κ. Πρόεδρε, κ.κ. Αντιδήμαρχοι, κ. Δήμαρχε, κ. Νομάρχη... Αναμένουμε!
Συνέχεια Διαμαρτυρίας
2006
  Ακούσαμε πως ο κ. Χρήστος Φώλιας, ο Υφυπουργός Οικονομίας και βουλευτής του Νομού μας, ανάμεσα στα δύο πρώτα έργα της περιοχής που αναφέρει σε έντυπό του - το οποίο δεν είδαμε - έχει το νέο δρόμο σύνδεσης της Δεσκάτης με τα Γρεβενά. 
  Δε θέλω να γίνω αντιδραστικός στην ανάπτυξη του τόπου μου. Απλά θα είναι φρόνιμο να μελετηθεί καλά η περίπτωση εξυπηρέτησης του χωριού μας από το νέο δρόμο έτσι ώστε να μην έχουμε κι εμείς τα παράπονά μας αλλά κι ο δρόμος να γίνει σύγχρονος.
  Μη σβήσουμε τους Αγίους Θεοδώρους ή δεν ξέρω ποιο άλλο χωριό για χάρη της ταχύτητας
Διαμαρτυρία
  Το Μάιο είδαμε κάποιους να φωτογραφίζουν και να μετρούν με ειδικά όργανα τις πλαγιές ανάμεσα από τους Αγίους Θεοδώρους και το Φελλί. Αναρωτηθήκαμε τι να συμβαίνει και μάθαμε πως θ' αρχίσουν μελέτες για ένα καινούργιο δρόμο που θα συντομεύει την απόσταση μεταξύ Γρεβενών και Δεσκάτης.  
  Αμέσως, πήραμε φωτιά. Συνέταξα μια Διαμαρτυρία και συγκεντρώσαμε 173 υπογραφές Αγιοθεοδωριτών που ζουν ή βρέθηκαν στο χωριό εκείνες τις μέρες. Αρχές Ιουνίου την παραδώσαμε με μια τετραμελή επιτροπή, αποτελούμενη από χωριανούς, στον κ. Νομάρχη, ο οποίος μας είπε πως το έργο είναι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και δεν ξεκίνησε η μελέτη ακόμα.  
  Την υποβάλαμε και στον κ. Δήμαρχο Γρεβενών.  Παράλληλα την καταθέσαμε στο Γραφείο του κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και στο Γραφείο του κ. Υφυπουργού Οικονομίας (κ. Χρήστου Φώλια). Ζητήσαμε και προσωπική συνάντηση με τον κ. Φώλια, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα.  
  Φαντάζεστε να αλλάξει θέση η Εθνική Οδός και ν' αφήσει έξω το χωριό μας; Ποιο θα είναι το μέλλον του χωριού μας; Μια φορά την εβδομάδα λεωφορείο για τα Γρεβενά και πολύ θα είναι.
Η Διαμαρτυρία μας
"Αγιοθεοδωρίτες Γρεβενών"                                                                               Ιούνιος 2006
Διαμαρτυρία
     Προς: 
  Α) Τον κ. Υφυπουργό και Βουλευτή του Νομού Γρεβενών
  Β) τον κ. Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας 
  Γ) Τον κ. Νομάρχη Γρεβενών 
  Δ) Τον κ. Δήμαρχο Γρεβενών                                                  
                                                                       Κοινοποίηση: Μ. Μ. Ε.
      Εμείς οι Αγιοθεοδωρίτες, που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή,
Δ ι α μ α ρ τ υ ρ ό μ α σ τ ε  έ ν τ ο ν α
   Για το σχεδιασμό της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τη Νομαρχία Γρεβενών, να συντομεύσει το δρόμο από τα Γρεβενά προς τη Δεσκάτη, αφήνοντας έξω το χωριό μας, τους Αγίους Θεοδώρους,
Ε π ε ι δ ή :
   1)  Εμείς εγκαταλείψαμε τα χωριά μας – Γεωργίτσα, Διάκο, Μελίσσι, Αιμιλιανό, Ανθρακιά, Σιταρά, Δεσπότη – για να έχουμε πρόσβαση στο εθνικό οδικό δίκτυο, ιδρύσαμε τους Αγίους Θεοδώρους πριν από 37 χρόνια και τώρα μας εγκαταλείπει ο δρόμος!  
  2)  Ο δρόμος για μας είναι ζωτικό στοιχείο πρόσβασης στον πολιτισμένο κόσμο, επικοινωνίας, οικονομίας, άμεσης τουριστικής, αγροτικής και κοινωνικής ανάπτυξης, 
  3)  Χωρίς το δρόμο το χωριό μας θα μαραζώσει οικονομικά και πληθυσμιακά ή θα σβήσει εντελώς,
  4)  Θέλουμε ο νέος δρόμος να περνάει από το χωριό μας,
  5)  Περιμένουμε βελτίωση κι ΟΧΙ τη μεταφορά του εθνικού οδικού δικτύου.
      Υπολογίζουμε στην κατανόηση και τη σωφροσύνη όλων 
 Οι Αγιοθεοδωρίτες Γρεβενών  
  (ακολουθούν οι 174 υπογραφές)
Ανακατωσάρια; Όχι πια!
 27 Φλεβάρη 2012
 -Τι κρίμα!
  -Τι κρίμα! μου είπε η Όλγα, που είναι επιχειρηματίας στη Νέα Ιωνία, με καταγωγή από την Καππαδοκία.
  -Τι κρίμα!
  -Γιατί; τη ρώτησα.
  -Μα, φέτος, που θελήσαμε εμείς οι Καππαδόκες με το Σύλλογό μας να πάμε για αποκριάτικο 3ήμερο στα Γρεβενά, Κοζάνη και Σιάτιστα, εσείς οι Γρεβενιώτες τερματίσατε τ' Ανακατωσάρια;
  >>Ακούς εκεί, να σταματήσετε τ' Ανακατωσάρια, τώρα που εμείς κλείσαμε την τριήμερη από καιρό! Και γιατί δε μας το λέγατε από νωρίτερα να μην ανεβούμε καθόλου, που έχουμε και βαρυχειμωνιά!
  -Ε, καλά! κι εσείς φέτος με την κρίση κανονίσατε 3ήμερη εκδρομή; της είπα.
  -Σου κάνουμε τη χάρη να πάμε στον τόπο σου και μας βγάζεις και φταίχτες;
  Κάπως... μ' έβαλε στη θέση μου ή μάλλον μ' αποσβόλωσε.
  Μπήκα στις γρεβενιώτικες ιστοσελίδες και κατέβασα το άρθρο, που έγραψε ο Ηλίας Κολοκούρης. Το εκτύπωσα και το έδωσα στην Όλγα, λέγοντας:
  -Αφού θα πάτε και θα πάτε σίγουρα, πάρε αυτό και διάβασέ το για να ξέρουν τουλάχιστον τι έχασαν...
  Το πήρε η Όλγα, ανέβηκαν στα Γρεβενά, είδαν κι απόλαυσαν ό,τι βρήκαν: μανιτάρια κλπ  Τους άρεσαν τα Γρεβενά, η φύση, τα προϊόντα, το κοζανίτικο καρναβάλι, η Αιανή και...
  Στο γυρισμό διάβασε το άρθρο κι αυτοί στενοχωρήθηκαν πιο πολύ, γιατί, παρά το ότι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από την εκδρομή, έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία να ζήσουν τ' Ανακατωσάρια.
  Προσωπικά της ζήτησα συγγνώμη, χαμογελώντας.   -
  -Άλλωστε, της είπα, φέτος και πέρυσι έχουμε κρίση. Πού να βρούμε λεφτά για γλέντια;
  Στη φωτογραφία (πάνω) ο Δήμαρχος Γρεβενών, κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης, φοράει ένα καπέλο και μοιάζει σα να μετέχει στα Ανακατωσάρια.
  Αυτό μας έμεινε μόνο από την εκδήλωση που αγαπήθηκε τόσο πολύ από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε και κράτησε μόνο δέκα χρόνια.
Πληρώστε ακόμα κορόιδα!
7 Νοέμβρη 2011
  Πληρώνουμε ακόμα το ηλεκτρικό ρεύμα, με το οποίο η μηχανή, που  δουλεύει ασταμάτητα, ανεβάζει το νερό από τη δεξαμενή της πηγής στην κεντρική δεξαμενή, η οποία με τη σειρά της διοχετεύει το νερό στο εσωτερικό δίκτυο του χωριού μας.
  Πότε επιτέλους θα γίνει και το υπόλοιπο τμήμα 700-1.000 μέτρων του κεντρικού αγωγού που θα ενώσει τις δυο δεξαμενές;
  Μα δεν καταλαβαίνει κανένας πως είναι τεράστια η σπατάλη από τις πάμπολλες διαρροές που έχει ο κεντρικός αγωγός;
  Δε μοιάζει με την οικονομία της Ελλάδας, που δεν έχει πάτο;
  Το ίδιο γίνεται κι εδώ : Δουλεύει η μηχανή στην πηγή και στέλνει το νερό προς την κεντρική δεξαμενή, χωρίς να φτάνει ολόκληρο.
  Όλο δουλεύει η μηχανή κι όλο χάνεται το νερό. Σαν την οικονομία μας, που όλο δίνει χρήμα η Ευρώπη στην Ελλάδα κι όλο εξαφανίζονται τα ευρώ μας!
  Επιτέλους, άρχοντες, εγκρίνετε ένα μικρό ποσό για να τελειώσει το έργο... Δεν είναι νέο έργο. Είναι κομμάτι που λείπει για να τελειώσει ένα έργο που άρχισε εδώ κι 6 χρόνια!
  Και να τελειώσει κι η οικονομική αιμορραγία των Αγιοθεοδωριτών, αφού η οικονομία, με το κλείσιμο των διαρροών, είναι φανερή.
 Κύριε Δήμαρχε έχετε το λόγο...
...Πληρώστε... κορόιδα!...
2009
  Πότε θα συνδεθούμε με το νέο δίκτυο του νερού;
  Θυμάστε, μήπως, πως κάποτε είχαμε ένα δήμαρχο που το λέγανε Ζιώγα και είχε εγκρίνει ένα ποσό για αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου των Αγίων Θεοδώρων;
   Ε, οι μελετητές του, λένε,  δεν προβλέψανε στη μελέτη την αντικατάσταση του αγωγού από την πηγή (αντλιοστάσιο) μέχρι τη δεξαμενή ύδρευσης του χωριού.
  Σήμερα, που τέλειωσε η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, με δήμαρχο τον κ. Νούτσο Γεώργιο, δεν μπορούμε ούτε να συνδεθούμε σ' αυτό ούτε να πάρουμε νερό από τον εξωτερικό αγωγό.
  Όσο για το πόσες ζημιές έχει ο αγωγός αυτός... Γεμάτος ο τόπος από μπάρες που τρέχει σ' αυτές πεντακάθαρο νερό για να πίνουν τα πρόβατα κι οι αρκούδες!
  Κάτι είναι κι αυτό...
  Όσο για μας, κύριε Δήμαρχε: Πληρώνουμε 221 € το φορτωμένο εξάμηνο!!!
  Δε δουλεύει συνέχεια η αντλία να στέλνει το νερό στην παλιά δεξαμενή; Ε, ναι. Εσείς το πληρώνετε;
  Καλά να πάθουμε...
  Πρέπει να έρθει ένας τρίτος Δήμαρχος, να φτιάξει τον εξωτερικό αγωγό κι ένας τέταρτος να κάνει τις συνδέσεις!
  Μέχρι τότε... πληρώστε κορόιδα, Αγιοθεοδωρίτες!!!
Το κόλπο της  ΔΕΥΑ Γρεβενών
  Δε φταίνε μόνο οι σημερινοί άρχοντες, αλλά όλοι οι μέχρι σήμερα, που αποφάσισαν για τις πληρωμές του νερού στον τόπο μας.
  Τι έγινε; Ορίστε:
  Αντί να κανονίσουν να μετριέται το νερό (όπως λένε, κάθε εξάμηνο) από 1η Γενάρη ως 30ή Ιουνίου κι από 1η Ιουλίου ως την 31η Δεκεμβρίου, που όλα θα έβαιναν καλώς, μετράμε το νερό από την 1η του Μάρτη μέχρι 31 Αυγούστου κι από την 1η του Σεπτέμβρη μέχρι το τέλος του Φλεβάρη.
  Έτσι το μεν ένα -χειμωνιάτικο εξάμηνο - δεν πληρώνουμε, παρά ελάχιστα, και το θερινό εξάμηνο μας πιάνουν ... οι κλίμακες επιπρόσθετων αυξήσεων, διότι ξεπεράσαμε το πρώτο όριο ή το δεύτερο ή το τρίτο κ.ο.κ.!
  Ε, δε θα έβρισκαν κόλπο να μας τα πάρουν χοντρά;
  Γιατί, κύριε Δήμαρχε, το δέχεστε αυτό; Μετρήστε το νερό στα κανονικά εξάμηνα και πάρτε τα αναλογούντα.
  Ή μήπως μυριστήκατε πως στα χωριά υπάρχει χρήμα;
  Μια και μας τελειώνετε πολλά έργα στο χωριό μας, αρπάξτε την ευκαιρία να μας ξεζουμίσετε, τώρα, και μετά ελάτε να πάρετε ψήφους!
  Γιατί, δεν πιστεύω, πως δε θέλετε να είστε πάλι υποψήφιος!
 Εδώ, άλλος ήθελε και τρίτη φορά... εσείς μόνο μία; 
Έχουμε "κράτος";
21 Ιούνη 2008
 Τι είπατε;
  "Όλα πάνε καλά", που έλεγε κι ο Κινούσης;
  Αμ, δε!
  Οι εμπλεκόμενοι στα δημόσια έργα δουλεύουν καθημερινά με σκάνδαλα!
  Δήθεν ψάχνουμε να βρούμε σκάνδαλα με το φακό!
  Γιατί, κύριοι, να παίρνουν 3-4 και περισσότερα δημόσια έργα οι εργολάβοι;
  Για να μην τελειώνει κανένα στην ώρα του;
  Να παίρνουν παρατάσεις με τις ανάλογες αυξήσεις και να ταλαιπωρείται ο κόσμος;
  Αυτό συμβαίνει με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στους Αγίους Θεοδώρους.
  Αλλά... Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει...
Άλλο πάγωμα
21 Ιούνη 2008
  Περιμένετε να τελειώσει η υπόθεση της ύδρευσης των Αγίων Θεοδώρων μέσω του νέου δικτύου;
  Είστε γελασμένοι... Από του χρόνου και... βλέπουμε!
  Για τα σκαψίματα και την άσφαλτο;
  Ε, καλά τώρα... Αγοράστε μπότες ψηλές! Πολύ ψηλές! Από γαλότσες και πάνω...
Συνεχίζεται ή όχι;
  Είναι Απρίλης και θα είχε ένα μήνα τώρα τελειωμένο το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στους Αγίους Θεοδώρους!
  Δυστυχώς, είναι Απρίλης του 2008 και σε ένα μήνα περίπου συμπληρώνονται δυο χρόνια από την ημέρα της δημοπράτησης του έργου!
  Και θα κάνουμε Πάσχα και καλοκαίρι με σκαψίματα και λάσπες και... και... και...
  Δυστυχώς!
  Το κακό είναι, πως, όσοι καθυστερούν να τελειώσουν τα έργα, παίρνουν αυξήσεις των υλικών...
Συνέχεια ή όχι;
31 Οχτώβρη 2007
  Τις τελευταίες μέρες γίνονται κάποιες εργασίες στο νέο δίκτυο. Λέτε να συνεχιστεί το έργο μέσα στο χειμώνα; Μακάρι!
  Τις λάσπες δεν τις γλιτώνουμε. Τουλάχιστο να τελειώσει το έργο γρήγορα.
Μαύρος σωλήνας!
20 Οχτώβρη 2007
 Πέρυσι, αντικαταστάθηκε το δίκτυο ύδρευσης του Αιμιλιανού και τοποθετήθηκε μπλε σωλήνας.
  Στη δική μας αντικατάσταση του δικτύου τοποθετείται μαύρος σωλήνας.
  Από περιέργεια ρωτήθηκε η εταιρεία - παραγωγός του υλικού - αν είναι κατάλληλος για πόσιμο νερό. Κι εκείνη απάντησε: "ναι, είναι κατάλληλος, αλλά συνήθως τοποθετείται σε ποτιστικά δίκτυα".
  Αναρωτηθήκαμε για την προτίμηση του μαύρου σωλήνα και πήραμε την απάντηση πως, είναι φτηνότερος αλλ'  αντέχει λιγότερα χρόνια.
  Ώστε, λοιπόν, για κάποια ευρώ, θα πίνουμε νερό από υλικό, που δεν είναι το πρώτο σε ποιότητα και θα χρειαστεί ν' αλλάξουμε σύντομα πάλι το δίκτυο;
   Κρίμα!  
Τέλος για φέτος;
Σεπτέβρη 2007
  Δεν πιστεύω να γίνεται αυτό που ακούγεται και φαίνεται!
   Ενώ σκάφτηκαν όλοι οι δρόμοι του χωριού μας, ανατολικά της Εθνικής Οδού, σχεδόν όλα τα μηχανήματα κι οι εργαζόμενοι που εργάζονταν για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των Αγίων Θεοδώρων έχουν εξαφανιστεί.
   Γιατί;  Έπεσαν  κάποιες βροχές κι ήρθε ο Χειμώνας; Έτσι κι αλλιώς οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν αλλού. Δεν παίρνουν ταμείο ανεργίας από τώρα.
  Ούτε ο καιρός κι  η εποχή ούτε άλλος λόγος υπάρχει.
  Μήπως είναι παιχνίδια για παράταση ολοκλήρωσης του έργου κι επομένως και προσαύξησης στο συνολικό ποσό;
  Γιατί το έργο άρχισε φέτος το Φθινόπωρο κι όχι πέρυσι το Καλοκαίρι;
  Είναι φανερό πως η αργοπορία έγινε, μάλλον, για πολιτικούς λόγους - να μην ξεκινήσει και φανεί στα μάτια των ψηφοφόρων το έργο σαν έργο του παλιού δημάρχου - κι άρχισε ακριβώς πριν τις βουλευτικές εκλογές φέτος - για ενίσχυση του κυβερνώντος κόμματος - και τώρα σταματά μέχρι την άνοιξη - για την τσέπη των εργολάβων ;
  Όχι, θα γινόταν αυτό που έλεγαν μερικοί, πως θα τελειώσει μέσα σε ένα μήνα!
  Και ποιος ρωτάει εμάς, τους ασήμαντους χωριάτες, που θα πατάμε τις λάσπες μέχρι την άνοιξη;
  Εμείς είμαστε τα κορόιδα, που φαινόμαστε πολύτιμοι μόνον, όταν έρχονται οι εκλογές...
Το δίκτυο
Σεπτέβρης 2007
  Επιτέλους, άρχισαν οι εργασίες αντικατάστασης του δικτύου υδρεύσεως του χωριού μας!
  Σημαδεύονται οι άσφαλτοι των δρόμων για τη σκαφή τους και τοποθέτηση των νέων σωλήνων.
  Θα συνεχιστούν άραγε;
Τα ουρητήρια
7 Ιούλη 2007
  Τα δημόσια ουρητήρια θεωρούνται από την καινούργια Δημοτική Αρχή ως κατεδαφιστέα.
  Συμφωνούμε με επιφύλαξη.
  Ποτέ δε χαλάς κάτι αν δεν το αντικαταστήσεις με νέο. (Εξαίρεση η κατεδάφιση του γηπέδου της ΑΕΚ).
  Κακώς ή καλώς, υπάρχουν αυτά τα ουρητήρια.
  Αν κατεδαφιστούν, πού θα ουρήσουν οι διερχόμενοι αλλά και οι συμμετέχοντες στα Ανταμώματα;
Το δίκτυο 
Ιούλης 2007
  Και πάλι δεν έχω αντιπολιτευτική διάθεση για τα θέματα που αφορούν το χωριό μου.
  Πώς, όμως, να εξηγήσω την απερίφραστη καθυστέρηση της αλλαγής του υδρευτικού δικτύου του χωριού μου, που δημοπρατήθηκε πέρυσι στις 29 Μαΐου κι ακόμα δεν ξεκίνησε;
 Και να σκεφτείς πως, το ανάλογο κονδύλι είναι εγκεκριμένο από το παλιό Δημοτικό Συμβούλιο!
  Κάποιοι σωροί χαλικιού δεν προμηνύουν πάντα το ξεκίνημα του έργου.
 Μήπως, πρέπει να είναι γεμάτο το χωριό με καλοκαιρινό κόσμο, που θα βλέπει να ξεκινάει το έργο,  κατακαλόκαιρα, ενόψει των επικείμενων εκλογών και να διψάμε;
Γρήγορες γραμμές ΟΤΕ... αναμείνατε!
  Βλέπεις στην τηλεόραση τις διαφημίσεις και σου κάνουν τη ζωή τόσο εύκολη, που λες πως ζεις σε άλλον πλανήτη!  Βλέπεις και τις γρήγορες γραμμές DSL και λες: να που όλα τα προβλήματα λύνονται!
 Κι από πακέτα προσφορών... Τίποτε άλλο!
  Έκανα 40 μέρες να εξυπηρετηθώ από τον Ο.Τ.Ε. της Νέας Ιωνίας Αττικής και θα κάνω  40 χρόνια  να (αν ) εξυπηρετηθώ από τον ΟΤΕ Γρεβενών!
  Καημένε, Άρη, τι όντα θα σου έρθουν, αν σου έρθουν από τη Γη !
Καφενεία έρημων χωριών
  Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, 26 Ιουλίου, πήρα τη σύζυγο και τα εγγόνια μου και πήγα στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, του Δεσπότη Γρεβενών, για εκκλησιασμό.
  Μετά την παραδοσιακή λειτουργία, σε κλίμα του 19 60 - τουλάχιστον - στο μικρό κι απέριττο εκκλησάκι, άκουσα μια πρόταση από κάποιους "πολίτες" του Δήμου Γρεβενών.
  Δε με παραξένεψε καθόλου, παρόλο που δεν ξέρω, αν μπορεί να πραγματοποιηθεί ποτέ:
  "Ο Δήμος μπορεί να αναθέσει σε κάποιους πολίτες - με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί - τη λειτουργία εποχιακών καφενείων (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι κλπ.), για να ζωντανεύουν τα ερημωμένα χωριά τις παραπάνω εποχές και να προσφέρει έτσι ψυχαγωγία και ψυχική υγεία στους ντόπιους και μόνιμους κατοίκους - φύλακες των έρημων χωριών - σαν το Δεσπότη Γρεβενών".
   Καλή δεν ακούγεται; Μα, θα μου πείτε, πού θα βρει τα λεφτά;
   Ε, γι' αυτό πάμε κατά δια-όλου από ψυχική υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.